Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"18e3efef-6fe4-4ab4-b7c8-5db119fa0742","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Némi iróniával megfűszerezett kihívásról van szó.","shortLead":"Némi iróniával megfűszerezett kihívásról van szó.","id":"20250418_magyar-peter-orban-viktor-vita-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/18e3efef-6fe4-4ab4-b7c8-5db119fa0742.jpg","index":0,"item":"2b36461e-1fb9-49a7-8624-8b0f4a56f5ba","keywords":null,"link":"/itthon/20250418_magyar-peter-orban-viktor-vita-ebx","timestamp":"2025. április. 18. 09:36","title":"Magyar gratulált Orbánnak a csütörtöki interjúhoz, majd vitára hívta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ff8ad027-7647-4953-8e20-abc991145d41","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az amerikai gyógyszeripari cégnek, az Eli Lillynek sikerült egy olyan, szájon át szedhető tablettát kifejlesztenie, amely kiválthatja a jövőben a cukorbetegek által használt injekciót.","shortLead":"Az amerikai gyógyszeripari cégnek, az Eli Lillynek sikerült egy olyan, szájon át szedhető tablettát kifejlesztenie...","id":"20250417_eli-lilly-cukorbetegseg-elhizas-kezelese-tabletta-gyogyszer-orforglipron-ozempic","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ff8ad027-7647-4953-8e20-abc991145d41.jpg","index":0,"item":"a0bb381e-8c6a-4140-a8d4-e1662d3fe281","keywords":null,"link":"/tudomany/20250417_eli-lilly-cukorbetegseg-elhizas-kezelese-tabletta-gyogyszer-orforglipron-ozempic","timestamp":"2025. április. 17. 14:03","title":"Áttörés: elkészült az első tabletta, amely olyan hatékony, mint a mindenkit lefogyasztó csodainjekció","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5992d028-5676-48e2-bdb5-629bd0b4d005","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A nemzetgazdasági miniszter nem tud arról, hogy asszisztált volna az MNB-alapítványok pénzszórásához – mondta a kormányinfón.","shortLead":"A nemzetgazdasági miniszter nem tud arról, hogy asszisztált volna az MNB-alapítványok pénzszórásához – mondta...","id":"20250417_Nagy-Marton-mnb-alelnok-2015","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5992d028-5676-48e2-bdb5-629bd0b4d005.jpg","index":0,"item":"45981e27-74d4-43df-96c8-c83a8b97c969","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250417_Nagy-Marton-mnb-alelnok-2015","timestamp":"2025. április. 17. 15:54","title":"Nagy Márton letagadta, hogy 2015-től lett volna MNB-alelnök, pedig akkor lett az","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"13043463-ba8f-406f-a8d9-dc34b9ac83ae","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Szabálytalan módon, a kongresszus értesítése és a határidők betartása nélkül vehették le Rogán Antalt az USA szankciós listájáról – mutatta be két ellenzéki szenátor.","shortLead":"Szabálytalan módon, a kongresszus értesítése és a határidők betartása nélkül vehették le Rogán Antalt az USA szankciós...","id":"20250419_Rogan-Antal-szankcio-lista-torvenyserto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13043463-ba8f-406f-a8d9-dc34b9ac83ae.jpg","index":0,"item":"d512123c-4436-4c2f-811e-51cc67bc3e7c","keywords":null,"link":"/vilag/20250419_Rogan-Antal-szankcio-lista-torvenyserto","timestamp":"2025. április. 19. 12:26","title":"Törvényt sértve vehették le Rogán Antalt a szankciós listáról két amerikai szenátor szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0853f40b-d41d-4f9f-90c6-a1d11314e1e4","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Sok napsütés, néhol szél, májusra emlékeztető meleg – így nézhet ki a húsvéti időjárás.","shortLead":"Sok napsütés, néhol szél, májusra emlékeztető meleg – így nézhet ki a húsvéti időjárás.","id":"20250419_idojaras-meleg-husvet-hungaromet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0853f40b-d41d-4f9f-90c6-a1d11314e1e4.jpg","index":0,"item":"2735471b-0631-4458-b73c-21244a04587d","keywords":null,"link":"/elet/20250419_idojaras-meleg-husvet-hungaromet","timestamp":"2025. április. 19. 12:02","title":"Véget értek a viharok, kellemesen melegedő idő lesz a hosszú hétvége végéig","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"baf61e37-4c5d-4f6e-be0a-841b866157e3","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"Judo-vb, atlétikai nagydíj, Tour de Hongria, kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő – mindenki mehet, de csak matricával. A kormány közben arról is döntött, hogy megújítják az Audi Hungáriával 2013-ban kötött stratégiai együttműködési megállapodást. ","shortLead":"Judo-vb, atlétikai nagydíj, Tour de Hongria, kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntő – mindenki mehet, de csak...","id":"20250418_Legalis-buszsavozas---tobb-kiemelt-sportrendezveny-autoi-is-elozhetik-hamarosan-a-fovarosi-forgalmat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/baf61e37-4c5d-4f6e-be0a-841b866157e3.jpg","index":0,"item":"9ef0d34c-8a36-4dc9-af15-7e5543c7b809","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250418_Legalis-buszsavozas---tobb-kiemelt-sportrendezveny-autoi-is-elozhetik-hamarosan-a-fovarosi-forgalmat","timestamp":"2025. április. 