szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Statisztikák szerint behozta a koronavírus miatti leállást a használtautó-piac, ahol most egyértelműen az olcsó kategória szárnyal.

Az első nyolc hónapban több mint 511 ezer használt autó cserélt gazdát belföldön. Ez a tavalyi rekordévben eladott 527 ezerhez képest mindössze 3 százalékos elmaradást jelent a Jóautók.hu közleménye szerint.

A koronavírus-járvány miatti leállás hatására a tavaszi hónapokban 20 százalékkal kevesebb használt autó adásvételét regisztrálta a Belügyminisztérium, de a nyári hónapokban már a tavalyi, kiemelkedő évhez képest is 5 százalékkal magasabb volt a forgalom. Mivel a január és a február is aktív volt, az eddigi nyolc hónap egyenlege alig tér el a tavalyi hasonló időszakétól.

Különösen a korosabb, alacsonyabb kategóriába tartozó használt autók iránt nőtt meg a kereslet – mutat rá a folyamatokra Halász Bertalan a Jóautók.hu vezérigazgatója –, ugyanis a vásárlók a bizonytalan helyzetben egyrészt igyekeznek korlátozni a kiadásaikat, másrészt sokan a tömegközlekedésről a lehető legkisebb ráfordítással próbálnak egyéni közlekedésre váltani.

A leggyakrabban gazdát cserélő modellek köréből is kiemelkedik az Opel Astra és a Suzuki Swift. Az időszak során az előbbiekből 31 400, utóbbiakból 26 600 autó átírása zajlott, ami együttesen a teljes forgalom több mint 11 százalékát teszi ki. A lista következő helyein a Ford Focus, a Volkswagen Golf, a Volkswagen Passat, a 3-as BMW és az Opel Corsa modellek találhatók.

A használt autók felé elmozduló érdeklődést mutatja az is, hogy miközben a hazai használtautó-piac aktivitása mindössze háromszázalékos elmaradást a tavalyi évhez képest, az új autók értékesítése ugyanebben az időszakban több mint 25 százalékkal, 105 ezerről 79 ezerre esett vissza.

A cég részérül úgy becsülik a hazai használtautó-piac forgalma éves szinten akár elérheti a tavalyi év kiemelkedő szintjét is: 2019-ben rekordszámú, 808 ezer használt személyautó váltott tulajdonost.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Lesz magyar kerékpáros a Giro d'Italián

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Ismét beázott a Szent János Kórház szülészete

Ismét beázott a Szent János Kórház szülészete