Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"d10835fe-95b7-427d-9102-8f57e9d5a9a8","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Fegyverrel támadt három férfi egy torontói bár vendégeire péntek este, a támadásban tizenkét ember megsebesült, az elkövetők szökésben vannak – közölte a torontói rendőrség.","shortLead":"Fegyverrel támadt három férfi egy torontói bár vendégeire péntek este, a támadásban tizenkét ember megsebesült...","id":"20250308_Harom-ferfi-bement-egy-torontoi-barba-es-elkezdett-lovoldozni-am-csodaval-hataros-modon-mindenki-meguszta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d10835fe-95b7-427d-9102-8f57e9d5a9a8.jpg","index":0,"item":"6c993eb7-c8fb-4efd-b02d-5494d6114923","keywords":null,"link":"/vilag/20250308_Harom-ferfi-bement-egy-torontoi-barba-es-elkezdett-lovoldozni-am-csodaval-hataros-modon-mindenki-meguszta","timestamp":"2025. március. 08. 16:28","title":"Három férfi bement egy torontói bárba és elkezdett lövöldözni, ám csodával határos módon mindenki túlélte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0897f39c-ef1c-4927-be8a-9ddf05a133a7","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Ezt a Sziget ügyvezetője jelentette ki.","shortLead":"Ezt a Sziget ügyvezetője jelentette ki.","id":"20250308_A-Sziget-befogadja-a-Pride-ot-ha-nem-tarthatjak-meg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0897f39c-ef1c-4927-be8a-9ddf05a133a7.jpg","index":0,"item":"63eda339-0d57-4f0d-bb6d-7df9909f53b2","keywords":null,"link":"/elet/20250308_A-Sziget-befogadja-a-Pride-ot-ha-nem-tarthatjak-meg","timestamp":"2025. március. 08. 13:53","title":"A Sziget befogadja a Pride-ot, ha nem tarthatják meg ott, ahol szeretnék","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4d812d44-4ea7-4604-accc-babc7674aa9d","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az egészségügy helyzette miatt hirdették meg a demonstrációt a Országház elé, amit a kormány sem hagyott szó nélkül. ","shortLead":"Az egészségügy helyzette miatt hirdették meg a demonstrációt a Országház elé, amit a kormány sem hagyott szó nélkül. ","id":"20250308_magyar-orvosi-kamara-egeszsegugy-tuntetes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4d812d44-4ea7-4604-accc-babc7674aa9d.jpg","index":0,"item":"a0ef7966-4885-4efb-811d-451f7171bc53","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_magyar-orvosi-kamara-egeszsegugy-tuntetes","timestamp":"2025. március. 08. 14:17","title":"\"Drága az életünk, szeretnénk, ha tovább tartana\" - az egészségügy helyzete miatt tartott tüntetést a Magyar Orvosi Kamara a Kossuth téren","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3ae5eae-c8ec-4f1c-a839-beb7d34f2949","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Csaknem 16 kilométert tettek meg a 1,5 méter széles csőben. Az eset jól mutatja, miért fontos, hogy az Egyesült Államok megossza a titkosszolgálati információit Kijevvel.","shortLead":"Csaknem 16 kilométert tettek meg a 1,5 méter széles csőben. Az eset jól mutatja, miért fontos, hogy az Egyesült Államok...","id":"20250309_Gazvezetekeken-atkuszva-tamadtak-hatba-az-ukranokat-az-oroszok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3ae5eae-c8ec-4f1c-a839-beb7d34f2949.jpg","index":0,"item":"0fe7a171-740d-4e8c-aa0c-4bae14612852","keywords":null,"link":"/vilag/20250309_Gazvezetekeken-atkuszva-tamadtak-hatba-az-ukranokat-az-oroszok","timestamp":"2025. március. 09. 