Különleges csuklóműtét: gyorsabb, hatékonyabb, és itthon is elvégzik már

Különleges csuklóműtét: gyorsabb, hatékonyabb, és itthon is elvégzik már

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábban alkalmazott eljárás lényege az volt, hogy a kéz más részéről ültettek inakat a sérült szalag helyére. Az új műtét előnyei között említik azt, hogy az operáció és a felépülési idő is rövidebb, a csukló pedig terhelhetőbb lesz a gyógyulás után.

Horgonycsavarokkal megerősített úgynevezett biograft behelyezésével helyettesítették egy csuklósérült sportoló szalagjait a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján. Az új műtéti eljárás lényege, hogy a csuklót alkotó kéztőcsontok közötti szakadt szalagokat apró, de rendkívül erős horgonycsavarokkal rögzített inakkal pótolják.

Maga a műtét és a felépülés rövidebb, a csukló pedig terhelhetőbb lesz, mint a korábban alkalmazott, komplikáltabb eljárás esetében, amelynél a kéz más részéről ültettek át inakat a sérült szalag helyére – magyarázzák a Semmelweis Egyetem közleményében.

Külföldön már alkalmazták ezt a módszert, a magyar orvosi team Szalay Gábor segítségével, a Giesseni Egyetem kézsebészeti osztályának vezetőjével végezte el a műtétet.

Az új műtéti eljárást azoknál a súlyos csuklósérüléseknél alkalmazzák, amelyeknél a kéztőcsontok között lévő szalagok teljesen elszakadtak, ugyanakkor a porcfelszínek még épek – mondta Szakács Noémi, az Ortopédiai Klinika szakorvosa, a beavatkozást végző orvosi team tagja.

Főleg fiataloknál fordul elő ez a sérülés, az is fontos szempont ezért, hogy az új műtéti eljárás után hat héttel már beépül az ín és a csavar a sérült vagy elszakadt szalag helyére. Ezután kis terhelés mellett már használhatja a csuklóját a beteg, majd a 4-5 hónapos gyógytornával kiegészített rehabilitáció következik. Ha ez is eredményes volt, ismét az eredeti terhelés mellett sportolhat a páciens.