szerző:
Szász Eszter
Tetszett a cikk?

A forralt bort nem szabad forralni, a Bailey’s akkor jó, ha egy hétig érik a hűtőben.

Amennyire a bejgli vagy a zserbó karácsonyi sütemény, és nincs ünnep nélküle, a tojás- vagy csokilikőr is fontos szereplője ennek az időszaknak. Nem beszélve a forralt borról, a karácsonyi vásárok kötelező kellékéről.

Ahogy a sütemények terén, az italok esetében is megengedőbbek vagyunk magunkkal ilyenkor, minél édesebbek, minél krémesebbek, annál jobbak. A nehezebb ízek az italokban is jobban esnek télen, nem érdemes spórolni a fűszerekkel.

A likőrök sem feltétlenül karácsonyi italok, de ünnepek idején sokkal népszerűbbek, többet fogyasztunk belőlük, hidegben, hóban, mínuszban, egy jó könyv mellé, egyedül vagy társaságban, de akkor is, ha kicsit oldani szeretnénk a hangulatot. Nagy előnyük, hogy otthon is elkészíthetők.

Tojáslikőr

Eggnog néven az Egyesült Államok és Kanada népszerű itala a tojáslikőr, karácsonykor és húsvétkor is lehet az ünnepi asztalon. Nem kell hozzá speciális és sokféle alapanyag, könnyű elkészíteni, ha van egy jó receptünk és némi türelmünk, amíg összeérnek az ízek az üvegben. Legtöbbször rummal készül, de lehet vodka vagy whisky is az alapja. Első kortyra nem tűnik erősnek, itatja magát, ezért óvatosan adagoljuk az alkoholt, mert könnyű erősre készíteni. A tojáslikőrhöz csak a sárgája kell, a fehérjéből készítsünk habcsókot.

Hozzávalók:

2,5 dl fehér rum
5 dl zsírosabb tej
5 darab tojássárgája
2,5 dl tejszín
25 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor

A tejet és a tejszínt keverjük össze 100 gramm porcukorral, majd forraljuk fel és várjuk meg, amíg kihűl. A tojássárgáját a maradék porcukorral elektromos habverővel verjük habosra, lazítsuk egy pici tejjel, amíg a cukor teljesen feloldódik benne. Öntsük hozzá a tejes keveréket, keverjük össze, majd a végén öntsük hozzá az alkoholt. Töltsük steril üvegekbe, zárjuk le, majd tegyük hűtőbe. Néha rázzuk fel.

Bombardino

A hütték és karácsonyi vásárok egyik legnépszerűbb itala, a tojáslikőr ízesített változata, amely állítólag arról kapta a nevét, hogy valaki, miután megkóstolta, így kiáltott fel: „ez bombasztikus!” A bombardino az olasz Alpokból származik, itt keverte először egy Genovából a hegyek közé költözött bártender. A vendégek kedvében akart járni, így készült el a forró és heves alkoholos ital. Ünnepekkor is ihatjuk, még csak síelni sem kell hozzá. Viszont amennyire a tojáslikőr „kortyolgatós” ital, a bombardino lényege az, hogy egy húzásra igyuk meg, így érvényesül igazán.

Hozzávalók:

2 dl tojáslikőr
1 dl habtejszín
4 cl brandy
Fahéj

Melegítsük, de ne forraljuk a tojáslikőrt. Osszuk szét shotos poharakba, öntsünk minden pohárba egyforma mennyiségű brandyt, majd óvatosan keverjük össze. A tejszínt verjük habbá, nyomjuk az ital tetejére habzsákkal, majd szórjunk rá egy kevés fahéjat.

Csokoládélikőr

A csokoládérajongóknak kötelező, de még azok is kedvelni fogják, akik az alkoholos italokat kevésbé szeretik. Igazi desszertital a karácsonyi vacsora után, de persze semmi nem tiltja, hogy előtte is fogyasszuk.

Hozzávalók:

4 dl vodka
2 dl tej
10 dkg étcsokoládé
4 evőkanál kakaópor
3 dl tejszín
15 dkg cukor

Egy nagyobb edényben keverjük össze a cukrot és a kakaóport, majd keverjük hozzá a tejet, tördeljük bele a csokoládét, majd alacsony lángon melegítsük fel, amíg a cukor és kakaó teljesen fel nem oldódik. Öntsük hozzá a tejszínt, és várjuk meg, míg forr egyet, majd vegyük le a tűzhelyről. Várjuk meg, amíg kihűl, majd öntsük hozzá a vodkát és keverjük el. Töltsük steril üvegekbe, zárjuk le, majd tegyük hűtőbe.

Bailey’s

A kilencvenes években nem volt olyan összejövetel, ahol elő ne került volna a Bailey’s-es üveg, igazi különlegességnek számított az ír krémlikőr. Ahogy a többi hasonló italt, ezt sem a feketeöves italszakértőknek ajánljuk, de elképzelhető, hogy néhanapján ők sem fogják visszautasítani. Jégkockára öntve a legjobb, de akár még a kávénkat is ízesíthetjük vele.

Hozzávalók:

34 dkg sűrített tej
3,5 dl whisky
5 dl habtejszín
10 cl eszpresszó frissen főzve
1 teáskanál vaníliakivonat
10 dkg kristály- vagy barnacukor

A cukrot karamellizáljuk meg egy lábasban.

A tejszínt és a tejet öntsük egy lábasba, és forraljuk össze, ezután tegyük félre. A cukrot karamellizáljuk egy másik lábasban, majd lassanként engedjük hozzá a forró tejszínt. Legyünk nagyon óvatosak, ugyanis a két alapanyag találkozásakor gőz fog felcsapni, nehogy megégessük magunkat!

A sűrített tejet, a whiskyt vagy konyakot és a kávét is keverjük bele a tejszínes masszába, forraljunk rajta egyet, és töltsük egy tiszta üvegbe a kapott likőrt. Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe, és legalább egy napot várjunk a fogyasztásával. Még jobb azonban, ha akár egy-két héttel karácsony előtt megcsináljuk, így bőven van idejük az ízeknek összeérni.

Forralt bor

A nehezebb, tejszínes kémlikőrök után kicsit könnyedebb választás a bor, annak is a forralt változata. Nem kell karácsony estéig várni, a hűvösebb idő beköszöntével már előkerül, mégis, talán az illata miatt az adventi időszakhoz köthető leginkább. Forralt borozni menni önmagában egy program, de az ünnepi asztalnál is ihatjuk. Fontos, hogy jó minőségű bort használjunk, a fűszerek nem fogják elnyomni a rossz bor ízét. A legtöbbször vörösborból készítik, de egyre népszerűbb fehérből is, talán könnyedebb lesz úgy.  Vörösborból a merlot, a kadarka vagy a kékfrankos, fehérből a cserszegi fűszeres vagy az Irsai Olivér ajánlott. Készíthetjük félédes borból is, ekkor a cukrot el is hagyhatjuk.

Hozzávalók:

8 dl bor
2 db ánizs
8 db szegfűszeg
1 db narancs
2 rúd fahéj
1 evőkanál cukor

A narancsot karikázzuk fel. A többi hozzávalót tegyük egy lábasba. Melegítsük, de ne forraljuk, elég, ha éppen elkezd gyöngyözni, így főzzük 10 percig alacsony lángon fedő alatt. Szűrjük le, majd a narancsszeletekkel tálaljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!