Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"00a77e19-187c-4867-bbe3-1d9d622f438e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Ebből a szögletes lámpás különleges kettes Golfból alig pár ezer darab készült, és ennek a remek példánynak az árából majdnem kijön egy vadonatúj Golf R.","shortLead":"Ebből a szögletes lámpás különleges kettes Golfból alig pár ezer darab készült, és ennek a remek példánynak az árából...","id":"20241221_meregdraga-porteka-ez-a-kivalo-regi-vw-rallye-golf","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/00a77e19-187c-4867-bbe3-1d9d622f438e.jpg","index":0,"item":"981110dd-dc9d-479c-9a10-e6689f541a1f","keywords":null,"link":"/cegauto/20241221_meregdraga-porteka-ez-a-kivalo-regi-vw-rallye-golf","timestamp":"2024. december. 21. 07:21","title":"Méregdrága portéka ez a kiváló régi Rallye Golf","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Ethan Mollick, a Wharton Egyetem tanára az MI egyik legjelentősebb és legprovokatívabb értelmezőjeként azt vizsgálja, hogyan változtathatják meg a világunkat ezek az újfajta gondolkodáshoz használható eszközök. Átfogó és optimista könyvében aktuális példákon keresztül mutatja be az üzleti életet és az oktatást alapjaiban átalakító hatásukat. Arra buzdít, hogy munkatársként, társtanárként és coachként tekintsünk a mesterséges intelligenciára, és meggyőző érvekkel támasztja alá, miért elengedhetetlen a gépekkel való együttműködés képességének elsajátítása. Szemléletmódját követve átláthatjuk az MI-ben rejlő aktuális lehetőségeket, hogy adottságait egy jobb emberi jövő megteremtésére használjuk fel. A HVG Könyvek által kiadott műből több részletet is közlünk a következőkben.","shortLead":"Ethan Mollick, a Wharton Egyetem tanára az MI egyik legjelentősebb és legprovokatívabb értelmezőjeként azt vizsgálja...","id":"20241221_tarsintelligencia-3-resz-mi-ai-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e1f1c94-2167-4359-88c3-28d422ed0975.jpg","index":0,"item":"4419cda9-aa30-483e-b984-cd4a910ebf73","keywords":null,"link":"/360/20241221_tarsintelligencia-3-resz-mi-ai-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2024. december. 21. 18:30","title":"Hogyan éljünk együtt a mesterséges intelligenciával? – 3. rész: Egy szoftver minden felett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"748d2364-224d-4cce-a8bd-d49c7ced679d","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Az összeg 12,9 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi.","shortLead":"Az összeg 12,9 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi.","id":"20241220_423-800-forint-volt-a-kedvezmenyek-nelkuli-netto-atlagber-oktoberben-KSH-keresetek-fizetesek-berek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/748d2364-224d-4cce-a8bd-d49c7ced679d.jpg","index":0,"item":"643d3384-5b3f-4ca7-b100-55cc59dc35b8","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241220_423-800-forint-volt-a-kedvezmenyek-nelkuli-netto-atlagber-oktoberben-KSH-keresetek-fizetesek-berek","timestamp":"2024. december. 20. 08:32","title":"423 800 forint volt a kedvezmények nélküli nettó átlagbér októberben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cfb96f91-c576-4b1a-a85b-22bad9a9c96b","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"360","description":"Karácsonyfára ma már csak a magyarok aggatnak pillangószerűen becsomagolt bonbont, az idáig vezető út azonban számos legendán és fenyőágon át vezetett. Hogyan tört be a piacra a Stühmer-féle cukkedli, és hogyan vált a karácsony igazi nemzeti sportjává a cukorkakeresés? Szaloncukor-történelem a nádméztől az üres papírig.","shortLead":"Karácsonyfára ma már csak a magyarok aggatnak pillangószerűen becsomagolt bonbont, az idáig vezető út azonban számos...","id":"20241220_szaloncukor-tortenet-hungarikum-fondant-csomagolas-karancsonyfa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cfb96f91-c576-4b1a-a85b-22bad9a9c96b.jpg","index":0,"item":"37c980fa-4438-46b4-a640-af3fec6868ac","keywords":null,"link":"/360/20241220_szaloncukor-tortenet-hungarikum-fondant-csomagolas-karancsonyfa","timestamp":"2024. december. 20. 17:30","title":"Kicsit kemény, nagyon elfogyott: mitől hungarikum a szaloncukor?