szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése hidegzuhanyként érte a menyasszonyokat és a vőlegényeket. Miután egyre több rendezvényt tiltanak be, ők is kénytelenek elhalasztani tavaszi esküvőiket. A lemondásokat az egész üzletág megsínyli. Megnéztük, hogy a cukrászoktól a menyasszonyi ruhaszalonokig, ki hogyan vészeli át a kényszerpihenőt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Polgári esküvőket cikkünk megjelenésekor még lehet tartani Magyarországon. Arról azonban, hogy mennyien lehetnek ott a ceremónián, a városok vezetése dönt. A szombathelyi Polgármesteri Hivatalban rendezett esküvőkön például maximum húsz fő tartózkodhat az ifjú párral és tanúikkal együtt. Győrben azonban már öttel kevesebb, bár ott, ha az anyakönyvvezető bevállalja szabadtéri szertartást, akkor nincs maximalizálva a létszám a város honlapján olvasható tájékoztatás szerint.

Az általunk felkeresett polgármesteri hivatalok nem nyilatkoztak arról, hogy náluk mennyi esküvőt mondtak le vagy tettek át későbbi időszakra. Az azonban sejthető, hogy akinek nem életbe vágóan fontos, hogy minél előbb meglegyen a házassági anyakönyvi kivonat valamilyen állami támogatáshoz vagy hitelhez, az most elhalasztja az esküvőjét. Az elmúlt napok a cukrászok, dekorosok, rendezvényszervezők, varrónők, cateringesek, vőfélyek számára a véget nem érő telefonálgatásról szóltak. Szusszanásnyi időhöz jutva pedig meséltek arról, hogy mire számítanak a következő hónapokban, és milyen üzleti stratégiával próbálnak meg túlélni.

Szombati esküvő tavasszal? Majd két év múlva!

A szolgáltatók átalános tapasztalata az, hogy a márciusi és április esküvők mindegyikét, a már a májusi esküvők egy részét is lemondják a párok. A júniusban vagy később összeházasodni kívánók többsége azonban még kivár. A legnehezebb dolga talán a kizárólag esküvői helyszínt biztosító cégeknek van. A nagy népszerűségnek örvendő főváros közeli és vidéki rendezvényhelyszínek már márciusban is teljes kapacitással üzemelnek. Így abban az esetben, ha csak pénteki és szombati esküvőknek adnak helyet, minimum 16-20 lakodalmat kell átszervezniük, a legtöbb helyen ez a szám a hétköznapi alkalmak miatt azonban még magasabb lehet.

©

A szabadtéri esküvőhöz ragaszkodó párok kerültek a legnehezebb helyzetbe. A népszerű helyeknek ugyanis már sem jövő tavaszra, sem jövő nyárra nincs időpontjuk. Ők kizárólag az idei év decemberét vagy jövő év januárját tudják felajánlani a pároknak. Így akik sem a helyszínen, sem az évszakon nem akarnak változtatni, körülbelül két évet is várhatnak a nagy napra. A ceremónia nélkül maradt helyszínek egy része azonban hajlandó arra, hogy késő nyári, kora őszi hétköznapokra szervezze át a most lemondott szabadtéri lagzikat.  Az egyik vidéki kastély tulajdonosa azonban határozottan ellenzi ezt, mert úgy gondolja, mivel az emberek nagy része most megy kényszerszabadságra, amikor majd újra beindul az élet, a násznép közül sokan nem fognak tudni elmenni egy szerdai esküvőre.

©

Mára már a vidéki és fővárosi, esküvői tortájukról híres cukrászdák jelentős része is bezárt. Bár vannak helyek, amelyek mégis üzemelnek – de a gyógyszertárakhoz hasonlóan ügyelve arra, hogy egyszerre csak annyian legyenek a süteményespultok előtt, amennyi vevőt kiszolgálnak. Sőt, felvásárlásra szólítják fel kuncsaftjaikat: „Tárazzatok be otthonra édes és sós aprósüteményből, bejgliből, egész tortákból” – olvasható az egyik népszerű budapesti cukrászda Facebook oldalán.

Az általunk megkeresett, modern francia vonalon mozgó, leginkább tortakészítésre specializálódott cukrász azonban úgy nyilatkozott, aprósüteményes megrendelése – házhozszállítást vállalva – lenne ugyan, de neki a lelkiismerete nem engedte, hogy tovább dolgozzon. „Nehéz jó szívvel ételt előállítani. Nem tudhatom, hogy az óvintézkedések betartása mellett nem fertőzöm-e meg a vásárlóimat” – mondta. Ő annak ellenére zárt be, hogy még nincs B terve, és most a legkorábbi esküvői megrendelése augusztus eleji.

