Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2bbec03b-28f6-4b52-9449-0bcbbf526fb9","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A kormány április elején lépett ki a bíróságból.","shortLead":"A kormány április elején lépett ki a bíróságból.","id":"20250417_A-Nemzetkozi-Buntetobirosag-magyarazatot-ker-Magyarorszagtol-amiert-nem-tartoztattak-le-Netanjahut","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2bbec03b-28f6-4b52-9449-0bcbbf526fb9.jpg","index":0,"item":"32cd648e-d77c-4de1-98a8-4c1849635098","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_A-Nemzetkozi-Buntetobirosag-magyarazatot-ker-Magyarorszagtol-amiert-nem-tartoztattak-le-Netanjahut","timestamp":"2025. április. 17. 22:14","title":"A Nemzetközi Büntetőbíróság magyarázatot követel Magyarországtól, amiért nem tartóztatták le Netanjahut","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0","c_author":"HVG","category":"360","description":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes ragadozóitól.","shortLead":"Természetes, környezetbarát cápariasztó szerre bukkantak, amellyel védeni lehetne a strandolókat az óceánok félelmetes...","id":"20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b2a46649-95aa-4b32-a1dc-f3d74ecd68f0.jpg","index":0,"item":"cea55469-c592-4c20-bbfd-566cc93bba3a","keywords":null,"link":"/360/20250418_hvg-capaveszely-capariaszto-szer","timestamp":"2025. április. 18. 16:15","title":"Kitalálták az embereket és a cápákat is védő cápariasztó módszert","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"297176bc-569b-4442-b36d-09d5945a74cb","c_author":"hvg.hu","category":"hvgkonyvek","description":"A babka talán a kalácsok királynője: szép, puha és finom, megállja a helyét desszertként, péksüteményként, sőt reggeli fogásként is. Íme a kalács gluténmentes változatának receptje a Fenséges mentes sütemények című könyvből.","shortLead":"A babka talán a kalácsok királynője: szép, puha és finom, megállja a helyét desszertként, péksüteményként, sőt reggeli...","id":"20250418_Kalacs-helyett-babka-Ime-a-dios-csoda-glutenmentes-receptje-husvetra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/297176bc-569b-4442-b36d-09d5945a74cb.jpg","index":0,"item":"80b00f7f-2bee-4707-a409-eebc338d8508","keywords":null,"link":"/hvgkonyvek/20250418_Kalacs-helyett-babka-Ime-a-dios-csoda-glutenmentes-receptje-husvetra","timestamp":"2025. április. 18. 19:15","title":"Kalács helyett babka? Íme a diós csoda gluténmentes receptje húsvétra!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember táplálkozási szokásait, hogy kiderítsék, melyik étrenddel őrizhetjük meg legjobban az egészségünket. Kiderült, hogy még a mediterrán diétánál is van jobb. ","shortLead":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember...","id":"20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb.jpg","index":0,"item":"6c128f50-6945-4d94-b6b1-3ef5003ec5e2","keywords":null,"link":"/elet/20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","timestamp":"2025. április. 18. 07:30","title":"A Harvard tudósai megtalálták a legjobb étrendet az egészséges öregedéshez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"08d3ca31-eddd-48f7-9281-6ee55949a1f9","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Sokan vonják be a fogyókúrájukba a mesterséges édesítőszereket, abban bízva, hogy így kevesebb cukor kerül a szervezetükbe, és ez a kilókon is meglátszik majd. Egy amerikai kutatás azonban kimutatta, hogy egy népszerű cukorpótló éhessé tesz, így további étkezésre sarkallhat.","shortLead":"Sokan vonják be a fogyókúrájukba a mesterséges édesítőszereket, abban bízva, hogy így kevesebb cukor kerül...","id":"20250418_mesterseges-edesitoszerek-nagyobb-ehsegerzet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/08d3ca31-eddd-48f7-9281-6ee55949a1f9.jpg","index":0,"item":"bb1f57b7-3d1f-4784-89bc-06e57ca531e5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250418_mesterseges-edesitoszerek-nagyobb-ehsegerzet","timestamp":"2025. április. 18. 08:03","title":"A nagy átverés: valójában még éhesebb lehet a cukorpótlótól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","shortLead":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","id":"20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6.jpg","index":0,"item":"a400dca2-6f08-4a83-ae82-4efe81e6142b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","timestamp":"2025. április. 17. 