szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A veszteglő dunai uszályra épített Spoont nem a lapos pénztárcájú embereknek találták ki, az étterem mégsem panaszkodhat vendégforgalmára: felkapott hely lett Budapesten.

© Gőgh Csilla
A parthoz láncolt  uszályon háromszintes szórakozóhely fogadja a vendégeket   étteremmel, bárral, terasszal. A szakma kezdeti borús jövendölései nem váltak be, az étterem kedvelt a vendégek körében, emellett
 rendszeresen tartanak üzleti 
tárgyalásokat  és rendezvényeket is a kiérdemesült uszályon. 

Belépéskor a személyzetből többen fogadják a vendéget. Mi tagadás, jól esik.  Az étterem igazából két egymástól kissé eltérő stlílusú részből áll. A „fine dining” elegánsabb éttermi rész visszafogott szolid hangulatot áraszt, a másik éttermi részbe modernebb, minimál neobarokk stílusú berendezés került. A lakberendezők ízlését dícsérik a falakon vaskos barokk keretben lógó,  fényjátékokkal komponált képek, amelyek igazán egyedi összképet varázsolnak a helyiségnek.

Nem tetszett:
Kicsit nagyra sikeredett az étterem, így még ha viszonylag sokan is étkeznek benne, az üresség látszatát kelti, főleg napközben.
A táncteremnek is beillő helyiség orrában találjuk a bárt hatalmas, ezerliteres akvárium társaságában.  Ebben  a megszokott aranyhalak helyett tűzhalak uszkálnak.  Az étterem üveg ablakaiból a Várra, a Lánchídra, a budai Duna-partra lehet kikandikálni. Még a mellékhelységekből is kivételesen vonzó panoráma tárul elénk.

© Gőgh Csilla
A 250 fős télikert a jó idő beálltával terasszá alakul, melyre lifttel is felmehetünk. Lefele haladva a legalsó szintig,  az Orientál klub párnái, berendezése és a falra festett  meserészletek  az Ezeregy-éjszaka hangulatát idézik. Érdekes belsőépítészeti megoldásokkal is találkozhatunk. A mennyezeten,  a hajlított plexinek köszönhetően,  sajátos formában tükröződnek a berendezések.

Ételtárlat

Napi ajánlatok mellett igaz gourmandoknak állították össze a fogásokat. A mézes-gyömbéres sütőtök krémlevest például Szent Jakab kagylóval bolondították meg: az eredmény  figyelemreméltó. A főételek közül a marinált királyrák füstölt vajhallal, ruccolás capresével érdekes kombináció, csakúgy, mint a rozmaringos szarvasgerinc szeletek sherrys friss eperrel, pisztáciás burgonyafánkkal. A desszertek közül érdemes megkóstolni a gesztenyés tiramisut belga csokoládéval.


Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 10 000-12 000 Ft
Presszókávé: 450 Ft
Elegancia (max. 5X): XXXX
Hangulat: elegáns
Konyha: nemzetközi
hvg.hu tetszési index (max. 10X): XXXXXXXX
Bankkártyák elfogadása: Visa, Electro

Elérhetőség:

Cím: V. ker. Budapest, Vigadó tér 3. (kikötő a Lánchídnál)
Tel.: 411-0933, 411-09-34
Nyitva: minden nap 12-16, 18-24 óráig.
Web.:
www.spooncafe.hu
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Ananász, a fogyókúrázók kedvence

Óriási fenyőtobozra emlékeztető zöld koronás formája miatt összetéveszthetetlen minden más gyümölccsel. Az ananászba első látásra beleszeretett annak idején Kolumbusz Kristóf és 1493-ban Európába szállította az első mintadarabokat.

Gőgh Csilla Gasztro

"Egy vendéglátósnak ma már az élményt kell eladnia"

Vannak az országban jó néhányan, akiket úgy szoktak emlegetni, hogy jó időben voltak jó helyen, és ennek köszönhetően sikeres vállalkozásokat tudhatnak magukénak. Többnyire a rendszerváltás után mosolygott rájuk a szerencse. László Árpád viszont már az „átkosban” kezdett vállalkozni, és ezt azóta sem hagyta abba: többek között a Robinson, a Spoon létrehozása fűződik a nevéhez. A bürokráciával vívott harcairól, tapasztalatairól kérdeztük.

Gőgh Csilla Gasztro

Cheho: bevetés előtti hangulatalapozó

A budapesti Soho-nak vagy Broadway-nek nevezett Nagymező utcában "rejtőzködő" Cheho nem tipikus étterem, inkább a sportközvetítésekért rajongók találkozóhelye, a hétvége esti életének kiindulópontja. Lehetne kicsit többféle - főleg meleg - étel, de azért szerethető.

hvg.hu Gasztro

Konyhalesen: a Spoon hajó receptjeiből

A Spoon hajó séfje, Beke Zsolt segítségével mi is kipróbálhatunk egy-egy különlegesebb menüsort, vagy csak belőle egyes fogásokat. Hagyományos ételek egyedi elkészítéseit ajánlja, de a receptek ötletet is adhatnak önálló kreációk elkészítéséhez.

Kovács Gábor Gasztro

Haxen Király Sörház-Étterem

Autentikus díszletek között ehetjük degeszre magunkat csülökkel és más bajor finomsággal, sőt hozzá még néhány korsó aljára is nézhetünk. A sörválaszték itt gazdag.