Brexit-ügyben ultimátumot adott az EP: vasárnapig egyezzenek meg!

Brexit-ügyben ultimátumot adott az EP: vasárnapig egyezzenek meg!

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Parlament azt szeretné, hogy már hétvégén legyen Brexit-megállapodás, ellenkező esetben nem tudnak idén jóváhagyni semmiféle alkut. Egyelőre azonban az a valószínűbb, hogy semmilyen megegyezés nem lesz, a britek egyszerűen kizuhannak az EU-ból.

Az Európai Parlament képviselőcsoportjainak vezetői közös nyilatkozatban jelezték: csak akkor tudják garantálni, hogy a december 31-i határidő előtt elfogadnak egy egyébként még ki sem alkudott Brexit-megállapodást, ha december 20-ig egyezsége jutnak a felek. Vagyis még két napja van az uniós és a brit delegációnak rendezni azokat a vitás kérdéseket, amelyekben már hónapok óta nem tudnak megállapodni.

Az EP-ben plenáris vitát is tartottak erről a témáról, ahol szinte minden felszólaló hangsúlyozta: a parlament szeretné, ha sikerülne megállapodni az Egyesült Királysággal, azonban nem az egységes piac működésének kárára. A felszólalók kiemelték: az unió által javasolt megállapodás mind az általa lefedett terület, mind a felkínált teljes körű vámtarifa-mentesség miatt példa nélküli az eddigi szabadkereskedelmi tárgyalások között, ráadásul a brit fél ragaszkodott ahhoz, hogy szokatlanul rövid idő, kilenc hónap alatt dűlőre kell vinni a tárgyalásokat. Azonban a példátlan piaci hozzáférésért cserébe az Egyesült Királyságnak el kell köteleznie magát a méltányos versenyt biztosító szabályzás mellett. Az uniós halászat ügyében - Michel Barnier főtárgyalóhoz csatlakozva - számos képviselő akadálytalan hozzáférést kért a brit vizekhez az európai halászflottának. A britek ugyanakkor azt javasolják, hogy évről-évre újítsák meg a kvótákat, erről azonban az uniós küldöttség hallani sem akar.

Visszatérve a határidőkre, az Európai Parlamentben folynak előkészületek arra, hogy december 28-án rendkívüli ülést tartsanak, azonban megfelelő időre van szükségük átolvasni azt, amit megszavaznak.

Hogyan gondolják, hogy egy ilyen nagy és soha nem látott fontosságú megállapodást alig pár nap alatt át lehet tekinteni. Miközben még nem is láttuk az első bekezdést sem, és ez független attól, hogy mennyire bízunk tárgyalóinkban? Amiről itt beszélünk, az az, hogy tiszteletben tartjuk az eljárásokat, tiszteletben tartjuk jogalkotókat a fékeket és ellensúlyokat amelyekre minden demokráciában szükség van

– mondta indulatosan Philippe Lamberts belga zöldpárti képviselő. Többen ugyanakkor elismeréssel szóltak a csütörtökön véglegesített megállapodásról, amely többek között egymás állampolgárainak jogait rendezi az unióban és az Egyesült Királyságban, illetve az ír szigeten garantálja a békét.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő arról beszélt: senki nem gondolt arra, hogy egy héttel karácsony előtt még mindig nem tudjuk, január 1-től milyen feltételek mellett távozik az Egyesült Királyság az uniós belső piacból és a vámunióból. Kijelentette:

A tárgyalásokat nem lehet bosszúhadjáratra használni és azokat teljesíthetetlen követelésekkel teletűzdelni. Viszont a másik félben is tudatosítani kell, hogy a kilépés nemcsak jogosultságokkal jár, hanem kötelezettségekkel is. Egy válás pedig mindig nehéz. Mindkét fél számára.

Az Európai Parlament elfogadta az Európai Bizottságnak azt az átmeneti intézkedéscsomagját is, amely lehetővé tenné, hogy megállapodás nélküli kilépés esetén se alakuljon ki teljes káosz a szárazföldi és légi közlekedésben. Ezek az átmeneti szabályok tulajdonképpen a jelenlegi állapotokat hosszabbítják meg legfejlebb hat hónapos időszakra. Illetve egy másik rendelkezés értelmében egy évig halászati célból az uniós és a brit hajók hozzáférhetnek egymás vizeihez. Viszont az előbbiek csak akkor érvényesek, ha a britek ugyanilyen döntést hoznak. Anélkül – és kilépési megállapodás nélkül – marad a káosz.

Hozzászólások