20:20","title":"2031 lóerő, villany nélkül – itt a világ legerősebb belső égésű motoros autója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d10ecb51-31dc-450a-9885-7a9e38c7bd56","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Valóságos óceáni oázis alakulhatott ki a dinoszauruszokat kipusztító aszteroidának hála, mutat rá egy nemzetközi kutatás eredménye.","shortLead":"Valóságos óceáni oázis alakulhatott ki a dinoszauruszokat kipusztító aszteroidának hála, mutat rá egy nemzetközi...","id":"20250419_dinoszauruszok-kihalas-aszteroida-mexikoi-obol-chicxulub-krater-becsapodas-utani-elovilag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d10ecb51-31dc-450a-9885-7a9e38c7bd56.jpg","index":0,"item":"7228bcb4-c393-4ee4-b186-386d95beef61","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_dinoszauruszok-kihalas-aszteroida-mexikoi-obol-chicxulub-krater-becsapodas-utani-elovilag","timestamp":"2025. április. 19. 08:03","title":"Csak most derült ki valami jó a szörnyű pusztítást okozó, dinoszauruszokat elsöprő aszteroidáról","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0008ffce-1bef-41c4-8be5-61851407a68e","c_author":"Kengyel Judith Gabriella - Szondy Máté - Zsila Ágnes","category":"360","description":"A Pride betiltása után az ELTE oktatói és kutatói szolidaritási nyilatkozatban álltak ki az egyetem azon hallgatói és munkatársai mellett, akik fenyegetve érezhetik magukat a diszkrimináció és a szabad véleménynyilvánítás korlátozása miatt. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem pszichológus oktatóiként ezzel egyetértésben szeretnénk kifejezni, hogy a keresztény értékrenddel összhangban a szeretet minden formáját támogatjuk, míg a gyűlöletnek és a kirekesztésnek minden formáját elutasítjuk. Kengyel Judith Gabriella, Szondy Máté és Zsila Ágnes pszichológus egyetemi oktatók írása. ","shortLead":"A Pride betiltása után az ELTE oktatói és kutatói szolidaritási nyilatkozatban álltak ki az egyetem azon hallgatói és...","id":"20250418_lmbtq-keresztenyseg-Pride-kereszteny-allasfoglalas-pazmany-pszichologusok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0008ffce-1bef-41c4-8be5-61851407a68e.jpg","index":0,"item":"b4312352-927d-40aa-8417-1c19850b4bbc","keywords":null,"link":"/360/20250418_lmbtq-keresztenyseg-Pride-kereszteny-allasfoglalas-pazmany-pszichologusok","timestamp":"2025. április. 18. 12:00","title":"Kiállhat-e egy hívő keresztény ember az LMBTQ-közösség mellett? ","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A francia császárrá lett hadvezérről az oroszok neveztek el tortát. Ünnepi asztalra először kereken egy évszázada került. Az édes centenáriumot fél tonnás, Guinness-rekorder gigantikus torta elkészítésével ünnepelték.
A Moszkvához közeli Zelenograd városában a helyi New York Cafe menedzsmentjének a kezdeményezésére nőtt óriási méretűre a Napóleon-torta. A féltonnás, pontosan: 511 kg és 20 dekás, 5,67 méter hosszú és 1,29 méter széles süteménnyel Guinness-rekordot értek el a helyi cukrászok.
A rekord jegyzőkönyvezése és dokumentálása után megfelelő szervezettséggel sikerült a méretes tortát az ünneplőknek alig több mint egy óra alatt felszelni és másfél óra alatt szétosztani. Az orosz fővárostól távolabb eső szibériai Tomszkban is elkészítették a Napoleon torta egy másik változatát. Ott majdnem 2 méter magasan tornyosodott, a tetejére Leontyin Uszov szobrász mintázta meg a francia imperátor mellszobrát.
Wikipedia
Az első Napóleon-torta éppen száz éve készült el. Keletkezésének története kétszáz esztendőre tekint vissza: 1812 az óriási orosz veszteségek ellenére az ország történetének jelentős dátuma. A Napóleon ellen vívott Nagy Honvédő Háború éve, amikor Kutuzov marsall Borogyinónál megállította a franciák és szövetségeseik csapatait, majd az orosz Tél tábornok teljesen tönkre verve megfutamította a megtizedelt ellenséges sereget.
Az utókor hálátlannak bizonyult, mert mégsem a zseniális stratéga, Kutuzov kapott tortát, hanem a lovas szánon Párizsig menekülő Napóleon. Igaz, a nagy respekttel bíró francia szakácsok először éppen a császár seregével együtt léptek az ország területére, de az ominózus cukrászati remekműhöz nem sok közük van. Hiszen az 100 évvel későbbre, 1912-re datálódik, amikor a történelmi centenárium megünneplésére az orosz kulinária mesterei új ételeket, italokat és édességeket találtak ki. Az ünnepi evészet-ivászat megkoronázásának a Napóleonról elnevezett tortát szánták.
Nem is lenne hihető az eredettörténet, ha senki sem kételkedne benne. Egyes források kétszáz évesnél is sokkal régebbinek és francia eredetűnek tartják ezt a tortát, amit a mille-feuille (ezer leveles) krémessel azonosítanak: három réteg leveles tésztából és két réteg krémből áll, a tetejét pedig fondant réteg fedi. Első leírója François Pierre La Varenne 1651-ben kiadott szakácskönyve, a Le cuisinier François.