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"87518dfe-9f8e-432e-a2b5-17fc2ee08f0c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Német kutatók szerint a jövőben könnyebb lehet a hamis áruk azonosítása azzal a mesterséges intelligenciával, ami képes elemezni az italok aromáját a molekuláris összetételük alapján.","shortLead":"Német kutatók szerint a jövőben könnyebb lehet a hamis áruk azonosítása azzal a mesterséges intelligenciával, ami képes...","id":"20241220_whisky-iz-illat-mesterseges-intelligencia-mesterseges-orr","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/87518dfe-9f8e-432e-a2b5-17fc2ee08f0c.jpg","index":0,"item":"a15c03e3-39d0-42c2-9a23-e587b3ceb0e7","keywords":null,"link":"/tudomany/20241220_whisky-iz-illat-mesterseges-intelligencia-mesterseges-orr","timestamp":"2024. december. 20. 13:03","title":"Megcsinálták a mesterséges orrot, azonnal megmondja, hogy amerikai vagy skót whisky van-e előtte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da164d23-707a-4e17-aa93-24f340c2ba0d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Olyan módszert kerestek amerikai kutatók, amelynél felülírhatják a fotoszintézist, és a növények fejlődését függetlenné tehetnék a Naptól. Az új eljárás mérsékelheti az élelmiszer-ellátás globális problémáját.","shortLead":"Olyan módszert kerestek amerikai kutatók, amelynél felülírhatják a fotoszintézist, és a növények fejlődését függetlenné...","id":"20241221_fotoszintezis-nelkuli-novenytermesztes-elektromezogazdasag-agrar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da164d23-707a-4e17-aa93-24f340c2ba0d.jpg","index":0,"item":"0e9d3411-3029-4da7-8496-3ec49f5bbf0d","keywords":null,"link":"/tudomany/20241221_fotoszintezis-nelkuli-novenytermesztes-elektromezogazdasag-agrar","timestamp":"2024. december. 21. 12:03","title":"Sikerült majdnem teljes sötétségben növényt termeszteni, megnyílhat az elektromezőgazdaság kora","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d53763a3-4a8c-4a12-bc80-34e0b8ba7f76","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Jékely Berta azt írta, hogy a helyettes államtitkár végig férje politikai szerepéről beszélt neki mint a leváltása indoka.","shortLead":"Jékely Berta azt írta, hogy a helyettes államtitkár végig férje politikai szerepéről beszélt neki mint a leváltása...","id":"20241220_jekely-berta-kirugas-lazar-janos-ekm-tarr-zoltan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d53763a3-4a8c-4a12-bc80-34e0b8ba7f76.jpg","index":0,"item":"b2d5f285-c46d-4783-9108-0830f1b98818","keywords":null,"link":"/itthon/20241220_jekely-berta-kirugas-lazar-janos-ekm-tarr-zoltan","timestamp":"2024. december. 20. 10:32","title":"„Nevetős emoji? Micsoda hergelés!” – Tarr Zoltán felesége megszólalt a kirúgása okairól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ddf335e7-f33e-49c6-9099-21e569e7ace6","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A legendás zenész nem sok jó hírrel szolgált.","shortLead":"A legendás zenész nem sok jó hírrel szolgált.","id":"20241220_Phil-Collins-az-egeszsegi-allapotarol-Ugy-erzem-mindent-feleltem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ddf335e7-f33e-49c6-9099-21e569e7ace6.jpg","index":0,"item":"c7246b63-a471-4daf-9f78-680e60406f56","keywords":null,"link":"/elet/20241220_Phil-Collins-az-egeszsegi-allapotarol-Ugy-erzem-mindent-feleltem","timestamp":"2024. december. 20. 15:58","title":"Phil Collins az egészségéről: Úgy érzem, minden tartalékomat feléltem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A kézműves tonikszirupok felfedezése a legizgalmasabb esemény, ami a gin világát az utóbbi évtizedben felkavarta. Cikkünkben Aaron Knoll Gin című könyvéből mutatunk be egy receptet.
Az Andok őslakos kultúráinak már régóta részét képezte a Dél-Amerika nyugati részeinek esőerdeiben elterjedt kínafafélék gyógyhatásainak ismerete, amit az európaiak a kecsuákkal való találkozásuk révén sajátíthattak el. A kecsuák a kéregből nyert kivonatot hidegrázás ellen és izomlazítóként használták.
A kéreg önmagában hihetetlenül keserű, ezért - hogy ihatóvá tegyék - édesítőszerekkel keverték. Ezt a gyakorlatot követték az európaiak is, akik a 17. században eljuttatták a kérget Európába, ahol hamar felfedezték, hogy a szer alkalmas más remegést okozó betegségek gyógyítására is. Ezzel olyan készítményhez jutottak, amivel hatékonyan kezelték a maláriát is.
Francia tudósok a 19. század elején izolálták először a kinint a kínafa kérgéből, lehetővé téve ezzel, hogy a hajósok és felfedezők a malária elleni hatékony szerből minél nagyobb mennyiséget vihessenek magukkal felfedezőútjaikra.
A brit gyarmati jelenlét meglehetős hatással volt a ma ismert ital kialakulására. Amikor a brit kormány 1858-ban átvette az uralmat India felett, már legkevesebb 125 ezer brit alattvaló élt ott, akiknek csaknem harmada polgári személy volt. Ez a hatalmas tömeg ugyanúgy kénytelen volt bevenni a napi kininadagját, mint a katonák.