Lazacos welcome falatok helyett tökfőzelék

Azok a rendezvényszervező cégek, amelyeknek az esküvőszervezés a fő profiljuk, szintén tanácstalanok. A legtöbb megkérdezett igazgató úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem mondott fel az alkalmazottainak, de csökkentette bérüket. Munkatársaik az időpont átszervezések miatt még dolgoznak, de pár héten belül a teljes leállásra készülnek. Az egyik legnagyobb, cateringgel is foglalkozó rendezvényszervező cég kreatív módon próbál életben maradni: a Netpincéren keresztül napi menüket kezd el kiszállítani.

Az általunk megkérdezett menyasszonyi ruhaszalonok azonban nem voltak kétségbeesve. Mivel a legtöbb pár csak elhalasztja a nagy napot, a koronavírus okozta veszélyhelyzet őket még kevésbé érinti. A menyasszonyok a ruháikat még nem mondták vissza, csak jelezték a szalonnak, hogy bőven ráérnek a varrással. Az egyik belvárosi szalon vezetője optimista, úgy gondolja, hogy két-három hónapos leállást át fognak tudni vészelni. A kora tavaszi esküvőkre varrott ruhákat továbbra is készítik, és az ígért dátumra tervezik átadni a menyasszonyoknak. Ha az esküvők csúszása miatt nem állna tökéletesen a ruha, ingyen vállalják a későbbi igazítást.

©

A megkérdezett hivatásos vőfélyek, ceremónia mesterek, zenekarok, fényképészek körében sincs pánikhangulat. Ők mindannyian csak másodállásban dolgoznak hétvégente az esküvőkön. Megkeresésünkkor a fő állásukban mindannyian kaptak még fizetést. Leginkább azon dilemmáznak, hogy el merjék-e vállalni a késő nyári hétköznapi felkéréseket, ugyanis egyre többen szeretnék, ha a későbbiekben hétköznapi esküvőn dolgoznának nekik.

Végül essen szó a főszereplőkről is: a menyasszonyokról és a vőlegényekről. Az ő hozzáállásuk is igencsak vegyes. Mindenki csalódott ugyan, de az általunk megkérdezettek döntő többsége nem érzi úgy, hogy összedőlt volna a világ. Mindannyian azt nyilatkozták, hogy anyagi veszteségük nulla vagy egészen elenyésző, hiszen egyik, már lefoglalt szolgáltatást sem mondták vissza, csak halasztották. A megkérdezettek idős vagy külföldön élő rokonaik, barátaik miatt a rendelettől függetlenül amúgy is gondolkoztak az elnapoláson.

Igazán nehéz helyzetbe csak azok kerültek, akik a napokban veszítették el állásukat, ők bizonyos szolgáltatások visszamondásával elkezdték csökkenteni esküvői terheket. Bár többen hozzátették, hogy a nászútra lefoglalt repülőjegyek és szállodák költségeinek megtérítése után sokkal jobb anyagi helyzetben lesznek, hiszen úgy tűnik mostanában úgy sem mehetnek egzotikus nászútra.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után egy fotós arra hívta fel a figyelmet, hogy a kollégái többsége gyakorlatilag minden bevételét elvesztette júniusig, de majdnem biztos, hogy az egész idei szezon a kukában köt majd ki. A helyzetet pedig szerinte csak rontja, hogy egyrészt nem tudni meddig tartanak a korlátozások, másrészt, ha azokat fel is oldják, elég valószínű, hogy az emberek félelemből és/vagy pénzhiányból továbbra sem fognak fotós-videós szolgáltatásra költeni és rendezvény is jóval kevesebb lesz. Szerinte, aki eddig esküvői fotósként kereste meg a pénzét – és sokan főállásban teszik ezt –, váltani sem tud, hiszen a megbízásokból élő fotós, és a hozzá közvetve vagy közvetlenül is kapcsolódó kreatív gyártó szakma bajban van.

Ugyanakkor szerinte akár az is elképzelhető, hogy ha nem húzódik el nagyon a védőoltás kifejlesztése, akkor nem lesz annyira lassú és fájó a normalizálódás, mint a 2008-as válság idején volt. A vásárlókedv is hamar visszajön, akinek idén lett volna esküvője, ugyanúgy megfogja tartani legrosszabb esetben jövőre. „Inkább arra kell készülni, hogy a szokásosnál sűrűbb szezon lehet. A 2020-at viszont addig is valahogyan át kell vészelni, gyakorlatilag bevétel nélkül” – figyelmeztet.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Vállalkozás

A pornótól a kézfertőtlenítőig: akik jól járnak a járvánnyal

Az iskolabezárások és a home office jellemezte helyzetben az emberek mint a cukrot, úgy viszik a háztartási termékeket, az élelmiszereket, a sorozatokat, a híreket és a pornót. De ezek a cégek sincsenek olyan jó helyzetben, mint elsőre tűnhet, és egy elhúzódó, mély válság minden gazdasági szereplőnek fájni fog.

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Parkolóhelyeket szüntetnek meg a Nefelejcs utcában, ahol évente 466-szor akad el a troli

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

Szijjártó: 1 millió ember beoltásához elég orosz vakcinát vettünk

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca

60 százalékkal kevesebb vakcinát szállít le az EU-nak az AstraZeneca