szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bryan Ferry a Roxy Music-kal rocktörténelmet írt.

Az 1945. szeptember 26-án született Ferry eredetileg keramikusnak készült, majd agyagról bakelitre váltott, és a Roxy Music énekeseként vált ismertté. Ráadásul 1973-ban az avantgardista popper zenekarával párhuzamosan szólókarrierbe is kezdett – írtuk a dandyk kultúrtörténetét bemutató cikkünkben.

A Roxy Music, ahogy a legnagyobbak esetében az lenni szokott, számos, egymástól eltérő stílusú együttesnek mutatott példát a Duran Durantól a Smithsen és a Pulpon át a mi Balatonunkig. Egyértelműen ez Ferry életművének a fontosabbik része - a nyolcból hat lemez (az 1972-es Roxy Music, a '73-as For Your Pleasure, az ugyanabban az évben kiadott Stranded, az 1974-es Country Life, a '75-ös Siren és az 1982-es Avalon) egész egyszerűen hibátlan.

A pop Oscar Wilde-jának is mondható Ferry ’72-ben úgy nyilatkozott, a zenekar tagjai amatőr lelkesedéssel állnak hozzá a dolgokhoz, és amíg ezt képesek megőrizni, addig minden rendben lesz. Amatőrök sosem voltak, sőt, többen a tagok közül klasszikus képzettséggel rendelkeztek, ami pedig a lelkesedét illeti: az végig megvolt, így a RM az art-poptól, a diszkó és soulpop felé ívelő életműve (szinte) hibátlan.

"Extravagancia, extremitás, trendérzékenység, dizájn és nők minden mennyiségben. Ez volt a RM, akik lemezborítóikon előszeretettel szerepeltették a kor legfelkapottabb modelljeit, így Kari-Ann Muller, (Roxy Music, 1972), Amanda Lear (For Your Pleasure, 1973), Eveline Grunwald és Marilyn Cole – Ferry barátnője és 1973 Playmate-je - (Stranded, 1973), Constanze Karoli – a Can tag Michael Karoli testvére – (Country Life, 1974), Jerry Hall (Siren, 1975) mutatták meg magukat" - írtuk korábban.

Ferry szólólemezei, bár soha nem voltak unalmasak, és mindig ott volt bennük is az az össze nem keverhető elegáns kúlság, de egy-egy kivételtől eltekintve meg sem közelítetták az RM albumok színvonalát.

Utoljára 2018-ban jelentkezett lemezzel, a Bitter-Sweet-tel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

Tisztújítást tartottak a polgárőrök, Markos György is bekerült az elnökségbe

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

A Semmelweis három klinikáján alkalmazzák már a magyar koronavírus-gyógyszert

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason

Halálra gázoltak egy nőt a zebrán Dabason