szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

További tizenötöt pedig megtámadtak.

Kutyák törtek be három alkalommal is a Miskolc külterületén fekvő Baráthegyi Majorságba, a Szimbiózis Alapítványhoz. Az alapítvány újabb és újabb telkeket vásárol, hogy szociális szolgáltatást és lakhatást nyújtson több tucat fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű és autista felnőttnek, tavaly áprilisban hosszú cikkben mutattuk be mindennapjaikat.

Ahol a fogyatékossággal élők nem csak a falat nézik

Nagyon elhatárolódnak az otthonok attól, hogy tegyenek is valamit az ott élőkért. Hogy ne csak ott üljenek az intézetekben, hanem dolgozhassanak is. Én mindenképpen olyan helyre szerettem volna jönni, ahol csinálhatok valamit - mondja Iván, az öt hektáron fekvő Baráthegyi Majorság gombatermesztő pincéjében.

A támadás során elpusztult huszonkét kecske, megsebesült további tizenöt vemhes kecske és két terápiás alpaka is.

A fogyatékossággal élő lakók foglalkoztatásának alapja a sajtkészítés, amely a jelenlegi állománnyal komoly problémát jelent majd.

A rendőrség előtt január 6-án lett ismert, hogy az első kutyatámadás során befogott, majd a miskolci állategészségügyi telepre elszállított egyik kutyát onnan a tulajdonosának kiadták. A rendőrség addig az időpontig az eb kiadásáról és a kutya tulajdonosáról értesítést nem kapott – írják most közleményükben.

A Miskolci Rendőrkapitányság – hatáskörének hiányában – az eb 75 éves miskolci gazdájával szemben veszélyeztetés miatt feljelentést tett. Az eljárásban keletkezett iratokat a rendőrség megküldte Miskolc város jegyzőjének is, aki hatáskörében eljárva megállapíthatja, hogy a kutya gazdája vétett-e az ebtartási szabályok ellen. A kutya gazdája ugyanis olyan kijelentést tett, hogy a majorságot ért támadásban részt vett kutyája rendszeresen eltépi láncának karabinerét, a porta kerítésén keresztül kimászik, elszökik, majd oda visszatér.

A rendőrség közölte: együttműködésre törekszik a Baráthegyi Majorságban működő alapítvánnyal, annak munkatársával közösen bejárta az állattartásra használt ólat, karámot és az azt körülvevő területet, és megállapították, hogy pontosan hol kell kijavítani a kerítést. A járőrök a Miskolci Önkormányzati Rendészet, a Mezőőrség és az Állategészségügyi Telep munkatársaival közösen járőrszolgálatot is ellátnak a környéken a kóbor kutyák befogása érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!