Tetszett a cikk?

Néhány napja ért haza a több mint egy hónappal ezelőtt útnak indult hétfős csoport, amely sikeresen teljesítette mongóliai küldetését.

A Magyar Földrajzi Társaság által tudományos expedíciónak minősített, és a Budapesti Műszaki Egyetem valamint a Semmelweis Egyetem által is támogatott vállalkozás tagjai a világ egyik legnagyobb pusztaságában gasztronómiai, orientalista, orvostudományi és rádiós megfigyeléseket végeztek, valamint tapasztalatokat gyűjtöttek az expedíciós energiaellátás területén.

Az expedíció tagjai Altaj városban ünnepelték meg az út sikerét egy fazék paprikás csirkével – amely extrém körülmények között először 2006-ban főtt ünnepi lakomaként, az Északi-sarkon.

Az expedíció egyik fő célja volt az egykori lovas civilizációk mindennapjaira emlékeztető mai nomád mongol gasztronómiai szokások, az ételek összetételének és ízvilágának a megismerése. Az expedíció a Lucullus Baráti Társaság tagjainak – Sipos Tamásnak, Turóczi Gábornak és Jarabek Bencének a vezetésével az utazás során számos receptet és ételkészítési módot ismert meg és dokumentált. A kutatások kitértek a tejtermékek előállításának és tárolásának módozataira, különféle főtt, párolt és sült húsételek készítésére, a húsfélék tárolási módjainak feltérképezésére, valamint számos tésztaétel elkészítésének dokumentálására. Külön érdekességet jelentettek a sivatag és a Góbi-Altáj különböző vidékein tett családlátogatások, amelyek során számos ételfogyasztási szokást ismert meg az expedíció. Igazi néprajzi jelentőséggel bírt egy nomád esküvő ünnepi lakomájának, valamint egyéb ünnepi ételek elkészítésének és fogyasztásának a rögzítése.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Szikora Katalin Gasztro

Szakácspárbaj barokk módra

Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiváljára kerül sor "A magyarok nagy asztala" címmel június 28. és július 1. között a Budai Várban.

hvg.hu Gasztro

Expedíciós kóstoló a Góbi-sivatagból

A Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció tagjai túl vannak tervezett ezer kilométeres távuk egyharmadán. Útjuk a Keselyűk völgyén át – ahol az óriási sziklák között vastag jégpáncél tette próbára a lovasokat – Bayanzagba, a világ leggazdagabb dinoszauruszcsont-lelőhelyére, majd Khongoriin Els-be, az „égigérő” dűnék vidékére vezetett.

hvg.hu Gasztro

Bországgyűlés a Városligetben, csülök a buciban

A VII. Bországgyűlés Városligeti Borfesztivál helyszíne a Vajdahunyad vár és környéke lesz június 8-tól 10-ig a Kós Károly sétánytól a Petőfi Csarnokig. A Vajdahunyad várat átszelő útszakaszon egészen a Hősök teréig korabeli magyar mesterségeket bemutató kézművesekkel találkozhatnak a látogatók.

hvg.hu Gasztro

Sörünnep a Budai Várban

Június 24-én, Szent Arnold napján először rendezik meg a sörkultúra ünnepét a Budai Vár gótikus udvarán.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.

Szikora Katalin Gasztro

Szeretünk enni, főzni és vendéglőbe is járunk

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

Gasztro

Czigle Fesztivál 2007

Öt esztendeje határozták el Cegléd város honatyái, hogy minden június harmadik hétvégéjén kulturális és gasztronómiai fesztivált rendeznek. Lehetőséget teremtve Cegléd s vonzáskörzete hivatásos és amatőr együtteseinek, művészeinek, kézműves, sütő-főző mestereinek a bemutatkozásra.