Brutálisan erős, új elektromosangolna-fajt fedeztek fel

Brutálisan erős, új elektromosangolna-fajt fedeztek fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Új angolnafajra bukkantak a kutatók az Amazonas folyóban. A tudósok eddig úgy tudták, hogy a legmagasabb feszültség, amit egy elektromos angolna produkálni tud, az 650 volt, ez a hal azonban 860 voltos feszültséget is képes előállítani.

DNS-minták alapján két új angolnafajt azonosítottak a kutatók az Amazonas-medencében, és ebből az egyik faj rekordfeszültséget tud előállítani – írja a Guardian. A tudósok szerint az új felfedezések is csak azt bizonyítják, hogy nagyon fontos az Amazonas és környékének védelme, mert az esőerdők élővilága rendkívül sokszínű, az itt élő fajok egy része pedig még mindig ismeretlen a tudomány számára.

"Minden, az elmúlt 50 évben az amazóniai esőerdőkben történő emberi beavatkozás ellenére, még mindig új óriáshalakat tudunk felfedezni, olyanokat, mint a két elektromos angolna" – fogalmazott C David de Santana zoológus. Hozzátette, hogy olyan fajok várhatnak még arra, hogy a tudósok azonosítsák őket, amelyekre esetleg a gyógyszerészet felfigyelhet, vagy technológiai innovációkat inspirálhatnak. Úgy, mint ahogy 1800-ban Alessandro Voltát is az elektromos angolna fiziológiája inspirálta a galvánelem feltalálására.

A most felfedezett Electrophorus voltai 860 voltos áramütéssel is képes megölni az áldozatát, ami rekorderős feszültségnek számít az élővilágban: eddig a tudósok úgy tudták, hogy az elektromos halak közül a legveszélyesebb faj is "csak" 650 voltra képes.

Az elektromos angolnák három szervük segítségével generálhatnak feszültséget, az áramot a zsákmányok elejtésén kívül önvédelemhez és tájékozódáshoz is használják.