szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Százötven esztendeje, hogy Kugler Henrik, egy soproni cukrászdinasztia harmadgenerációs leszármazottja, maga mögött hagyva a tanuló- és vándoréveket, úgy döntött, ideje kamatoztatni Európa tizenegy városában, köztük Párizsban szerzett tudását.

© gerbeaud.hu
S 1858-ban megnyitotta pesti cukrászdáját, ahol először lehetett utcai teraszon fagylaltot kanalazni, a kínai és orosz teákhoz házi készítésű teasüteményeket és persze kuglert, vagyis kis mignonokat falatozni. Ez volt a Gerbeaud, amit a századfordulóra már a második tulajdonos, Gerbeaud Emil tett világhírűvé. A ház és mindenekelőtt a sütemények történetét most jubileumi kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a cukrászda kis szalonjában.

Az augusztus végéig nyitva tartó tárlaton megtudhatják többek között, miként, mivel készültek régen a sütemények, milyen különlegességek voltak, s például azt is, hogyan ette Sissi, a magyarok kedvenc királynéja a kuglert.

De a mai Kugler-Gerbeaud utódok gondoltak a jelenre is: szeptember és november között négy alkalommal egy-egy napos süteménytanfolyamot szerveznek a ház konyháján, ahol bárki kilesheti az édes bűnök titkát, netán még kuglert is megtanul sütni. Nem véletlenül ajánlotta Kugler Henrik 1897-es Legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászati könyvét a cukrászok és vendéglősök mellett a háziasszonyoknak, különös tekintettel a magántanulásra.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!