szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A látvány horrorfilmbe illő.

„Lenyűgöző. Kész őrület” – így foglalta össze az egyik helyi a pókok invázióját. Matt Lovenfosse a The Guardian ausztrál kiadásának azt mondta, a pókok mindenhová felmásztak a házában, hogy menedéket találjanak az árvíz elől.

Nemcsak a pókok menekülnek az ár elől, a vízszint megemelkedésekor a kígyók is felkúsznak a fákra.

Mindenesetre egy arachnológus megnyugtatta az embereket, hogy a szokásosnál nincs több pók, csak épp az emberek most többet látnak belőlük az árvíz miatt. A szakember azt kérte az emberektől, hogy ha pókokat látnak, gyakoroljanak egy kis empátiát velük szemben, még akkor is, ha félnek tőlük, hiszen ők csak teszik a dolgukat, megpróbálnak túlélni, ráadásul az ökoszisztéma nagyon fontos tagjai, ha nem lennének, mindent elárasztanának a rovarok: „Legalább olyan fontos, hogy megmentsük a pókokat, mint az, hogy megmentsük a koalákat.” Az árvíz visszahúzódásakor pedig el fognak tűnni, senkinek sem ártanak.

Az ausztrál hatóságok további ezreket terveznek kimenekíteni hétfőn Sydney nyugati részének árvíz sújtotta külvárosaiból, melyeket az elmúlt 60 év legsúlyosabb áradása sújt, és a szakadó eső várhatóan a következő néhány napban is kitart.

Sydneyben vasárnap az év eddigi legcsapadékosabb napját jegyezték fel 110 milliméternyi esővel, míg Új-Dél-Wales egyes részein az elmúlt hat nap alatt közel 900 milliméternyi csapadék hullott, ami a márciusi átlag több mint háromszorosa a kormányzati adatok szerint.

A hatóságok közlése szerint eddig 18 ezer embert kellett kimenekíteni az állam alacsonyan fekvő térségeiből. Eddig 13 ideiglenes befogadóközpontot nyitottak az evakuáltak számára, de újabb központok nyitása várható, mert a meteorológusok a hét közepéig további esőzéseket jeleznek előre.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!