szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A feladat nem hangzik túl bonyolultan: a havas emelkedőn a lehető legmesszebb kell feljutni autóval.

Az alábbi videót német kollégáink készítették, akik egy havas tesztben egy 25 400 eurós (8,4 millió forint) Suzuki SX4 S-Crosst, egy 15 600 eurós (5,2 millió forint) Dacia Dustert és egy 11 900 eurós (3,9 millió forint) Lada 4x4-et (Niva) küldtek fel egy meredek emelkedőn.

A 140 lóerős Suzuki még a verseny rajtáig sem jutott el a mély hóban, így -47 méteres eredménnyel végzett. A 115 lovas Dacia már jobban teljesített, 56 métert tett meg a pályán. Egyedüliként a 83 lóerős Lada ért célba, melynek minden további nélkül sikerült maga mögött hagynia az 500 méteres távolságot.

Megjegyzendő, hogy az ilyen és ehhez hasonló tesztekben igen sok múlik a téligumikon, illetve a Suzuki kínálatából talán érdemes lett volna inkább a Vitarát, vagy még inkább a Jimnyt választani az összehasonlításhoz. Illetve a mellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy bár a Lada terepen az átlagnál jobban teljesít, normál hétköznapi használat során a több, mint 4 évtizedes múltra visszatekintő orosz autó sokkal kevésbé élhető, mint jelentősen modernebb társai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!