szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mindig sokat lehet tanulni abból, amikor politikusok nőnapoznak.

Politikusi Facebook-posztok nélkül nincs nőnap, a nőknek ilyenkor ezt is el kell viselniük, nincs mese. De legalább akadnak köztük tanulságosak is. Ilyen volt a törökbálinti képviselőtestület két képviselőjének a nőnapi megnyilvánulása.

Bruder Márton és Földvári László vonatkozó Facebook-bejegyzéseinek ad némi árnyalatot, hogy a törökbálinti képviselőtestület csak férfiakból áll.

Bruder Márton ezt problémaként éli meg, mert, mint írta:

Női képviselők hiányában rengeteg lehetőségtől, eltérő meglátásmódtól, kompetenciától esik el az önkormányzat.

Majd a verbális panaszkodást tettekre váltva bejelentette, hogy előterjesztett egy javaslatot  „a menstruációs szegénység elleni fellépés tárgyában”, rámutatva az összefüggésre, hogy amíg nincsenek nők a képviselőtestületben, addig az ő ügyeik, jogaik, gondjaik és megoldásaik sem lesznek szem előtt.

A menstruációs szegénység – bármennyire is meglep még mindig néhány férfi politikust – létező és komoly probléma, abból a fajtából, amely hátráltatja a nőket az egyenjogúságért folytatott harcban, vagyis teljesen legitim téma nőnapon. A kérdéssel mi is több cikkben foglalkoztunk.

Menstruációs szegénység: ezreknek nincs pénzük betétre Magyarországon

A Magyar Vöröskereszt idén 4350 fiatal lánynak juttat ingyen intimhigiéniás termékeket. A jelenség már nem csak a szegényebb országrészekben probléma, Budapestről is érkeztek jelzések a szakemberektől.

Földvári László azonban kikérte magának, hogy ilyen véresen komoly témák kerüljenek szóba, ő köszöni szépen, inkább megmaradna az üres hízelgésnél:

Miközben a világunkat a nők tartják össze szépségükkel, erejükkel és kitartásukkal, Bruder Mártonnak a mai nappal kapcsolatban - minden jószándéka ellenére - a menstruáció jut eszébe…

– csodálkozik rá képviselőtársa érdemi nőnapozására. Földvári László szerint ugyanis a nőnap arra való, hogy férfitársai „mélyről jövő megbecsülésüket és hálájukat” mutassák ki, és e tevékenység közben ne zavarja őket senki azzal a gondolattal, hogy a nők menstruálnak.

Csakhogy a mélyről jövő hálát és megbecsülést sehová nem tudják tenni azok a lányok és nők, akik például épp azért nem tudnak iskolába vagy munkába járni, esetleg éppen ezért önkormányzati képviselő-választáson indulni, mert nincs pénzük minden hónapban finanszírozni a menstruációjukat. Ezeket a rászoruló nőket nem „megalázó és otromba helyzetbe” hozza egy menstruációs szegénységet célzó előterjesztés, ahogy Földvári képviselő fogalmaz, hanem adott esetben lehetőséget ad nekik, hogy a sok akadályból, amely előttük tornyosul, legalább egyet kiiktassanak.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Különleges fényképezőgépet készít a tokiói olimpiára a Canon

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja

Így folytatódhat Izrael és Irán nem is olyan titkos háborúja