17:58","title":"Videón: gázvezetékeken átkúszva támadták hátba az ukránokat az oroszok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a8844f3c-bce0-448b-b3ff-9524ace955a9","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":" A januárban eltűnt perőcsényi férfi holttestére bukkantak. ","shortLead":" A januárban eltűnt perőcsényi férfi holttestére bukkantak. ","id":"20250308_Holttestet-talaltak-a-Borzsonyben-a-Jancsi-hegynel","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a8844f3c-bce0-448b-b3ff-9524ace955a9.jpg","index":0,"item":"90188972-6dfb-4015-9409-f6e9d3650bb2","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Holttestet-talaltak-a-Borzsonyben-a-Jancsi-hegynel","timestamp":"2025. március. 08. 10:40","title":"Holttestet találtak a Börzsönyben, a Jancsi hegynél","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"42e82a84-2eb4-4378-8b5b-0400daf2df81","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A magyar állam az átadás előtt módosította a beépíthetőséget.","shortLead":"A magyar állam az átadás előtt módosította a beépíthetőséget.","id":"20250308_reformatus-egyhaz-ingatlan-budapest-mkkp-kovacs-gergely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/42e82a84-2eb4-4378-8b5b-0400daf2df81.jpg","index":0,"item":"e6e91064-6b48-4d00-8415-4297835e0771","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_reformatus-egyhaz-ingatlan-budapest-mkkp-kovacs-gergely","timestamp":"2025. március. 08. 17:50","title":"Kovács Gergely: Magánkézbe játszott át a Református Egyház egy többmilliárdos budapesti területet, amelyet nemrég ingyen kapott az államtól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a1f9d3ce-d1b0-4feb-bf5f-9bed584f2592","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Trump hajlik rá, hogy az oroszokkal szoros kapcsolatot ápoló Magyarországra küldje az amerikai katonákat – írja a brit lap.","shortLead":"Trump hajlik rá, hogy az oroszokkal szoros kapcsolatot ápoló Magyarországra küldje az amerikai katonákat – írja...","id":"20250308_Trump-amerikai-csapatokat-vonhat-ki-Nemetorszagbol-Magyarorszagra-kuldheti-oket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a1f9d3ce-d1b0-4feb-bf5f-9bed584f2592.jpg","index":0,"item":"4a31df68-8113-4757-8ad2-dcc895b893d4","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Trump-amerikai-csapatokat-vonhat-ki-Nemetorszagbol-Magyarorszagra-kuldheti-oket","timestamp":"2025. március. 08. 10:10","title":"Telegraph: Donald Trump amerikai csapatokat vonhat ki Németországból, Magyarországra küldheti őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c77700c-fda4-4e74-a83e-0b38d3a8b3f9","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Trump a hét elején elrendelte az Ukrajnának szánt amerikai katonai segélyszállítmányok felfüggesztését.","shortLead":"Trump a hét elején elrendelte az Ukrajnának szánt amerikai katonai segélyszállítmányok felfüggesztését.","id":"20250308_Trump-kijelentette-Ukrajnaval-nehezebb-egyuttmukodni-mint-az-oroszokkal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c77700c-fda4-4e74-a83e-0b38d3a8b3f9.jpg","index":0,"item":"1792ceae-aeb3-433d-ab56-d005274b157a","keywords":null,"link":"/vilag/20250308_Trump-kijelentette-Ukrajnaval-nehezebb-egyuttmukodni-mint-az-oroszokkal","timestamp":"2025. március. 08. 08:23","title":"Donald Trump kijelentette: Ukrajnával nehezebb együttműködni, mint az oroszokkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A budapesti Kempinskiben kezdte tanulóként, ahol végigjárva a szamárlétrát chef de partie lett. 2000-ben igazolt át konyhafőnök-helyettesnek a Gerbeaud Házba, hogy aztán rövidesen az első ember legyen a konyhán. A patinás ház 2007-ben nyílt Onyx éttermét Magyarország 12 legjobbja közé sorolják.
Hvg.hu:A legtöbb kislány szeret főzőcskézni, de nem lesz belőlük hivatásos szakács. Pláne nem „főparancsnok”ebben a férfiak uralta mezőnyben.
