Nyílt levél Orbánnak: így lehetett volna 10 ezerrel növelni a magyar gyerekek számát

Nyílt levél Orbánnak: így lehetett volna 10 ezerrel növelni a magyar gyerekek számát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megdöbbentően sok magyar pár küzd a meddőséggel. Egy meddőségi központ vezetője kérte Orbánt: ha valóban annyival több gyereket szeretnének 2030-ra, töröljék el azt a szabályt, amely korlátok közé szorítja, hogy hányan eshetnek teherbe évente tb-támogatott lombikbébimódszerrel.

Nyílt levelet írt hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek a Kaáli Központ nevű meddőségi központ vezetője, Kaáli Nagy Géza.

Azt írta, a gyermektelen párok "lelkesedéssel és reményteli várokozással fogadták" Lázár János bejelentését, amely szerint néhány héten belül "Ön közzétesz egy, a katasztrofális demográfiai helyzet javítását célzó intézkedéssorozatot". Lázár szavai szerint az újabb állami támogatásokra mind a gyermeket nevelő családok, mind a még csak gyermeket tervező párok számíthatnak – idézte fel a levélíró.

A születésszám elvárt növeléséről szóló kormányzati ötletekkel éppen ma foglalkozott részletes cikkében a hvg.hu.

A magyar nők gyermekvállalási kora az európai trendekhez hasonlóan kitolódott, és emiatt a meddőségi problémákkal küzdő párok száma folyamatosan emelkedik. Jelenleg ott tartunk, hogy

a gyermeket vállalni szándékozó párok mintegy 20-25 százaléka meddőségi problémákkal küzd.

– folytatódott a levél. Nekik kizárólag orvosi segítséggel lehet gyermekük. Több európai országban az éves születésszámnak már közel 10 százaléka meddőségi kezeléseknek köszönhető. Ez az arány Magyarországon csak négy százalékra tehető.

A 2030-ra tervezett, Orbán szavai szerint bátor célhoz (miszerint 30 ezerrel több gyereknek kell születnie) a meddőségi intézetek hathatósán hozzá tudnak járulni, sőt, figyelemmel az említett fertilitási jellemzőkre, közreműködésük elengedhetetlen – írta a meddőségi szakember. "Mint az élet olyan sok területén, itt is az anyagi erőforrások hiánya jelenti a legfőbb problémát." Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár kérésére

az OEP készített egy jelentést, amely egyértelműen kimutatta, hogy a meddő párok optimális támogatása milyen komoly mértékben emelné a szülések számát.

"Ha a javasolt intézkedéseket akkor bevezették volna, ma hazánkban 10 000 gyermekkel több élne" - írta Kaáli Nagy Géza. Ezt az adatot a levél szerint Zombor Gábor államtitkár is megerősítette, de a beígért, több gyermeket eredményező intézkedések továbbra is váratnak magukra.

A meddő párok gyermekhez jutásának a legfőbb akadálya az ún. teljesítményvolumen-korlát, amely megszabja és korlátok közé szorítja, hogy hányan eshetnek teherbe évente TB-támogatott lombikbébimódszerrel. "Meggyőződésem, hogy a Miniszterelnök úr számára elfogadhatatlan, hogy bárki is szándékosan csökkentse a születendő gyermekek számát" - írták Orbánnak. 

A miniszterelnököt a levélben arra kérték, hogy töröljék el a gyermekek ezreinek megszületését akadályozó teljesítményvolumen-korlátot a lombikbébi-kezeléseknél - ahogy az nyilvánvalóan a szülésekre sem vonatkozik. Egy ilyen döntés eredményeként az OEP elemzése szerint a lombikbébi módszerrel született gyermekek száma az évenkénti kétezerről háromezer-ötszázra emelkedne.

Hozzászólások