szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Bár a foci leginkább sört kíván, nem kizárt, hogy osztrák honban gyümölcsbor is kerül a vigadó, bánkódó szurkolók poharába. Legalábbis Alsó-Ausztriában.

Itt a születéstől a halálig aligha képzelhető el jelentősebb esemény a Most nélkül. E különleges gyümölcsbor a Duna és az Alpok közötti, alsó-ausztriai Mostviertel régió itala. Míg Európa más részein a gyümölcsbor jellemzően almából, addig itt a több ezernyi körtefa terméséből készül. Valóságos kultusza alakult ki a régióban: 250 kilométeres gyümölcsbor túraútvonalat alakítottak ki, gyümölcsborünnepeket tartanak, a legjobb termelőket pedig gyümölcsborbáróként tisztelik.

Mostviertelben a XIX. század közepétől létezik a gyümölcsborbárói cím. Anno a gyümölcsborral olyan sok pénzt lehetett keresni, hogy a gazdák hatalmas birtokokat tudtak vásárolni maguknak. Nemesi rangra emelve a nép gyümölcsborbáróknak hívta őket.

A körtéből készült bor aztán az idők során kissé feledésbe merült. A mostvierteliek úgy 15 éve fedezték fel ismét maguknak a régió tradicionális italát. Új gyümölcsfákat ültettek, felfrissítették „borcsináló” ismereteiket, gyümölcspréseket helyeztek üzembe, ünnepeket rendeztek, és a fogadókban, vendéglőkben újra felkerült az itallapra a Most.

Ha egy mostvierteli megemeli gyümölcsborral teli poharát, először is jó egészséget kíván a vele szemben ülőnek. Aki pedig, ha tisztában van az illemszabályokkal, így válaszol: soká élj! Nagyon fontos tudni, hogy ez a kis ceremónia csak akkor használatos, ha a poharak körteborral vannak teli. A sör, a bor s minden más ital koccintásakor csak a szokásos „proszit” hangozhat el.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!