szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több japán utas is panaszkodott a megalázó eljárás miatt. A múlt héten amerikai diplomatáktól vettek mintát a vitatott módon.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A pekingi japán nagykövetség megkérte a kínai kormányt, hogy változtasson az országba belépő vagy országban tartózkodó japán állampolgárok tesztelési módszerein, elsősorban hagyjon fel az anális koronavírus-teszteléssel  írja a BBC.

Kato Kacunobu japán kabinetfőtitkár elmondta, hogy több japán is panaszt tett a követségen a metódus miatt. Állításuk szerint az eljárás megalázó és lelkileg megterhelő volt, ami pszichés szorongást okozott náluk. Kacunobu szerint azt nem tudni, hogy hány japán állampolgárt teszteltek le ilyen módon.

A BBC azt írja, hogy a tesztelés során egy 3-5 cm-es vattapamacsot helyeznek a végbélnyílásba, elforgatják, majd kihúzzák, és megvizsgálják a mintát.

A hírportál szerint néhány kínai város már bevezette az anális tesztelést, több szakértő azt is állította, hogy ezzel a módszerrel hatékonyabban lehet kiszűrni a fertőzötteket. A kínai állami média ugyanakkor arról számolt be, hogy ezek a tesztek „ellentmondásosak voltak a szakértők körében”, és hogy sokkal kevésbé hatékonyak, mint a felső légúti vizsgálatok.

A múlt héten az amerikai sajtóban jelent meg a hír, hogy néhány amerikai diplomatának egy adminisztratív hiba folytán anális koronavírusteszten kellett átmennie Kínában. A kínai külügyminiszter szóvivője cáfolta az értesülést, úgy fogalmazott, hogy tudomása szerint nem tesztelték ilyen módon az országban szolgáló amerikai diplomatákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

Operatív törzs: Megjött az első Janssen-szállítmány, most tetőzik a harmadik hullám

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

"Rosszabb, mint a privatizáció" - belülről is bírálják a kormány példátlan vagyonkimentését

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál

A valaha mért legnagyobb fűrészhalat mosta partra a víz Floridánál