szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többen az esélytelenek nyugalmával indultak neki, mégis sikerrel jártak, másokat az oltópontról hívtak fel, hogy menjenek. A kormány azt ígéri, a jövő hét második felében pótolják az elmaradt oltásokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Bár a kormány pénteken lemondta a tömeges oltásokat az AstraZeneca vakcinával, országszerte egyre több hír érkezik arról, hogy aki a megadott időpontban odament, minden gond nélkül megkapta az oltóanyagot.

A hvg.hu-nak először egy budapesti férfi mesélte el, hogy bár a lemondó sms-t ő is megkapta, reggel mégis szerencsét próbált és sikerrel járt.

„A bejáratnál csak annyi történt, hogy a portás megkérdezte, az első vagy második oltásomra jöttem-e, amikor mondtam, hogy az elsőre, akkor jobbra küldött. Ott már állt egy kisebb sor, majd katonák fogadtak, az ügyintéző pedig elkérte a papírjaimat, ekkor derült ki, hogy nem vagyok rajta a listán. Amikor azonban felmutattam a Vakcinainfótól kapott sms-t, felvették az adataimat, elkérték az igazolványaimat és felírtak” – mesélte.

Ezeket az orvos átnézte, majd minden probléma nélkül beadta neki az oltást és megkapta az időpontot a másodikra is.

Egy másik olvasónk levélben jelezte, hogy ő szombat késő reggel kapott egy telefont, hogy mégis menjen az oltópontra, ahol a teljes személyzet várta. Mint fogalmazott:

Örülnek, ha valaki betéved”.

A nyilvánosan elérhető posztokból kiderült, hogy többeket az oltópontról hívtak.

"Hálás vagyok, hogy felhívtak innen az oltópontról, hogy lennék-e szíves bejönni annak ellenére, hogy kaptam sms-t, hogy mégse lesz a mai szervezett oltás. A vakcinák itt vannak, mondják bent, csak az emberek nem jönnek. Ketten voltunk egy hölggyel, kong az egész hely az ürességtől" - írták a Facebookon.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere Facebook-oldalán tette közzé az egyik kerületi lakos levelét, aki a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben kaptam meg az AstraZenecát.

„Elmentem az esélytelenek nyugalmával, ahol kiderült, hogy személyzet is van, oltóanyag is van és aki rajta van a listán beoltják” – állt a levélben.

Kollégánk a Dél-Pesti Centrumkórház oltópontján érdeklődött arról, hogy mi a jelenlegi protokoll a kiértesítettek számára. Azt mondták, aki kapott sms-t, azt beoltják, aki viszont nem kapott sms-értesítést, azt természetesen nem.

Vannak olyan sikeres beoltottak, akik szerint bármikor érdemes menni, mert mostanra a korábbi fix időpontok már értelmüket vesztették. Ez azonban így nem igaz. Egy olvasónk úgy próbált meg szombaton - minden mindegy alapon - bejutni a Dél-Pesti kórház oltópontjára, eredetileg hogy valójában vasárnapra hívták sms-ben (amit azóta vissza is vontak). Őt most elküldték, mivel eleve csak a következő nap lett volna esedékes az oltása.

Egy másik olvasónk, akit a Péterfy Sándor utcai kórházban található oltópontra hívtak be, telefonon szintén azt mondta a hvg.hu-nak, hogy nem kapta meg az oltást.

"Betelefonáltam az oltópontra, ahol azt közölték velem, hogy központi utasításra nem oltanak senkit, ezt pedig állítólag a kapujukon is feltüntették" - mondta.

Az eljárásról délelőtt megkérdeztük az operatív törzset is, azt tudakoltuk, hogy aki mégis elmegy az oltópontra, számíthat-e arra, hogy beoltják, de egyelőre nem válaszoltak. Válaszukban elismerték, hogy valóban oltanak a hétvégén.

"Az oltóanyag az oltópontokon van, aki megjelent és jogosult az oltásra, az meg is kapta" - írták.

A hétvégén 74 ezer embert oltottak volna be az oxfordi vakcinával, a behívó sms-ek csütörtökön mentek ki, de mint kiderült, olyan embereknek is, akiket nemrég oltottak be, vagy egész máshol laknak, mint a számukra kijelölt helyszín. Emiatt a tömeges oltási kampányt erre a hétvégére lefújták, és pénteken délután pedig sms-ben értesítették erről az érintetteket.

A kormány azt is közölte, hogy az elmaradt oltásokat a jövő hét második felében be fogják pótolni, és azóta közzétették az egy napja várt telefonszámot is, melyen lehet jelezni az esetleges adatszolgáltatási hibákat.

(Címlapképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Gigantikus hűtőrács az Audi Maybachra adott válaszán, a Horch luxusautón

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!

Marabu Féknyúz: Kisfiú, kezdődik az iskola!