18. 08:41","title":"Legális buszsávozás - több kiemelt sportrendezvény autói is előzhetik hamarosan a fővárosi forgalmat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b973497b-0c5c-4fc2-a2e1-a944efc04353","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Kedvenc európai politikusát, Giorgia Meloni olasz kormányfőt fogadta a Fehér Házban az amerikai elnök, tárgyalásukon szóba került az Ukrajnával kötendő megállapodás is.","shortLead":"Kedvenc európai politikusát, Giorgia Meloni olasz kormányfőt fogadta a Fehér Házban az amerikai elnök, tárgyalásukon...","id":"20250417_Trump-meloni-targyalas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b973497b-0c5c-4fc2-a2e1-a944efc04353.jpg","index":0,"item":"c8329cf6-6bdf-4d12-8a3f-5fc20202e517","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_Trump-meloni-targyalas-ebx","timestamp":"2025. április. 17. 20:56","title":"Trump Meloninak: Száz százalék, hogy lesz megállapodás az EU-val","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","shortLead":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","id":"20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6.jpg","index":0,"item":"a400dca2-6f08-4a83-ae82-4efe81e6142b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","timestamp":"2025. április. 17. 20:20","title":"2031 lóerő, villany nélkül – itt a világ legerősebb belső égésű motoros autója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A budapesti Kempinskiben kezdte tanulóként, ahol végigjárva a szamárlétrát chef de partie lett. 2000-ben igazolt át konyhafőnök-helyettesnek a Gerbeaud Házba, hogy aztán rövidesen az első ember legyen a konyhán. A patinás ház 2007-ben nyílt Onyx éttermét Magyarország 12 legjobbja közé sorolják.
Hvg.hu:A legtöbb kislány szeret főzőcskézni, de nem lesz belőlük hivatásos szakács. Pláne nem „főparancsnok”ebben a férfiak uralta mezőnyben.
Szulló Szabina: Én a családi hagyományt folytattam. Az édesanyám is szakács. Amikor kicsi voltam, időnként bevitt a munkahelyére. Mindig ámulva néztem a nagy konyhát, és mondogattam, hogy én is szakács akarok lenni. Aztán 14 évesen valóban ezt a pályát választottam, és szakácstanuló lettem. A másik alternatíva a cukrászat lett volna.
Hvg.hu: Kitől tanult legtöbbet a szakmában, van, akiről úgy gondolja, hogy a legtöbbet köszönheti neki?
Sz. Sz.: Óriási szerencsém volt, amikor 1991-ben a Kempinskiben kezdhettem a gyakorlati éveimet. Ott a magyarországi vendéglátásban megszokotthoz képest nagy iramot diktáltak. Külföldről hozatták a nyersanyagot, az élő homárt, a friss halakat és más olyan dolgokat, amik akkoriban beszerezhetetlenek voltak itthon. Így az első pillanattól kezdve csak jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozhattam, és nekem ez lett a természetes.
Abban is szerencsém volt, hogy az utolsó gyakorlati évemet teljes egészében a Kempinski fine dining éttermében, a Corvinusban tölthettem Hamvas Zoltán séf irányítása alatt. Ő volt az, aki ott is, és később is segítette a karrieremet, megadott minden lehetőséget.
Hvg.hu: Lehet, hogy sztereotip a kérdés, de érezte-e valaha is hátrányát, netán előnyét a markánsan elférfiasodott szakmában annak, hogy nő?
Sz. Sz.: Hátránya, hogy kicsi vagyok, azaz alacsony, nem mindent érek el… S az is biztos, sokan meglepődnek, amikor mondják nekik, kijön a séf az asztalhoz, és megjelenek én a 160 centimmel. Még ha tudják is, hogy nőre számíthatnak, inkább várnak egy olasz „mamma” típust. Egyébként úgy gondolom, ha valaki szívvel-lélekkel csinálja azt, ami a munkája, akkor teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő.
Hvg.hu: Amikor nyáron itt járt Witzigmann, a séf-fejedelem, meghívta világhírű, salzburgi éttermébe, az Ikarus-ba két hétre. Túl van már a munkalátogatáson?
Sz. Sz.: Még nem. Előbb a párommal, Széll Tamással, aki az idei Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztese, és szintén itt van az Onyxban, elmegyünk „ledolgozni” azt a nyereményt a Haeberlin házba, majd megnézzük a Bocuse d’Or döntőjét Lyonban. Utána jöhet az Ikarus is.
Hvg.hu: Legújabb, Magyar evolúció menüjük meglehetősen megosztotta az egyik szakácsok által látogatott portál olvasóit, mi tagadás, a szakmát. Vannak – elsősorban az idősebb generációból –, akik mereven elutasítják a klasszikus magyar fogások újragondolását. Hogy például a gulyást szó szerint ízekre szedve és formálva, eszenciával nyakon öntve tálalja, a malachoz kis csészényi „kelkáposzta-főzelék” és tökmagos szalontüdővel töltött derelye köret érkezik, a mini véreshurka tölteléke almás s így tovább. Elkeseríti vagy inkább ösztönzi a szakmai össztűz?
Sz. Sz.: Inkább ösztönöz. Úgy gondolom, hogy a hagyományainkat akként tudjuk leginkább megtartani, ha folyamatosan meg is újítjuk. S ha léteznek olyan technológiák, amelyekkel egy ételt sokkal jobb minőségben el lehet készíteni, akkor igenis használni kell azokat. Csak így lehet fenntartani mind a hazai, mind a külföldi vendégek érdeklődését a magyar ételek iránt. Igenis megmutatni, hogy még egy gulyásleves is tud meglepetést okozni.
Két menüsorunk van, a Prestige és a Magyar evolúció, és az utóbbiból adjuk el a többet. Egyebek mellett gulyásleves kompozició, zölddiós libamáj torta, konfitált mangalicapofa szerepel benne – kétségtelen, hogy a megszokottól merően eltérő formában, de tradicionális, intenzív ízekkel. Mindig sort kerítek arra, hogy kimenjek az asztalokhoz, és buzdítom a vendégeket, mondják el, hogy mi tetszett, illetve nem tetszett az ételben. Alapvetően pozitívak a visszajelzések, negatív kritika csak elvétve akad. És bármennyire is meglepő, a vendégeink többsége magyar.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Sokszor éri az a vád a hasonló színvonalú éttermeket, hogy nem gondolnak a vegákra, hiszen minden menü húsokra, legfeljebb halakra, épül.
Sz. Sz.: Nálunk még nem maradt éhen egyetlen vega sem. A felszolgálók mindig tudják, mit ajánlhatnak nekik. Sőt, mindkét menünkkel párhuzamosan tudunk adni hétfogásos vega menüt is. Ez még soha nem okozott problémát.
Hvg.hu: Mi ihleti meg, honnan az inspiráció?
Sz. Sz.: Amikor a párommal szabadságon vagyunk, akkor Michelin-csillagos éttermekbe járunk enni, ellesni, hogy ott mit csinálnak.
Hvg.hu: A konyhára is bejutnak ilyenkor?
Sz. Sz.: Igen. Érdekes módon mindig kiszúrnak bennünket, és amikor eláruljuk, honnan jöttünk, kik vagyunk, akkor nagyon készségesen beengednek a konyhára, még fényképezni is hagynak.
Hvg.hu: Ki a példaképe, ha van ilyen?
Sz. Sz.: Volt szerencsém Bocuse éttermében enni. Mondhatnám, hogy ő. Meg Joël Robucho, de még sorolhatnám. Sok mindenkinél van valami, amire érdemes odafigyelni, de nincs olyan, akit egy személyben istenítenék.
Hvg.hu: Az ország legjobbjai közé tartozik, Witzigmann is meghívta magához. Nem csábították még máshová?
Sz. Sz.: Egyszer, amikor a Chaine de Rotisseur versenyt megnyertem itthon.
Hvg.hu: Külföldi karrier?
Sz. Sz.: Valakinek itthon is kell maradnia, van épp elég tennivaló a hazai gasztronómiáért...
Hvg.hu: Mi lenne a legfontosabb? Mit kellene tennie a magyar szakácstársadalomnak azért, hogy a gasztronómiánk tényleg elfogadottabb, elismertebb legyen a világban, s ne szajkózzuk mi magunknak, ami már régen nem igaz, hogy világhírű a konyhánk?
Sz. Sz.: Elsőként a hibákat kellene felismerni, az alapvető dolgokat tisztázni a fejekben. Utána lehet építkezni, a tanulók képzésénél kezdve. És merően más hangsúlyt fektetni az alapanyag-beszerzésre. El kellene indulni mindenkinek vidékre, felkutatni azokat a termelőket, akik jó minőségben tudnak és hajlandóak termelni, folyamatosan szállítani. Egyelőre ez még kommunikáció szinten sem valósul meg. Például, meglehet, hogy én nem tudom, létezik az a termelő, akire éppen szükségem lenne, ő meg talán tudja, hogy én vagyok, de nem jelentkezik az árujával, nem kínálja a tudását.
Hvg.hu.: Konyhafőnök az ország egyik legrangosabb éttermében, több díjat nyert már. Mit szeretne még elérni?
Sz. Sz.: Kiküszöbölni minden hibát, mindig a legjobbat adni és még előrébb jutni a szakmai elismertségben.
Hvg.hu: Michelin-csillag?
Sz. Sz.: Ki ne szeretné? De inkább azt mondom, dolgozzunk rajta, hogy megérdemeljük.