Szulló Szabina: Én a családi hagyományt folytattam. Az édesanyám is szakács. Amikor kicsi voltam, időnként bevitt a munkahelyére. Mindig ámulva néztem a nagy konyhát, és mondogattam, hogy én is szakács akarok lenni. Aztán 14 évesen valóban ezt a pályát választottam, és szakácstanuló lettem. A másik alternatíva a cukrászat lett volna.
Hvg.hu: Kitől tanult legtöbbet a szakmában, van, akiről úgy gondolja, hogy a legtöbbet köszönheti neki?
Sz. Sz.: Óriási szerencsém volt, amikor 1991-ben a Kempinskiben kezdhettem a gyakorlati éveimet. Ott a magyarországi vendéglátásban megszokotthoz képest nagy iramot diktáltak. Külföldről hozatták a nyersanyagot, az élő homárt, a friss halakat és más olyan dolgokat, amik akkoriban beszerezhetetlenek voltak itthon. Így az első pillanattól kezdve csak jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozhattam, és nekem ez lett a természetes.
Abban is szerencsém volt, hogy az utolsó gyakorlati évemet teljes egészében a Kempinski fine dining éttermében, a Corvinusban tölthettem Hamvas Zoltán séf irányítása alatt. Ő volt az, aki ott is, és később is segítette a karrieremet, megadott minden lehetőséget.
Hvg.hu: Lehet, hogy sztereotip a kérdés, de érezte-e valaha is hátrányát, netán előnyét a markánsan elférfiasodott szakmában annak, hogy nő?
Sz. Sz.: Hátránya, hogy kicsi vagyok, azaz alacsony, nem mindent érek el… S az is biztos, sokan meglepődnek, amikor mondják nekik, kijön a séf az asztalhoz, és megjelenek én a 160 centimmel. Még ha tudják is, hogy nőre számíthatnak, inkább várnak egy olasz „mamma” típust. Egyébként úgy gondolom, ha valaki szívvel-lélekkel csinálja azt, ami a munkája, akkor teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő.
Hvg.hu: Amikor nyáron itt járt Witzigmann, a séf-fejedelem, meghívta világhírű, salzburgi éttermébe, az Ikarus-ba két hétre. Túl van már a munkalátogatáson?
Sz. Sz.: Még nem. Előbb a párommal, Széll Tamással, aki az idei Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztese, és szintén itt van az Onyxban, elmegyünk „ledolgozni” azt a nyereményt a Haeberlin házba, majd megnézzük a Bocuse d’Or döntőjét Lyonban. Utána jöhet az Ikarus is.
Hvg.hu: Legújabb, Magyar evolúció menüjük meglehetősen megosztotta az egyik szakácsok által látogatott portál olvasóit, mi tagadás, a szakmát. Vannak – elsősorban az idősebb generációból –, akik mereven elutasítják a klasszikus magyar fogások újragondolását. Hogy például a gulyást szó szerint ízekre szedve és formálva, eszenciával nyakon öntve tálalja, a malachoz kis csészényi „kelkáposzta-főzelék” és tökmagos szalontüdővel töltött derelye köret érkezik, a mini véreshurka tölteléke almás s így tovább. Elkeseríti vagy inkább ösztönzi a szakmai össztűz?
Sz. Sz.: Inkább ösztönöz. Úgy gondolom, hogy a hagyományainkat akként tudjuk leginkább megtartani, ha folyamatosan meg is újítjuk. S ha léteznek olyan technológiák, amelyekkel egy ételt sokkal jobb minőségben el lehet készíteni, akkor igenis használni kell azokat. Csak így lehet fenntartani mind a hazai, mind a külföldi vendégek érdeklődését a magyar ételek iránt. Igenis megmutatni, hogy még egy gulyásleves is tud meglepetést okozni.
