szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az eper annak idején Ázsiából elterjedve hódította meg az élvezeteket kedvelő klasszikus görögöket. Már ők is tudták, könnyen erjedő gyümölcs lévén nem tanácsos mézzel édesíteni. De cukrozni is fölösleges.

© sxc.hu
Lehet belőle krémet, habot, tortát készíteni. De a legjobb frissen, mindenféle ízesítés nélkül. Az pedig egyenesen csábító, amikor egy pohár pezsgőben szolgálják fel.

Kiváló bőrtápláló, sok E és C vitamint tartalmaz. Jelentős mennyiségben tartalmaz A vitamint is,  antioxidáns hatása eredményes különféle bőrbetegségek és a narancsbőr kezelésére, erősíti a kötőszöveteket. 

Ványi László, séf véleménye szerint az eper legfontosabb értékei frissen, önmagában érvényesülnek. Ha desszertnek dolgozzuk fel, akkor is törekedjünk rra, hogy megőrizzük üdeségét. Kiváló kiegészítője és ízélmény-fokozója lehet a szokásos édességeknek.

 Túrós palacsinta epervelővel

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

A túrós palacsintát majdnem a hagyományos módon készítsük el. A különbség csak annyi, hogy mazsola helyett friss citromfüvet keverünk a túróhoz, amit cukorral ízesítünk, és a tojás sárgájával, valamint felvert habjával keverünk össze. A maradék citromfű látványos dísze lesz az elkészített palacsintának.

 A megmosott epret tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá egy kevés cukrot és citromlevet. Jól turmixoljuk össze, a végeredmény lesz az epervelő. Ha ezzel öntjük le a túrókrémmel töltött palacsintát, akkor a friss ízek karakteresebben érvényesülnek.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!