szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tisztán elektromos hajtásláncú személyautók európai piaca egy év alatt közel 70 százalékkal nőtt.

Az ACEA, vagyis az Európai Autógyártók Szövetsége arról számolt be, hogy az idei esztendő első negyedévében 91 756 tisztán elektromos hajtású új személyautó került forgalomba az Európaui Unió országaiban. Az előző év hasonló időszakában még csak 54 478 ilyen autót adtak el, vagyis darabszám alapján mintegy 68,4 százalékkal nőtt a piac.

A legtöbb villanyautót Németországban adták el, konkrétan 26 030 darabot, majd pedig Franciaország (25 960 autó), illetve Hollandia (8 699 autó) következik a sorban.

A legnagyobb növekedést Csehországban regisztrálták, ahol egy év alatt 497,9 százalékkal nőtt az eladott villanyautók mennyisége, ezenkívül pedig Olaszországban (355,2 százalék), illetve Szlovákiában (207,4 százalék) is nagyot nőtt a piac.

Egyedül Cipruson, illetve Ausztriában estek vissza az eladások, rendre 20, illetve 4,4 százalékkal. Cipruson 5 helyett 4 elektromos autót adtak el, az osztrákoknál pedig 2 547-ről 2 434-re csökkent az eladott mennyiség.

Az ACEA adatai szerint 2020 első három hónapjában Magyarországon 517 villanyautó került forgalomba, ami éves szinten 35,7 százalékos növekedést jelent.

A külsőleg tölthető autók, tehát a villanyautók és a plugin hibridek kombinált részesedése egy év alatt 2,5-ről 6,8 százalékra növekedett. A normál hibridek piacrésze 4,9-ről 9,4 százalékra nőtt. Könnyen kiszámolható, hogy az összes hibrid és elektromos autó a piaci tortának jelenleg mintegy 16,2 százalékát teszik ki, amihez még hozzá lehet adni az alternatív üzemanyaggal műküdő autók 1,6 százalékát is.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

Elhatárolódnak a Petőfi Irodalmi Múzeum beosztottjai Demeter Szilárd írásától

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

„Minden fertőzött dolgozónak járna a 100 százalékos táppénz”

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája

Koronavírusos Törőcsik András, az Újpest legendája