szerző:
hvg.hu

Mogyorós, mókuskás és őzikés, családi fényképes, Hosszú Katinkának ajánlott és indusztriál stílusú koszorú egyaránt látható volt a szombaton zárult tárlaton. Láttunk azért valóban szépeket is.

Karácsony 2018
Belevágtunk ismét, karácsonyra készülünk. Nem is nagyon tehetünk mást, hiszen közeledik, érkezik, mi pedig várjuk. Még akkor is, ha tudjuk, mennyit rohangálunk majd előtte, hányszor szeretnénk túl lenni rajta. De közben szeretjük, és ez a lényeg. A magunk részéről úgy döntöttünk, elkísérjük olvasóinkat vásárolni, ott leszünk, ha főz, ajándékot csomagol, beleszólunk, tippeket adunk. Fogadjanak el útitársnak!
A cikksorozat támogatója a Samsung

Ha nem lehettek ott, legyetek együtt! A Galaxy összeköt. Ismerd meg ünnepi okostelefon, táblagép és viselhető kiegészítő kínálatunkat!

hirdetés
Friss cikkek a témában

Piliscsabán rendezték november végén a 28. Országos Felnőtt és Ifjúsági Adventi Virágkötészeti Versenyt és Kiállítást. Az eredményhirdetést advent első vasárnapja előtt megejtették, a nevezett műveket pedig szombat estig láthatták az érdeklődők a helyi katolikus templomban.

A mintegy félszáz virágkötészeti mű azt mutatta, hogy sokan felhagytak a hagyományos 4 gyertyás koszorúval, és vagy 4x4 gyertyát helyeztek el azon, vagy akár még többet. A versenyt megnyerő Máté József alkotásán például 24 gyertyát számoltunk össze (így legalább majdnem mindennap gyújthatnak gyertyát az advent alatt).

A virágkötők e mellett más újításokat is igyekeztek bevetni az adventi koszorúk tervezésénél, ez időnként giccsbe hajló állatfigurás vagy világító falombozatra, esetleg szökőkútra hajazó kompozíciókat eredményezett, de láttunk sok valóban érdekes koszorút is.

A legmeghökkentőbb alkotás rögtön a templom bejáratnál állt. Mezőffy Tamás Európa-bajnok mester virágkötő hatalmas, kétoldalas koszorúját fémabroncsokra komponálta az alkotó, elsőre inkább egy ipari eszköznek tűnt, mint meghitt adventi kelléknek. De tény, hogy érdekes látványt nyújtott.

Néhány olyan alkotást is láttunk, amely a hagyományos koszorúk üzenetén túl mást is felvállal. Nem biztos, hogy mondjuk, magunktól eszünkbe jutna Hosszú Katinka trikolóros dicsőítését összehozni a karácsonyvárással, de ilyet is láttunk. Volt, aki vélhetően családi fotókat képzelt a koszorú közepébe – egy ilyen emlékezés már inkább passzol az ünnepi várakozáshoz.

A magunk részéről azért maradnánk a hagyományos stílusnál – a tárlaton ebből volt szerencsére a legtöbb.

A kiállítást a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, Piliscsaba Önkormányzata, a Piliscsaba Plébánia, a Német, a Szlovák és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatok, a Művelődési Információs Központ és Könyvtár, valamint a 2081.hu közösen rendezte meg.

Mutatjuk a kiállított műveket.

A verseny győztese, 2018. legszebbnek ítélt adventi koszorúja:

Egy szekérkerékre illesztett, terepasztal hangulatú, mindennapos gyertyagyújtásra is alkalmas koszorú:

A verseny második helyezettje:


Négy gyertya, sok világrekord, egy zseniális sportolónő:

Egy hagyományosabb darab:

Egy hatalmas töviskoszorúra emlékeztető alkotás, óriásgyertyákkal: 

A művész itt mindent beleadott, a mesevilágot, a mézeskalács-romantikát és az állatokat. Kérdés, hol itt a meghitt karácsony?

Ez is inkább a hagyományos stílust képviseli, csak kicsit újít:

Ez, mondjuk lehetne a Trónok harcának kelléke is, amikor már megjött a tél:


Világítós ágakkal is várhatjuk a karácsonyt, de legalább állatkák nincsenek:

Ez pedig nem egy ipari turbina, hanem egy koszorú-szobor:

Ez szintén inkább hagyományos koszorúnak mondható, csak mogyoróhéjjal megbolondítva:

A hóbaglyok (vagy kertitörpék) által vigyázott karácsonyvárás:

Karácsonyvárás őseink-szeretteink fotójával:

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Bombafenyegetés miatt kiürítették a Call of Duty játékokat fejlesztő stúdiót

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

Ez az úszó-vb legbénább csobbanása

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére