A fesztivál arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy rohanó világunkban egyre kevesebb időnk marad nemzeti hagyományaink ápolására, holott a múlt, az értékek megőrzése és fenntartása minden nép számára fontos. Emellett szeretnének hozzájárulni, az országimázs erősítéséhez, Magyarország méltó elismeréséhez a nagyvilágban.
Régi ízek, korhű ruhák © gasztrostudio.hu |
Immáron második alkalommal kerül sor a jövő hónapban, július 4-6. között A Magyarok Nagy Asztala gasztronómia fesztiválra a Budai Várban. Az alapötletet egy azonos című reprezentatív kiadvány adta: a Benke László, négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács által jegyzett könyv, amelyben átfogóan mutatja be a magyar konyhakultúra fejlődését a honfoglalástól napjainkig. A Guiness-rekord méretű kötet, amelynek külső borítója egy diófából készült dombormű, jelenleg a Magyar Parlament Vadásztermében található.
Az idén, lévén, hogy a Reneszánsz Évét üljük, e téma köré összpontosulnak a programok, de a látogatóknak lehetőségük nyílik majd ezer év legjellegzetesebb ételeinek megkóstolására. A vendégeket a bejáratnál a reneszánszt idéző korhű ruhákat viselő apródok és a portékáikat bemutató mesterek köszöntik. A fesztivált szakmai programok, főzőshow, látványkonyhák bemutatói színesítik. A korabeli öltözékek, helyszínek, kézművesek, zene, tánc és a színházi előadások, mind az adott kor egy- egy időszakának hangulatát idézik. Sáfrány, gyömbér, gyenge fácánhús, tikmony és megannyi, ma már elfeledett íz és fogás segíti felidézni a letűnt idők emlékeit.
A látogatók A Magyarok Nagy Asztalánál Mátyás király udvarában érezhetik magukat, ahol reneszánsz zene hangjai mellett kóstolhatják meg a reneszánsz ételeket. Reneszánsz vacsora elköltésére két alkalommal nyílik mód: július 4-én és 5-én, este hétkor, az Oroszlános Udvarban.
A színpadon és környékén egész napos programok, a visegrádi várjátékok előadóművészei, és reneszánsz zenét, valamint színházi előadásokat szolgáltató művészek várják e történelmi utazás résztvevőit. A belépő 3 darab kóstoló jegyet is tartalmaz, hogy mindenkinek lehetősége legyen „megízlelni” a történelmet.
A történelmi kulináris kalandozásra a 2005. decemberében alakult Első Magyar Fehérasztal Lovagrend invitálja az érdeklődőket. A Magyarok Nagy Asztala Szili Katalin fővédnökségével és a Máltai Lovagrend védnökségével kerül megrendezésre. Társszervezőként a Magyar Turizmus Zrt. segíti a programsorozat létrehozását. A rendezvényt Habsburg György nyitja meg.