Két menüsorunk van, a Prestige és a Magyar evolúció, és az utóbbiból adjuk el a többet. Egyebek mellett gulyásleves kompozició, zölddiós libamáj torta, konfitált mangalicapofa szerepel benne – kétségtelen, hogy a megszokottól merően eltérő formában, de tradicionális, intenzív ízekkel. Mindig sort kerítek arra, hogy kimenjek az asztalokhoz, és buzdítom a vendégeket, mondják el, hogy mi tetszett, illetve nem tetszett az ételben. Alapvetően pozitívak a visszajelzések, negatív kritika csak elvétve akad. És bármennyire is meglepő, a vendégeink többsége magyar.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Sokszor éri az a vád a hasonló színvonalú éttermeket, hogy nem gondolnak a vegákra, hiszen minden menü húsokra, legfeljebb halakra, épül.
Sz. Sz.: Nálunk még nem maradt éhen egyetlen vega sem. A felszolgálók mindig tudják, mit ajánlhatnak nekik. Sőt, mindkét menünkkel párhuzamosan tudunk adni hétfogásos vega menüt is. Ez még soha nem okozott problémát.
Hvg.hu: Mi ihleti meg, honnan az inspiráció?
Sz. Sz.: Amikor a párommal szabadságon vagyunk, akkor Michelin-csillagos éttermekbe járunk enni, ellesni, hogy ott mit csinálnak.
Hvg.hu: A konyhára is bejutnak ilyenkor?
Sz. Sz.: Igen. Érdekes módon mindig kiszúrnak bennünket, és amikor eláruljuk, honnan jöttünk, kik vagyunk, akkor nagyon készségesen beengednek a konyhára, még fényképezni is hagynak.
Hvg.hu: Ki a példaképe, ha van ilyen?
Sz. Sz.: Volt szerencsém Bocuse éttermében enni. Mondhatnám, hogy ő. Meg Joël Robucho, de még sorolhatnám. Sok mindenkinél van valami, amire érdemes odafigyelni, de nincs olyan, akit egy személyben istenítenék.
Hvg.hu: Az ország legjobbjai közé tartozik, Witzigmann is meghívta magához. Nem csábították még máshová?
Sz. Sz.: Egyszer, amikor a Chaine de Rotisseur versenyt megnyertem itthon.
Hvg.hu: Külföldi karrier?
Sz. Sz.: Valakinek itthon is kell maradnia, van épp elég tennivaló a hazai gasztronómiáért...
Hvg.hu: Mi lenne a legfontosabb? Mit kellene tennie a magyar szakácstársadalomnak azért, hogy a gasztronómiánk tényleg elfogadottabb, elismertebb legyen a világban, s ne szajkózzuk mi magunknak, ami már régen nem igaz, hogy világhírű a konyhánk?
Sz. Sz.: Elsőként a hibákat kellene felismerni, az alapvető dolgokat tisztázni a fejekben. Utána lehet építkezni, a tanulók képzésénél kezdve. És merően más hangsúlyt fektetni az alapanyag-beszerzésre. El kellene indulni mindenkinek vidékre, felkutatni azokat a termelőket, akik jó minőségben tudnak és hajlandóak termelni, folyamatosan szállítani. Egyelőre ez még kommunikáció szinten sem valósul meg. Például, meglehet, hogy én nem tudom, létezik az a termelő, akire éppen szükségem lenne, ő meg talán tudja, hogy én vagyok, de nem jelentkezik az árujával, nem kínálja a tudását.
Hvg.hu.: Konyhafőnök az ország egyik legrangosabb éttermében, több díjat nyert már. Mit szeretne még elérni?
Sz. Sz.: Kiküszöbölni minden hibát, mindig a legjobbat adni és még előrébb jutni a szakmai elismertségben.
Hvg.hu: Michelin-csillag?
Sz. Sz.: Ki ne szeretné? De inkább azt mondom, dolgozzunk rajta, hogy megérdemeljük.
A történész szerint abszurd és jogellenes elvnek az érvényesítése, hogy egy adott állam(párt) önkényesen eldöntheti, hogy kiktől és miért akar megszabadulni.