Szombaton is extrém erős sugárzás várható

Szombaton is extrém erős sugárzás várható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több figyelmeztetést is kiadott.

Szombatra az extrém UV-B-sugárzás és néhány megyére a hőség miatt is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A hőség miatt Baranya, Somogy és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérséklet elérheti a 25 Celsius-fokot. Egyéb kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Az előrejelzés szerint a legalacsonyabb hőmérséklet általában 12-18 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 29-34 fok között várható.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az UV-B-sugárzás elérheti a 8-as szintet. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mindenkitől azt kéri, fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Ha lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást.

Vasárnap a fátyolfelhők és a napsütés mellett erősödő gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen alakul ki zápor, zivatar. Eleinte többnyire mérsékelt marad a légmozgás, majd megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugatira forduló szél. Zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 32 fok között valószínű, délkeleten lesz napközben a legmelegebb, nyugaton a hűvösebb.

Hozzászólások