szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Napjainkban az egyik legtrendibb hívószó egészségtudatos gasztrokulturáltak számára a superfood, vagyis a szuperélelmiszer. Mondhatni, áldásos divat, még ha, mint minden irányzatnak, lehetnek vadhajtásai is. Persze most dicsérni jöttünk, méghozzá egy aprócska magot. Lássuk csak, mit tud a chia.

Másik ismert néven azték zsálya, ami máris utal az eredetére. Az aztékok és a maják egyik fő tápláléka volt. Különleges erőt tulajdonítottak a parányi magnak, így nagyra értékelték. Nem csoda, hogy adó helyett is be lehet szolgáltatni chiamagot. Harcosoknak szinte kötelező volt a fogyasztása, mert úgy vélték, hogy kivételes erőnlétet biztosít.

Annyi biztos, hogy ebben az aprócska magban meglehetős potenciál rejlik.

H.A.

Tudástár

Kiemelkedő az omega-3 és omega-6 zsírsavtartalma, és igen gazdag alfa-linolénsavban, ami áldás a szív- és érrendszer működésének, segít megelőzni a betegségeit. Folsavban is gazdag.

Ásványianyag-tartalma is kiemelkedően magas. Tartalmaz cinket, kalciumot, vasat, káliumot, magnéziumot, foszfort, bórt, niacint, mangánt, molibdént, B12–vitamint

Nagyon magas a rosttartalma, így hamar és hosszú időre telítettségérzést okoz, ezért diétázóknak, fogyókúrázóknak is ideális. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, így lelassul a szénhidrát felszívódása a szervezetben.

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják, vegetáriánusoknak és vegánoknak kimondottan ajánlott.

Fogyasztása feltölt energiával, nem leszünk fáradékonyak, jótékony hatással van depresszió ellen. A haj, a bőr és a köröm szebbé válik tőle, megerősödik. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően stresszes időszakokban is kimondottan javasolt a fogyasztása.

 

Hogyan fogyasztjuk, mit érdemes belőle készíteni?

Szórhatjuk bármilyen salátába, szendvicsre, adhatjuk fasírthoz (beledolgozzuk). Hozzákeverhetjük müzlihez, joghurthoz, turmixhoz, smoothie-hoz. Befőzéskor adagolhatjuk dzsemekhez, lekvárokhoz. Panírozáshoz is használhatjuk. Pár kanállal bátran adhatunk sűrítésként a főzelékeinkhez is, mivel gélképző, sűrítő anyagként is használható. Sőt, ebből a tulajdonságából kifolyólag tojás helyett is használható. Őrölt formában pedig a lisztérzékenyek kiválthatják vele a gabonalisztet.

Főzés nélkül pudingot is készíthetünk belőle.

Zárt edényben, hűvös helyen tároljuk. Nem avasodik meg, így egyszerre akár nagyobb mennyiséget is beszerezhetünk belőle.

H.A.

 

Kakaós chiapuding

Hozzávalók:

10 dkg chia mag

8 dl tej

3 evőkanál keserű kakaópor

2 teáskanál vaníliaaroma

csipet fahéj

ízlés szerinti méz

Elkészítés:

A tejet felmelegítjük egy lábasban, majd csomómentesre keverjük benne a kakaóport. Belaadjuk a többi hozzávalót és hagyjuk, hogy a magok megduzzadjanak, besűrösödjön a puding.

Ízlés szerint készíthetjük gyümölcsökkel is, kakaó nélkül (akkor 1 dl tejjel kevesebb kell), fahéjasan.

Almás, chiamagos muffin

Hozzávalók:

8 evőkanál liszt

4 evőkanál cukor (barna, nád)

15 dkg vaj

2 egész tojás

2 evőkanál chia mag, 4 evőkanál víz

1 nagyobb alma, lereszelve

1 teáskanál vaníliaeszencia

3 evőkanál sárgabaracklekvár

½ csomag sütőpor

csipet fahéj

Elkészítés:

A chiamagot áztassuk a vízbe, addig hagyjuk állni, amíg megduzzad.

Az összes hozzávalót összekeverjük, majd hozzáadjuk a megduzzadt chia magot is, és simára dolgozzuk. A muffinsütő csészéit kibéleljük papírral (a szilikon formát nem kell), és háromnegyedéig megtöltjük a tésztával. Előmelegített 180 °C-os sütőben 20 percig sütjük.

Zöldséges, chiamagos fasírt

Hozzávalók:

50 dkg vegyes zöldség (répa, burgonya, brokkoli – ízlés szerint, ami van)

2 db tojás

7-8 dkg zsemlemorzsa

2 gerezd fokhagyma, összezúzva

2 evőkanál chiamag, 4 evőkanál víz

frissen őrölt feketebors

bazsalikom

A panírozáshoz:

1 evőkanál len- vagy szezámmag (lehet vegyesen is)

4 dkg zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

Elkészítés:

A chia magot beáztatjuk a vízbe, és megvárjuk, amíg megduzzad.

A zöldségeket puhára főzzük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a felvert tojást, a fűszereket, a fokhagymát és a zsemlemorzsát, majd belekeverjük a megduzzadt chiamagot is. Vizes kézzel gombócokat formázunk. A zsemlemorzsát összekeverjük a magokkal, és a gombócokat meghempergetjük benne. Forró olajban mindkét oldalon arany barnára sütjük.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!