szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Forma–1-es világbajnok szenvedélyes hangú üzenetben állt ki a tüntetések mellett.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

George Floyd halála miatt a Mercedes világbajnoka – a Forma–1 egyetlen fekete versenyzője – már korábban is határozott véleményt nyilvánított a közösségi felületein, a társai szemére vetve, hogy egy ilyen, egész világot megmozgató ügyben hallgatnak. A versenyzők ezek után egymás túllicitálva álltak ki a Black Lives Matter mozgalom mellett.

Hamiltont érezhetően nagyon foglalkoztatják a tüntetések társadalmi és politikai következményei. Most újabb üzenetben biztosította támogatásáról a tüntetőket. Szerinte az aktivisták ma ugyanazt a harcot vívják Amerika utcáin, mint annak idején Martin Luther King. A világ egyik legismertebb és leggazdagabb sportolója arra használja a platformját, hogy valós változásokra szólítson fel, mert, mint írja, a generációkon átívelő fájdalom még mindig itt van velünk, és a világ még mindig nem érti ezt.

„Több száz éve alkotott, ma már irreleváns szabályok és hiedelmek vannak még érvényben, és mérgezik meg a társadalmat” – írta a mintegy 16,6 millió követőjének. – Világszerte afrikaiak kegyetlen gyilkosait ünneplő szobrok állnak még mindig, és üzenik, hogy ez a történelem, de felelősségre vonás, az nincs.”

Lewis Hamilton szerint nem szabad leállni a tiltakozással, nem szabad hagyni, hogy ez a harc elcsendesedjen, dühösnek kell maradni, amíg valódi változások nem lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Barack Obama élesen kritizálta Trump járványkezelését

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Visszautasítják a megfélemlítést és folytatják a sztrájkot az SZFE dolgozói

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket

Kiderült, hol tárolja a magyar kormány a lélegeztetőgépeket