szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az angol labdarúgó válogatott bizakodással tekinthet a nyári világbajnokság felé, hiszen szakértők 1966 után ismét esélyesnek tartják a csapatot a trófea elhódítására. Ez persze további nyomásként nehezedik Sven-Göran Eriksson szövetségi kapitányra, akinek munkáját folyamatosan bírálják a hazai futballal hagyományosan kritikus angol újságírók.

Rooney. Így akar majd örülni
© AP
Általános vélemény, hogy egy egészséges angol csapat esélyes lehet akár a végső győzelemre is. Elég csak rápillantani a válogatott keretre, hogy komolyan vegyük a jóslatot: Gary Neville, Rio Ferdinand, John Terry, David Beckham, Steven Gerrard, Frank Lampard, Joe Cole vagy Wayne Rooney saját csapataikban önmagukban is képesek egy-egy meccset eldönteni.

Nem csoda hát, ha Angliában nagy várakozás előzi meg a németországi eseményt, és alapvetően más hangulat uralkodik, mint a házigazdáknál.

Nagyobb az elvárás, de a csapat és a vezetőség egységét tekintve jóval esélyesebbként néz a világbajnokság elé, mint az örök rivális német válogatott. Nem hiába nyilatkozta Bobby Charlton: "Nem szeretnék átesni a ló másik oldalára, de ki kell, hogy mondjam, eljött az idő. Most vagy soha…"

Anglia a csoportmérkőzéseken favoritnak látszik a B-csoportban, hiszen Paraguay (jún. 10.), valamint Trinidad és Tobago (jún. 15.) legyőzhető ellenfelek. Svédországgal (jún. 20.) ugyan meggyűlhet a bajuk, mivel azonban az első két helyezett jut a nyolcaddöntőbe, nem kérdéses Beckhamék továbbjutása. Ekkor sem ütköznek még legyőzhetetlen akadályba, hiszen ellenfelük a Németország, Costa Rica, Lengyelország, Ecuador fémjelezte A-csoportból kerül ki. Elég megúszni a házigazda németeket, és máris jöhet a következő forduló.

A sikerhez azonban szükség lesz néhány, most még sérült játékosra is. Németországi ellenőrző körútján Eriksson azt nyilatkozta, hogy egyelőre sem Ashley Cole, sem Sol Campbell nem egészséges az alapemberek közül, de Wayne Bridge és Jonathan Woodgate sincs bevethető állapotban. Nem beszélve a válogatott egyik leggólerősebb támadójáról, Michael Owenről, a Newcastle United 26 éves csatáráról. A fiatal játékos még december 31-én, a Tottenham elleni bajnokin törte el a lábközépcsontját, melyet néhány nappal később sikeresen megoperáltak. Később azonban komplikációk léptek fel, és Owennek újra kés alá kellett feküdnie. Most úgy tűnik, június 9-ére százszázalékos formában lesz, de a komplikációkra sem számított korábban senki.

© AP
A korábbi közönségkedvenc David Beckham népszerűsége Spanyolországban és elsősorban Ázsiában töretlen, mégis a szigetországban mintha megkopott volna a fénye. Nem tett jót a megítélésének, hogy az utóbbi időben feleségével rendszeresen témát szolgáltattak a bulvársajtónak. Bár az Ázsiai tinilányok erre abszolút vevők, Anglia a jelek szerint nem. A legújabb hír róla, hogy 2009-ig szándékozik meghosszabbítani szerződését a Real Madridnál. Utána az Egyesült Államokban vezetne le, ahol saját futballakadémiája is van. Az új közönségkedvenc pillanatnyilag egyértelműen Wayne Rooney. A fiatal játékos rámenős, ugyanakkor technikás, csupaszív játékával hosszú időre belopta magát az angol szurkolók szívébe.

Hírböze
Fogadjon a világbajnokság meccseire hírbörzénken!
Nagy a kavarás Eriksson körül.
A szövetségi kapitány bár távozik a focivébé után, állítása szerint nem ő döntött így, hanem az angol szövetség állította kész tények elé. A döntés azt követően született, hogy a News of the World újságírói magukat sejkeknek álcázva húzták csőbe a svéd szakembert. Mint emlékezetes, az ál-sejkek az Aston Villa csapatát vásárolták volna meg. Ennek élére képzelték volna el Erikssont, aki ebbe évi 5 millió font fejében nemcsak hogy belement, hanem még ő látta el igazolási tanácsokkal az arab „vállalkozókat”. Az ügy hatalmas vihart kavart Angliában, és a szövetség ez után döntött úgy, hogy szakít Sven-Göran Erikssonnal. Az utóda nagy valószínűséggel Sam Allardyce, Alan Curbishley vagy a válogatott jelenlegi másodedzője, Steve McLaren lehet. Korábban szóba jött a holland Guus Hiddink is, ő azonban éppen a héten jelentette be, hogy elkötelezte magát az orosz nemzeti csapat mellett.

A vezetőség tehát problémákkal küzd, a világbajnokság végéig azonban az egység mindennél fontosabb. "Sven fogja irányítani az angol válogatottat, és mi mindent megteszünk a siker érdekében" – nyilatkozta nemrég Brian Barwick, az angol szövetség (FA) főtitkára.

Vincze Szabolcs
hvg.hu Foci-Eb

Eladó a focivébé gyepszőnyege!

Először a labdarúgó-világbajnokságok történetében a szurkolók megvásárolhatják a július 9-ei finálénak otthont adó berlini Olimpiai Stadion gyepszőnyegét.

hvg.hu Világ

Jegyek a focivébére az internetről

Mi tegyenek azok a lelkes futballrajongók, akik még szeretnének kijutni a júniusi németországi világbajnokságra? Helyzetük egyre nehezebb, de még most sem reménytelen.

MTI/hvg.hu Világ

Az elitklubok újabb forradalma a FIFA ellen

Belgium ismét a futballvilág középpontjába kerülhet egy újabb Bosman-szabállyal, ugyanis a nemzetközi szövetségnek (FIFA) nem sikerült peren kívül megegyeznie a Charleroi-val, így a klub és a FIFA vitáját a bíróság dönti majd el. Ennek nyomán az élklubokat tömörítő G14 860 millió eurót követel tíz évre visszamenőleg a FIFA-tól.

hvg.hu Foci-Eb

Mi lesz veled, Németország?

A focivébé házigazdáinak szereplését illetően maga a szövetségi kapitány, Jürgen Klinsmann a legbizakodóbb. Példás ez a hozzáállás a nemzeti tizenegy vezetőjétől, az elmúlt hónapok eseményei azonban nem őt igazolják. A világbajnokság előtti áldatlan állapotot nem csak az együttes felkészülési meccsein elszenvedett vereségek, a csapat gyenge játéka idézte elő - nem egységes a vezetői gárda sem.

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Kirúgták, majd szentként kezdték tisztelni - 50 éve halt meg Charles de Gaulle

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak

Megvizsgálták a rekorder amerikai űrhajós vérét, érdekes eredményre jutottak