Szökni próbáló medvét lőttek le a bajmóci állatkertben

Szökni próbáló medvét lőttek le a bajmóci állatkertben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Balu valószínűleg nehezen viselte, hogy új élőhelyén csupa betonból volt minden. Túl közel került a látogatókhoz, ezért végeztek vele. Sokan felháborodtak Szlovákiában.

A csehországi Tábor állatkertjéből egy hónapja érkezett Bajmócra a hatéves Balu. A kibetonozott védőárkon átkelve megpróbált felmászni egy fára. Mivel a látogatóktól már csak egy kerítés választotta el, az állatkert személyzete lelőtte - közölte az MTI.

Az állatkert szóvivője azzal érvelt, hogy ha életben hagyják, a medve bármikor újra megpróbálkozhatott volna a szökéssel, és a látogatók védelme mindennél fontosabb. Azt is mondta, hogy Balu az érkezése óta egyfolytában agresszívnek tűnt, de elismerte, hogy talán csak az új környezet miatt volt nyugtalan.

A tábori állatkertben megdöbbentek a bajmóciak érvelésén, mivel náluk a medve sosem mutatta agresszivitás jeleit.

A barnamedve indokolatlannak vélt lelövése miatt élénk tiltakozási hullám indult a szlovák közösségi médiában, volt, aki az igazgató lemondását követelte.

A bajmóci vár közvetlen közelében 1955-ben épített állatkert saját adatai szerint Szlovákia legrégibb és leglátogatottabb állatkertje, eddig több mint 20 millióan keresték fel.

Parameter.sk: állatorvos lőtte a medvét

A szlovákiai Parameter.sk híre szerint egy kicsit másképpen történt a medve elpusztítása, mint ahogy az az MTI jelentésében szerepel.

A lap azt írja: az állatnak aznap, a reggeli órákban sikerült kijutnia a kifutóról. Nem kószált el, a kifutója mellett maradt, csak kívülről. Egy perccel azután, hogy a gondozók tudomást szereztek a kijutásáról, sikerült megfogniuk és visszajuttatniuk.

A bajmóci állatkert szóvivője közleményt adott ki, amelyben azt írta: a medvét végül "biztonsági okokból" elaltatták. Agresszivitást mutatott azzal, hogy kiszökött a kifutójáról, és fennállt a veszélye, hogy ismét megpróbálja. A kihívott állatorvos aztán először egy puskával altatta el, majd végleg.

A szóvivő szerint szóba sem jöhetett a medve szabadon bocsátása, mert "megszűnt a bátortalansága az emberrel szemben".