Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Miután az Európai Néppárt módosította a frakciójának működési szabályzatát, a Fidesz kilépett a képviselőcsoportból. Egy fideszes szerint a Néppárt megfutamodott, egy cseh politikus azt mondta, hogy a döntés Orbáné volt, nem a képviselőké, Weber frakcióvezető pedig tudomásul vette a fejleményeket.

"Nem fejeztük be a vitákat az EPP-n belül azokról a kérdésekről, amelyeket mi vetettünk fel a Néppárt politikájával, szerepével, helyével kapcsolatban" – mondta az Európai Parlamentben Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő nem sokkal azt követően, hogy a Fidesz kilépett a néppárti frakcióból. A képviselő szerint nekik az elsődleges céljuk a választóik képviselete, és ennek ezt követően is eleget fognak tenni.

Mi egy politikai vitában álltunk már egy jó ideje az EPP-vel, én azt látom, hogy most gyáván megfutamodnak a vita elől, én inkább megváltoztatják a belső működési szabályzatukat úgy, hogy minket el tudjanak némítani, ezt nem fogadhatjuk el

– mondta Hidvéghi. Felrótta azt is a néppárti vezetésének, hogy már jó ideje egyfajta balra tolódás tapasztalható a párt irányvonalában, olyannyira, hogy egyes kérdésekben nehéz megkülönböztetni a konzervatív álláspontot a szocialistákétól vagy a zöldekétől.

Hidvéghi Balázs arra nem válaszolt, hogy a jövőben milyen keretek között fognak politizálni.

Beszéltünk egy cseh néppárti EP-képviselővel, Michaela Sojdorovával, akit megdöbbentett a Fidesz kilépése, mert egytől egyig kiváló képviselőknek tartotta a fideszeseket, akikkel szívesen dolgozott együtt. A módosításokat ő is megszavazta, mert benne fel sem merült, hogy ez a Fidesz távozásához vezethet.

Tudtam Orbán Viktor leveléről, és hogy ez egyfajta kockázatot jelent. De nekem Orbán Viktor nem a kollégám itt az Európai Parlamentben, de most Orbán döntött helyettük. Biztos vagyok abban, hogy ez nem az én kollégáim, hanem a pártelnök döntése

– jelentette ki Sojdorova, aki némi megütközéssel mondta, hogy Orbán Viktor kilépésről szóló levelét még a szavazás eredményének ismerete előtt megkapták a képviselők. Hozzátette, hogy a szabályzat módosítása egyáltalán nem a Fidesz ellen készült, hanem a képviselőcsoport egysége érdekében. Azt mondta, ő sohasem szavazott volna a Fidesz kizárására, az pedig a magyarok dolga, hogy ki választanak meg saját vezetőiknek, mert “Magyarország demokrácia”.

Rövid sajtótájékoztatót tartott Manfed Weber frakcióvezető is. Ő úgy fogalmazott, hogy több olyan kérdés merült fel, amivel kapcsolatban nem sikerült azonos álláspontra helyezkedni a magyar kormánnyal. Megemlítette a jogállamisági kérdést, az akadémiai szabadság és a média szabadságának ügyét, az igazságszolgáltatás függetlenségét. Kiemelte, hogy a tavalyi évben a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos vitában különösen nagyok voltak a távolságok.

Őszintén szólva ez már egy nagyon régi vita, amely a frakción belül is zajlik. A döntést a Fidesz kilépéséről Budapesten hozták meg, és mi ezt tiszteletben tartjuk. Mi szeretnénk hidat építeni, de ha a másik oldalon nincs senki, akkor ezt a hídépítést nem lehet semmire sem használni.

– mondta a frakcióvezető. Weber sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt az értesülést, hogy a lengyel delegáció ultimátumot fogalmazott meg: vagy a Fidesz távozik, vagy a lengyel képviselőcsoport. Hozzá kell tenni, hogy míg a Fidesznek 12 képviselője van, addig a lengyeleknek 17.

Hozzászólások