További 300 millió dózis BioNTech-Pfizer vakcinát rendel Európa

További 300 millió dózis BioNTech-Pfizer vakcinát rendel Európa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Folk György (EUrologus)
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az eddigi 200 millió helyett 400 millió dózis BioNTech-Pfizer koronavírus-vakcinát rendel a huszonhét tagállam, de az opciós lehetőséget is megnövelték 100-ról 200 millióra – közölte péntek reggel az Európai Bizottság elnöke.

Az Európai Vakcinavásárlási stratégia keretében az eddig 200 millió dózis + 100 millióra opció helyett immár 400 millió dózisra + további 200 millió opcióra vannak leszerződve a BioNTech-Pfizer vakcinájából – jelentette be pénteken Ursula von der Leyen.

A huszonhét tagállam ezzel az európai piacon elsőként engedélyezett koronavírus elleni oltásból immár 600 millió dózist adhat be polgárainak, mely önmagában 300 millió embernek ad védettséget.

Az újabb rendelésből származó dózisokat a második negyedévtől osztják majd szét a tagállamok közt

– melyek az EB szerint bőven elegendő oltásmennyiséghez juttatják az unió polgárait.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, a közös vásárlás eredményeként az EU 2,3 milliárd dózist szerez be. Ez nemcsak az EU27-ek 446 millió polgárának lesz elegendő, de Európa egész lakossága számára védettséget biztosít majd, sőt hozzásegítjük szomszédainkat is a szükséges mennyiséghez.

A bizottság elnöke újságírói kérdésekre visszautasította azon vádakat, hogy az utólagos vásárlás azért kell, mert rosszul tárgyalt az EU. Emlékezetetett, hogy hat hónappal ezelőtt távolról sem volt biztos, hogy a 116 koronavírusvakcina-fejlesztés közül világszerte melyik ér célt elsőként. Azzal, hogy az EU a legesélyesebb hat oltóanyag közül az egyikből „csak” 200 millió + 100 milliót rendelt eredetileg, mindenekelőtt a kockázatokat minimalizálta. Most pedig éppen a közös vásárlási mandátumnak köszönhető, hogy az amerikaiaknál jobb áron további rendelést tudott tető alá hozni Európa.

Hozzászólások