A legeslegnagyobb: Oroszországból szeretettel
Wikipedia
Később Marie-Antoine Careme a Séfek királya, a Királyok séfje, a haute cuisine, a "magas konyhaművészet" elődje, az első nemzetközi hírű sztárszakács újította fel a receptet a 19. század elején. Vannak még olyan elképzelések is, hogy az olasz pizza szülőföldjéről, Napoliból, vagyis Nápolyból származik a torta, csak az elnevezése fokozatos nyelvi torzuláson esett át. Az oroszokon kívül az amerikaiak hívják e tortaféleséget Napóleonnak.
Mi a nyakas magyarok, akik Győrnél megfutottunk a császári csapatok elől, a néven kívül még a háromszögletű fövegre emlékeztető szeletelését is kerüljük a sütinek, helyette felkockázzuk és franciakrémesnek vagy király krémesnek nevezzük a hazai változatát, s a rétegek helyett a leveles tésztát a tetejére és aljára helyezve egyszerűen krémest készítünk. Persze nem vetjük meg a holland változatát sem – a tompoes-t -, amibe még rumba mártogatott meggy is dukál.
A Napóleon-torta egyik klasszikus orosz receptjére a Vkusznij blog – Finom gasztroblog receptárában találtunk rá. Meg is osztjuk, hátha valaki az év végi ünnepekre éppen e fenséges desszertet akarja asztalra tenni egy pohárka nemes Tokaji aszú vagy egy csésze orosz tea társaságában.Vodkáról szó sem lehet.Talán egy stampedli Armagnac.
Napóleon torta – recept
Hozzávalók a tésztához:
2 tojás
30 dkg vaj
6 csésze liszt (csésze = 200 ml)
4 evőkanál ecet
3 dl víz
Hozzávalók a krémhez:
5 tojás sárgája
1,5 liter tej
3 evőkanál étkezési keményítő
30 dkg cukor
vanília (ízlés szerint)
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a kézzel kevés lisztben szétnyomogatott vajat. Egy mélyedést formálunk benne, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a tojást, az ecetet és a vizet. Az elegyet összedolgozva, egyenletes simaságú tésztát gyúrunk . A gömbbé formált tésztát a tálban étkezési fóliával lefedjük, majd 1,5-2 óra időtartamra hűtőbe tesszük. Ezután egyenlő részekre, kisebb gömbökre, attól függően, hány réteg leveles tésztát kívánunk készíteni.
Mi soknak találjuk azt a 16 réteget, amit az eredeti recept ír, még akkor is, ha az elrontottakat sütés, majd a krémezés után a tetejére morzsolják. Szerintünk a fele is elég.Kisimítjuk a liszttel megszórt gyúródeszkán a kb. 2 mm vastagságú kerek tésztalapokat, majd sütőpapírra rakva őket, előmelegített sütőben 250 fokon enyhén aranysárgára sütjük (kb. 5-7 perc időtartamig.)
Míg sülnek a lapok, elkészíthetjük a krémet. A tejet egy lábasban tegyük fel forralni, de egy pohárral hagyjunk ki belőle. Amíg a tej forrni kezd, keverjük össze a tojás sárgáját a meghagyott pohár tejjel, vaníliával, cukorral és keményítővel. Öntsük ezt a keveréket a felforralt tejbe és besűrűsödésig,kevergetve főzzük.
Wikipedia
Próba: a kész krém a keverő fakanalat egyenletesen befedi, a rajta húzott vonal megtartja a formáját. A tűzről levett főtt krémet még 3 percig kavargassuk, majd hagyjuk kihűlni. A krém kihűlése után lássunk neki a kerek lapok bevonásához, kenjünk egyre-egyre 2-3 evőkanál krémet egyenletesen, és helyezzük egymásra. Ahol szükséges, korrigáljuk ki az egyenlőtlenségeket a rétegelt tortalapok külsején egy késsel vagy spatulával. Végül vonjuk be a tortát kívülről is a maradék krémmel, a tetejét pedig szórjuk be tortamorzsával: ehhez felhasználhatjuk a formátlanra sült, összemorzsált, kimaradt lapokat, de vásárolhatunk tortamorzsát készen is.
A Napóleon tortát 4-5 óráig hideg helyen állni hagyjuk, majd autentikusan háromszögletű szeletekre vágva szervírozzuk,egyébként meg, ahogy tetszik. Az elkészítése és az élvezete felér egy napóleoni győzelemmel.
Tipp:Ha valakit elijesztett volna a "technológia",megsúgjuk,kész levelestésztából,réteslapból is elkészülhet a torta - csak döntsük el,hány réteget tornyoznánk, s aszerint vegyük meg a csomagokat .Hiszen valójában ez tényleg egy óriási krémes.