Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Bezárt a 120 éves Jeliszejevszkij élelmiszerbolt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Kreml közelében lévő, neobarokk stílusban kialakított, gasztronómiai ínyencségeket, gyarmatárut és ritka borokat kínáló üzletet 1901-ben nyitották meg.

Bezárt Moszkva egyik legpatinásabb élelmiszerüzlete, a Tverszkaja (volt Gorkij) utcán működő 120 éves Jeliszejevszkij. Az egyetlen lánchoz sem tartozó és alapvetően a turistákból élő elegáns bolt már nem képes fenntartani magát ezért döntöttek nemrégiben a bezárásáról. 

A Kreml közelében lévő, neobarokk fényűző stílusában kialakított, gasztronómiai ínyencségeket, gyarmatárut és ritka borokat kínáló üzletét 1901. február 5-én nyitotta meg az orosz főváros szívében Grigorij Jeliszejev kereskedő. A szovjet időkben kiakasztott Gasztronom NO1 cégér alatt elsősorban külföldi látogatók számára kialakított kirakatüzlet működött.

A nagymúltú bolt április 11-én zárt be, ám a sajtójelentések szerint talán nem sokáig. A lehetséges új tulajdonosok toplistáján az Azbuka Vkusza minőségi élelmiszerlánc, a brit The Grocer szaklap szerint is jegyzett, prémium kategóriájú orosz Globus Gourmet bolthálózat és a SPAR szerepel az első három helyen.

©

Az üzletnek a Tverszaja 14. szám alatt az úgynevezett Kozickaja-ház ad otthont. Az épület a 18. század végén készült el Matvej Kazakov tervei alapján, Ivan Mjasznyikov uráli iparvállalkozó leánya és Grigorij Kozickij író-újságíró és cárnői államtitkár felesége, Jekatyerina Kozickaja számára. Jeliszejev 1898-ban vásárolta meg és egy szentpétervári mérnökkel, Grigorij Baranovszkijjal átépíttette.

©

1902-1903-ban Baranovszkij Szentpéterváron egy hasonló díszes üzletet alakított ki Jeliszejev számára a Nyevszkij sugárút és a Malaja Szadovaja utca sarkán. A bolt a század elejétől 2010-ig gyakorlatilag zárva volt, amikor kibérelték, felújíttatták, majd 2016-ban megvásárolták Jevgenyij Prigozsin üzletember érdekeltségei. A "pítyeri" Jeliszejevszkij a jelek szerint zavartalanul működik.

Hozzászólások