szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egykori válogatott focista Gulácsi Péter kiállásáról, a magyar sportközeg mentalitásáról és a Nélküledről is beszélt a Magyar Narancsnak.

A korábban a Ferencvárosban és a Kaiserslauternben focizó 24-szeres válogatott Hrutka Jánossal előző héten megjelent véleménycikke után a Magyar Narancs készített interjút arról, mennyire volt vékony jég Gulácsi Péter számára kiállni a szivárványcsaládok mellett: Hrutka elmondása szerint teljesen egyértelmű volt a magyar szurkolói közeget ismerve az a “kommentcunami”, amit kapott a kapus, ahogy azon sem lepődött meg, amikor ő hasonlót kapott először.

“(A fanatikusabb szurkolók között) sokan azon az állásponton vannak, hogy a sportolónak az a dolga, hogy sportoljon, ne nyilvánuljon meg politikai vagy közéleti kérdésekben. A kérdés csak az, hogy ezen része a közönségnek akkor is így vélekedne, ha egy sportoló számára tetszetősebb témakörben (pl. székely autonómia vagy Trianon) posztolna?” – tette fel a kérdést.

Hrutka nem lepődött meg azon sem, hogy a válogatott csapatkapitányától és a Magyar Labdarúgó Szövetségtől sem érkezett reakció a Gulácsit ért írásos támadások miatt (idő közben Marco Rossi szövetségi kapitány visszafogottan a védelmébe vette Gulácsit – a szerk.), pedig fontos lenne, hogy minél többféle embert meg tudjon szólítani a futball. “Ha Németországban bárki kirak egy ilyen bejegyzést, mindenki elfogadja, és megy tovább az élet. Itt pedig: ‘mondja le a válogatottságot.”

A jelenleg játékosügynökként dolgozó Hrutka szerint sokatmondó adat, hogy amikor a német válogatott Thomas Hitzlsperger felvállalta másságát visszavonulása után, Angela Merkel és egykori klubcsapatának vezetése és játékosai is mellé álltak, “Gulácsi posztjánál meg látjuk, hogy nem hogy a legfelsőbb körökből, még a saját sportágán, szakmáján belülről is hányan vállalták, merték azt mondani, hogy ebben lehet igazság.”

Ezek után egy kissé provokatív kérdésre elmondta a véleményét a 2019-ben egy cikk miatt politikai üggyé változott Nélküled-éneklésről is: “Poénkodunk ezzel, de odáig fajult a helyzet, hogy ha most azt mondanám, nekem tetszik ez a dal, akkor megkapnám, hogy biztos jobboldali vagyok. Ha pedig szeretem Pintér Béla darabjait (...), akkor biztos baloldali. Minden ki lett sajátítva egy bizonyos oldalra, megvannak a skatulyák.”

A végére kitértek arra, ciki-e a futballban melegnek lenni: “Inkább úgy fogalmaznék, hogy a mai napig nem elfogadott” – mondta Hrutka, hozzátéve, hogy ez az ő csapataiban nem volt téma, de azért is lehet, mert az érintettek nem is nagyon merik vállalni. “Ha valaki ránéz Gulácsi Péter üzenőfalára, nem is gondolkodik azon, hogy holnap bejelentse-e vagy sem.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Szabaddá tették a repülést Ausztrália és Új-Zéland között, másnap koronavírusos lett egy reptéri dolgozó

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Mind a hat angol klub visszalépett az Európai Szuperligától

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad

Energiahatékonyság, digitalizáció, automatizálás: aki kimarad, az nagyon lemarad