Köznapi emberek esetén a csábítás hatékonyabb eszköz, mint a fenyítés, így az olyan vállalkozások, mint az Erasmus Bond és a Schweppes, piacra dobták az akkor már századok óta ismert technikával édesített kininitalukat. Ezek a kereskedelmi forgalomban kapható tonikok „indiai tonik” néven egész Indiában elterjedtek.
Aligha esik nehezünkre elképzelni azt a végzetes pillanatot, amikor valaki úgy döntött, hogy némi ginnel javítja fel tonikját. A gin-tonik a brit kolonializmusnak köszönheti létrejöttét, és ugyanennek a birodalomépítésnek köszönheti világszerte való elterjedését is.
Házi tonikszirupok
A kézműves tonikszirupok felfedezése a legizgalmasabb esemény, ami a gin világát az utóbbi évtizedben felkavarta. Kevin Ludwig és Jeffrey Morganthaler voltak azok, akik 2007-es és 2008-as receptjeikkel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a házi készítésű tonikszirupok ötlete eljusson a háztartásokba.
A kínafakéreg beszerzése valószínűleg a legnagyobb kihívás, amivel a házi tonikszirup készítése során szembesülünk, bár egyre növekvő népszerűségének köszönhetően mostanában már könnyebben beszerezhető az Amazonon vagy a különlegességekre szakosodott boltokban.
Vörös vagy sárga kínafa?
Kétféle kínafához is hozzájuthatunk, bár a vörös a gyakoribb, aminek juharos, fás és teás jegyeivel minden kereskedelemben kapható tonikban találkozhatunk. A sárga kínafa (calisaya) sokkal ritkább, és bár kinintartalma magasabb, de a vörös kínafában található egyéb alkaloidokból kevesebbet tartalmaz. Ha kínafakérget látunk a kereskedelemben, az valószínűleg a vörös kínafáé, hacsak másképpen nem jelölik, és ha nem malária megelőzésére vagy gyógyítási célzattal készítünk tonikot, akkor ragaszkodjunk is ehhez, mivel ez az alapanyaga a kiváló házi tonikszirupnak.
Ahogy a házi, hidegen előállított gineknél, ha egyszer elsajátítottuk az alapokat, akkor már könnyű lesz ízlésünk szerint alakítani a végterméket. Azt szeretnénk, hogy kevésbé legyen keserű? Cseréljük le a tárnicsot citrusokra. Valami fűszeresebbre vágyunk? Adjunk hozzá gyömbért vagy szerecsendiót. És akkor jöjjön a recept!
HOZZÁVALÓK
475 ml víz 350 g cukor 5 g kínafakéreg – hasábok, forgácsok, de semmiképpen sem por 10 g borókabogyó 5 g tárnicsgyökér 2 kardamomhüvely, felnyitva 1 szegfűborsbogyó ½ kassziarúd 1 citrom héja, zöldséghámozóval leszedve ½ citrom leve 2 teáskanál citromsav csipet só 2 teáskanál vodka
hvgkonyvek.hu
Keverjük össze a vizet, kérget, borókát, tárnicsot, kardamomot, szegfűborsot, kassziát és a citromhéjat egy lábasban. Forraljuk fel, majd tegyük takarékra, és gyöngyöztetve főzzük 15 percig. 5 perccel a vége előtt adjuk hozzá a citromlevet, citromsavat és a sót.
Vegyük le a tűzről, távolítsuk el belőle a nagyobb darabokat egy dugattyús kávéfőző segítségével. Ezután ismételjük meg a szűrést még egyszer. Kávészűrővel ez fél óráig is eltarthat, a gravitációs szűrés hosszadalmas eljárás. Ha a szűrőt eltömik a kisebb darabok, öntsük vissza a szűrőben maradt folyadékot a lábasba, vegyünk egy új szűrőt.
Kezdjük elölről, és folytassuk addig, amíg bármi is úszik a folyadékban. Ha elkészültünk a szűréssel, tegyük vissza a tiszta lábast a tűzre, adjuk hozzá a cukrot, és kevergessük. Forraljuk fel (100 °C), majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, adjuk hozzá a vodkát, és keverjük meg alaposan.
Töltsük sterilizált palackba vagy befőttesüvegbe, és zárjuk le. A szirup hűtőszekrényben akár három hónapig is eltartható.
A fenti cikk Aaron Knoll Gin című könyvének szerkesztett részlete.
Miért tartották gyógyszernek a gint? Mi a titka a tökéletes ginalapú koktélnak? Miről ismerhetjük fel a minőségi gint? A gazdagon illusztrált albumot nemcsak a ginrajongók fogják élvezni, hanem azok is, akik csak most fedezik fel a népszerű italt. A könyvet itt rendelheti meg kedvezménnyel.
A gin kóstolása meglehetősen eltér más alkoholtartalmú italokétól. Cikkükben - Aaron Knoll Ginn című könyve alapján - a helyes ginkóstolás lépéseit mutatjuk be.