szerző:
Kovács Gábor

A karácsonyi söröknek évszázados tradíciói vannak. Bár ezt a legutóbbi időkig nemigen vettük észre a hazai kínálatban. Az európai sörfőzők azonban hagyományosan mindig is az évszaknak megfelelő söröket főztek. Mást-mást a tavaszi könnyedséghez, a nyári felfrissüléséhez és a hideg téli napokra.

Nálunk a karácsonyi sörök hiányát az is indokolta, hogy sokáig egyértelműen a nyári ital kategóriába soroltuk a sört. Ennek megfelelően a könnyű, sárga színű, nem túl karakteres sört preferálva. A karácsonyi sör erre rácáfol. Erős, sűrű, többnyire sötét borostyán színű; hozzávalói gazdagsága miatt, eredetileg arra szánták, hogy erősítse az embereket a tél támadásaival szemben. Az már csak hab, méghozzá gyönyörű, tartós és krémes a sörön, hogy egy évben egyszer a sörfőző is szabad utat ad kreativitásának. S a karácsonyi sörbe hajlamos olyan, ehhez az italhoz általában szokatlan fűszereket is használni, mint a fahéj, a koriander, a gyömbér vagy éppenséggel a méz.

A klasszikus karácsonyi sört az őszi árpaaratás után főzik. A hűvös őszi napok alatt bőségesen van ideje érlelődni, kiteljesedni, csendben öregedni egészen decemberig. Így válik ez az ital tökéletes párjává az ünnep ételeinek.

Az egyik leghíresebb karácsonyi sör a svájci Hürlimann sörfőzde Samichlaus azaz Mikulás-söre, amely 14 százalékos alkoholtartalmával sokáig a világ legerősebb sörének számított. A gyártásához olyan élesztőtörzset kellett előállítani, amely magas alkoholszintig tudja fermentálni a sört, hogy az élesztő ne pusztítsa el az általa termelt alkoholt. A Samichlaus sör másik különlegessége, hogy csak évnyi érlelés után dobják piacra.

Más európai országokban is szép hagyománya van a karácsonyi sörnek. Az észtek Tamás napján, december 21-én befejezik a munkaévet, s megkezdik az ünnepre való készülődést. Hozzálátnak az ételek elkészítéséhez és felteszik "főni "a karácsonyi sört, amit január 6-ig, a három királyok napjáig fogyasztanak. A skandináv államokban is szokás

karácsonyi sört főzni, de palackozva is árulják az üzletekben. A svédek gazdagon megrakott ünnepi asztaláról nem hiányozhat a fűszeres – nekünk kissé furcsa ízű – karácsonyi sör. Miként Dániában is preferálják ez idő tájt a Jule-t, ami a Tuborg sör egy karácsonyi változata, és a speciális Harbole-t, ami jól passzol az almás-fahéjas ünnepi tortához. A német sörisszák is szívesen váltják ki az ünnepi desszertekhez kínált édes vörös borokat a Stille Nacht nevű Dolle sörrel. Írországban még a jó öreg Mikulásnak is kikészítenek éjszakára az ajándékváró asztalra egy üveggel a karácsonyi sörből.Az ilyen ínyencségek főzése persze főleg a kisebb sörfőzdék műfaja. De a  ma már egyre szaporodó kulináris lelőhelyeken nálunk is fellelhetőek némely produktumok.

A karácsonyi sörök egy sajátos változatával pedig biztos találkozunk: ezek az ünnep tiszteletére alkalmi köntöst kapnak – a palackra új címke, a dobozra a hangulathoz illő grafika kerül – azaz a különböző márkákon belül csak csomagolásukkal térnek el a megszokottól. Az sem ritka, hogy a sörgyártók, megkönnyítendő az ajándékozás gondjait, ajándékdobozt készítenek az ünnepi sörrel, amihez söröspohár is kerül. Így a sör nemcsak az ünnep itala lehet, de jókívánságokkal fűszerezetten a karácsonyfa alatt is ott a helye.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gasztro

Sörtárlatok Prágában

Csehország körülbelül száz sörfőzdéjében közel ötszázféle sört főznek. Mivel egy év még mindig csak 365 napból áll, kevés lenne egy esztendő, hogy valamennyit a tetthelyeken kóstolják végig a sörbarátok. Van azonban a turistáktól mindig hangos,nyüzsgő Prágában két rejtekhely, amely afféle sörtárlatként működik. A cseh főzdék kínálatának harmadát-felét megtaláljuk a Galerie-ben és a Pivovarsky Klubban.

Vétek György Gasztro

Nem mindegy, hogyan csapolják a sört?

Marketing-hókuszpók, vagy tényleg van értelme? Valóban nem mindegy, hogyan csapolják a sört, ha az előírt mennyiség a pohárba kerül? Bizony nem mindegy! A szépen (és jól) megcsapolt sör nem csak esztétikusabb, de élvezetesebb is, mert a megfelelő hab védi a sört.

hvg.hu Shake

Mindegy a név, csak sör legyen

A 31 éves Viktor munkája miatt Brnóba költözött, és szinte azonnal beleszeretett a helybe. Az a gyanúnk, hogy ebben lehetett némi szerepe annak a sokféle jófajta sörnek, amivel a Brünn néven is ismert város megörvendezteti lakóit és a turistákat, de azért nem csak erről van szó.

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megtalálták az utolsó ismert rabszolgaszállító hajó roncsait

Megkezdődött a szavazás Szlovákiában

Megkezdődött a szavazás Szlovákiában

Ön is szeretne akkora béremelést, mint amekkora a honvédelmi tárcánál volt

Ön is szeretne akkora béremelést, mint amekkora a honvédelmi tárcánál volt

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Megtette a hatását a Brexit: kevesebb magyar él Nagy-Britanniában

Renoir aktját péntektől láthatja a Szépművészetiben

Renoir aktját péntektől láthatja a Szépművészetiben

Durva bukta a debreceni reptér üzemeltetése, az önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia

Durva bukta a debreceni reptér üzemeltetése, az önkormányzatnak a zsebébe kell nyúlnia