szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.

© Gőgh Csilla
Tavaly december óta az egyik legfelkapottabb hely a bécsi hatodik kerületben, a Mariahilfer strasse közelében nyílt Vapiano. A 2002-ben Németországban alapított, olasz lánc étterme tulajdonképpen egy luxus önkiszolgáló. Egyedi egyvelegét kínálja a minőségi alapanyagokból kívánság szerint összeállított olasz ételeknek.

Belépéskor egy kártyát kapunk, amelyre a továbbiakban az összes fogyasztásunkat jegyzik. A módszer kiválóan alkalmas arra, hogy észrevétlenül többet költsünk, mint amennyit egy gyors ebédre, vacsorára szánnánk. Viszont cserébe minőségi vendéglátásban van részünk. Azért persze az kissé túlzás, hogy már a legkisebbek is külön kártyát kapnak. Felér avval, mintha a pénztárcánkat a gyerekünkre bíznánk. S az eredmény: a számla végösszegét látva kisebb sokkot kaphatunk. Természetesen a „körítés” sem mindennapi, Matteo Thum, aki évekig a Swatch cég vezető tervezőjeként dolgozott, itt is egyedit alkotott.

A belső tér, a berendezés dizájnos, telis-tele frappáns ötletekkel. Az asztalok közepébe olívafákat ültettek, amelyek meghitté, barátságossá, „természetessé” varázsolják a környezetet. Bazsalikom, majoranna és más fűszernövények „teremnek” a pultokon, melyekből bárki ízlése szerint szakajthat. Garantáltan friss fűszerekkel bolondítva az étkeket.  Az egy légtérben lévő étterem látványkonyhája felett a menütáblán stílusos skicceléssel felrajzolt alapanyagok mellett a teljes választék díszeleg, de ezek mind csak támpontok, mivel a fogásainknak csak a saját fantáziánk szabhat határt. A terem hátsó része, pontosabban a kávézó felé haladva izzó vörös bárasztalok és fotelek váltják fel a modern olaszos éttermi berendezést. Itt nincsenek plazmatévék és újságok, lehet ismerkedni, beszélgetni, társasági életet élni. Szinglik, figyelem: ide nem kínos egyedül érkezni, és nem kínos társalgásba bonyolódni idegenekkel.

© Gőgh Csilla
Életeltárlat
Az abc betűivel jelzett alapanyag csoportok azért alapvetően az átlagos olasz kínálatot hozzák. Bár bátrabb kísérletezők megpróbálkozhatnak például a pármai sonkás, fügés pizzával, amely  pikáns ízvilágot képvisel, akár desszertnek is beillik. Az előételek közül Vitello Tonnato igazán ízletes, a hajszálvékonyra szeletelt borjú húst egy kis tonhal pástétommal és kapri bogyóval bolondítják meg. A salátákból érdemes megkóstolni a fokhagymás, chilis tigrisrák feltéttel készültet.

Olasz lisztből helyben dagasztott pizzákat,frissen gyúrt tésztákat variálhatunk. S biztosak lehetünk benne, hogy előételeink, salátáink alapanyagai minőségiek. Némi sorban állás után a pulthoz érve a kívánságaink szerint készítik el ételeinket, így biztos, hogy az eredmény a kedvünkre lesz .

A tésztákat és a pizzákat 6 és 9 euró között kapjuk.A főételnek is beillő saláták 7-8, a desszertek 3-4 eurót kóstálnak.  Igényes alapanyagokkal,tiszta olívaolajjal, szigorú minőségellenőrzésen átesett zöldségekkel dolgoznak. A 9 fajta tésztát helyben „gyártják”, így a főzési idő is lecsökken mindössze 90 másodpercre (!).

Vapiano a világban
A Németországban 14 éttermet üzemeltető Vapiano lánc Antwerpen, Isztambul és Bécs után Budapesten is megnyitja első üzletét. Augusztus 2-tól a Belvárosban várják a magyar vendégeket. A tervek szerint a következő években tovább bővítik az európai, ezen belül magyarországi hálózatot.








Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 3500-4500 Ft.
Egy presszó kávé ára: 250 Ft.
Konyha: olasz
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXX
Étterem: X Bár:  Egyéb: kávézó
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:
Cím: Bécs 1060, Theobaldgasse 19.
Tel.: + 43 (1) 581 12 12
Nyitva: 11-01 óráig.
www.vapiano.at

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Szikora Katalin Gasztro

Kényes, fényes, ízes málna

A legenda szerint kizárólag Kréta szigetén, Ida hegyén termett meg a málna, ezért nem csoda, ha nagy becsben tartották az ókori görögök a nyár e „közönséges” gyümölcsét. A középkorban kolostorkertekben nevelték a málnabokrokat, csak később terjedt el a világi gyümölcsösökben.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

MTI Plázs

Jégkrémteszt: csak négy kiváló minősítés

Négy termék kapott csak kiváló minősítést, három pedig elégséges osztályzatot érdemelt ki egy fogyasztóvédelmi magazin által megvizsgált tizennyolc jégkrém közül. A diétás jégkrémek közül egy sem kapott kiváló minősítést.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Gőgh Csilla Gasztro

Libamáj kánikulában is!

Nyáron egyszerű a főzés. A piacokon tucatjával válogathatunk a friss zöldségekből, gyümölcsökből, hogy gyorsan összeüssünk valami könnyű ebédet, vacsorát. S lehet nagyszerű is, ha kicsit odafigyelünk arra, hogyan készítjük, mit mivel kínálunk. Sőt, még a klasszikus fogásokról sem kell lemondanunk.

Kovács Gábor Gasztro

A legegészségesebb sör

1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.

MT Zrt. Gasztro

Magyarország bemutatkozik Kínában

Magyarországon forgatott a legnagyobb hongkongi televíziós csatorna stábja. A magyar gasztronómiai kínálatról közel kétórás műsor készült, amelyet nemcsak a hongkongi csatorna, hanem az országszerte fogható kantoni televízió nézői is láthatnak.

Vétek György Gasztro

A borok világa – a világ borai Londonban

Pohárral a kezünkben két óra alatt végigsétálhatunk a világ nagy szőlő- és bortermelő vidékein. Bolyonghatunk azonban bármeddig, Magyarországra nem lelünk a Vinopolisban.