szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hivatalos kínai álláspont szerint biztosabb így a tesztelés, mert a koronavírus nyomai több ideig jelen lehetnek az ánuszban, mint az orrban vagy garatban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az orrból és garatból származó minták elemzése helyett mostantól minden Kínába érkező külfölditől kötelezően székletmintát vesznek, análisan – jelentette a brit The Times.

A kínai kormányzat szerint ugyanis ez a típusú szűrés nagyobb biztonsággal mutatja ki a koronavírus-fertőzöttséget. A lap idézett egy felső légúti betegségekkel foglalkozó orvost, aki szerint a székletmintákban tovább maradnak kimutathatók a kórokozó nyomai.

Az új előírás értelmében tesztelőközpontokat alakítanak ki a pekingi és a sanghaji repülőtéren.

Annak a híre, hogy a Kínába lépéskor ilyen szűrővizsgálatot végeznek, először a múlt héten járta be a világsajtót: amerikai diplomaták állították, hogy ennek kellett alávetniük magukat. A kínai külügyminiszter szóvivője akkor azt állította, nincs tudomása arról, hogy az amerikaiakat is ilyen módon tesztelték volna.

Ha sokan addig nem is hallottak a módszerről, egy ideje már alkalmazták az ázsiai országban. A teszt nagyjából úgy zajlik, mint az orrban és garatban alkalmazott pálcikás módszer, csak épp itt a végbélnyílásnál vezetik be a pálcikát, és a rektumból vesznek mintát.

A művelet meglehetősen kellemetlen, ezért a pekingi japán nagykövetség a minap arra kérte a kínai kormányt, hogy hagyjon fel az anális koronavírus-teszteléssel. A követségen több japán is panaszt tett a metódus miatt. Állításuk szerint az eljárás megalázó és lelkileg megterhelő volt, ami pszichés szorongást okozott náluk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Ha már mindene megvan, akár házat is rendelhet az Aliexpressről

Egyetemi campust alakítanának ki a Magyar Rádió volt épületében

Egyetemi campust alakítanának ki a Magyar Rádió volt épületében