A magyar olimpikonok a Nubu ruháiban vonulnak majd a tokiói megnyitón – fotók

A magyar olimpikonok a Nubu ruháiban vonulnak majd a tokiói megnyitón – fotók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Horn Andrea
Tetszett a cikk?

A kollekcióban a magyar identitás, a különleges Nubu-dizájn és a vendéglátók felé mutatott tisztelet találkozik a tervezők szerint.

A zsűri tagjai
Szilágyi Áron kardvívó, Nánási Pál fotós, Varga Kata parakajakozó, Verrasztó Evelyn úszó, Harmati Hedvig, a MOME tanszékvezetője, Lakatos Márk stylist, Maróy Krisztina, a Glamour alapító-főszerkesztője

Harmadszor választották ki pályázat útján a magyar olimpiai csapat hivatalos formaruháit, a most bemutatott darabokban vonulnak majd a küldöttség tagjai a 2020-as tokiói játékok megnyitóján. A nyolc pályázó közül a Nubu, a Nanushka és a Tomcsányi kollekciója került shortlistre,

a nyolctagú zsűri pedig a Nubu ruháit találta a legmegfelelőbbnek az alkalomra.

©

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Kulcsár Krisztián a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusán tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a transzparencia hajtotta őket, amikor úgy döntöttek, hogy ismét pályázat útján és szakmai zsűri döntése alapján választják ki a formaruhák tervezőit. Azt is elárulta, hogy a végeredményt igyekeztek a legnagyobb titokban tartani: őt is hiába faggatta a családja még szerda este is, hogy mondja el, melyik kollekció lett a befutó.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetője szerint a parasportolók számára más szempontok is fontosak, mint az épeknek, például egy kerekesszékesnek nem mindegy, hogy a zakója, inge ujja milyen anyagból készül, milyen színű, hiszen a kerék összepiszkolhatja. Egy amputált, csonka végtagú sportoló pedig olyan ruhát szeretne, amely nem mutat túl sokat, nem válik benne feltűnővé. Szabó úgy látja, hogy a formaruha emellett tartást, önbizalmat, hitet is ad a sportolóknak, ami hozzájárulhat a jó eredményekhez.

©

A shortlistes tervezők bemutatkozása után Lakatos Márk és Verrasztó Evelyn jelentette be a végeredményt. Lakatos szerint a zsűritagok hosszas vitát követően hozták meg a döntésüket, szerintük a Nubu kollekciójában valósult meg a legtöbb azokból a szempontokból, amelyek egy olimpiai megnyitón viselt ruhánál fontosak. A zsűri olyan ruhát keresett, amelyek látványosak, sportosan elegánsak, variálhatóak, könnyen kezelhetők, jól adaptálhatóak a különféle alkatú sportolókra, és nem utolsósorban kényelmesek.

A győztes tervezők, Garam Judit és Kovács Adél azt mondták, három pillérre alapozva készítették a kollekciót: a magyar identitásra, a különleges Nubu-dizájnra és a házigazdák felé mutatott tiszteletre.

Hozzászólások