szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok farkaskölyök pusztul el ivarérett kora előtt, amiben az emberi zavarás is közrejátszhat – figyelmeztettek a szakemberek.

Erdőben bóklászó farkaskölyökről tett közzé videót a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely most közölte: kameracsapdás felvételek alapján már hetek óta tudják, hogy a működési területükön megtelepedett farkascsaládok kölykei elhagyták a kotorékukat.

A kölykökről újabb felvételeket is publikáltak:

Emellett arra figyelmeztettek, hogy a tapasztalatok szerint a farkaskölykök több, mint fele természetes okok miatt nem éri meg az ivarérett kort, s nem javítja a szomorú statisztikát a védett területek élőhelyein az akár akaratlan emberi zavarás sem, ami már több alkalommal egyedszámcsökkenést, valamint a hagyományos szaporodóhelyek áthelyeződését okozta. Éppen ezért

arra kérik az erdők látogatóit, hogy tartózkodjanak a faj egyedeinek közvetlen keresésétől, zavarásától.

Arra szólították fel a turistákat, hogy a védett terület látogatásakor kizárólag a kijelölt turistautakat használják, arról lehetőség szerint ne térjenek le. „Gondoljunk arra, hogy a farkasok és kölykeik célzott keresése, zavarása – például fotózás miatt – a faj élettevékenységét komoly mértékben veszélyeztetheti és mint ilyen, törvénybe ütköző tevékenységnek minősül” – hangsúlyozták.

Egyúttal azt is jelezték, hogy minden, nagyragadozókkal kapcsolatos új információt, fontosabb vadkamerás felvételt közkinccsé tesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Kétkötetes lesz a Presser-könyv: jövőre jön a folytatás

Kétkötetes lesz a Presser-könyv: jövőre jön a folytatás

Marabu Féknyúz: Szuperkupa

Marabu Féknyúz: Szuperkupa