Csehország körülbelül száz sörfőzdéjében közel ötszázféle sört főznek. Mivel egy év még mindig csak 365 napból áll, kevés lenne egy esztendő, hogy valamennyit a tetthelyeken kóstolják végig a sörbarátok. Van azonban a turistáktól mindig hangos,nyüzsgő Prágában két rejtekhely, amely afféle sörtárlatként működik. A cseh főzdék kínálatának harmadát-felét megtaláljuk a Galerie-ben és a Pivovarsky Klubban.

© Vétek György
A Pivní Galerie a város Holesovice nevű kerületében (egy saroknyira régi, bezárt sörgyárától) 2001 tavasza óta várja a sörkedvelőket. A tulajdonos koncepciója szerint csak a regionális és a kisüzemi sörfőzdék termékeit kínálják. Tehát a nemzetközileg ismert cseh márkákat itt hiába is keressük.

A hétköznap déli 12-től este 9-ig nyitva tartó intézmény kettős funkciót tölt be: elsősorban sörbolt, másodsorban söröző. Persze ne tessék valamiféle nagy sörházra gondolni, csupán négy asztal áll a vendégek rendelkezésére, hiszen a cél a kóstolás, nem pedig a több órán át tartó sörözgetés. Ennek megfelelően folyamatosan változik a csapolt sör kínálat (egyszerre kétféle kapható). Amint valamelyik elfogy, nyomban egy másfélét vernek csapra. Gyakori látogatók így lassan „körbeihatják” az országot anélkül, hogy sok száz kilométert utazgatnának.

© Vétek György
Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az élet szemmel láthatóan keresztül húzta a tulajdonosok eredeti szándékait. A kis kóstolóhelyiség bizony parányi törzskocsmájává lett néhány bennfentesnek, ami tulajdonképpen nem baj – miért is lenne az? – csak épp a cigarettafüst koncentrációja magasabb a kívánatosnál.
Ez azonban cseppet sem zavarja a bolt üzletmenetét, ahol körülbelül 150-180 féle cseh sör kapható, amelyet német búzasörök és belga trappista főzetek egészítenek ki. Emellett árusítanak még a gyűjtőknek mindenféle sörös relikviát (korsókat, poharakat, alátétet, kupakokat, sörnyitókat és egyebeket), valamint fellelhetünk sörös szakirodalmat is.

Egészen más léptékű a Florenc buszpályaudvar szomszédságában működő Pivovarsky Klub, ami a Prága Nové Mesto városrészében levő Pivovarsky Dum sörfőzde-söröző testvérintézménye. A körülbelül két éve nyílt söröző-étterem-sörtéka két szinten fogadja a látogatókat. Az utcaszint a sörözőé és a sörbolté, a pince pedig étterem – és természetesen söröző.

© Vétek György
A kínálat nagyjából 50 cseh és morva sörfőzde körülbelül 180-200 söre kiegészítve némi külföldi (német, osztrák, belga, brit, ír, svéd, francia, lengyel) seritallal. Változó felállásban hatféle sört csapolnak, közöttük olyan kis főzdékét is, amelyekhez másutt (kivéve persze, ahol készítik) nem lehet hozzájutni. Kiszámíthatatlan időközönként pedig helyben is főznek sört, mégpedig a kirakatban látható laboratóriumi méretű berendezésben. Kivételesen szerencsésnek mondhatja magát az, akinek ilyenkor jut abból a 30 literből, amit egy menetben készítenek.

A pincében levő étteremben ugyanaz a választék, mint a fenti sörözőben, de jóval kényelmesebben lehet elhelyezkedni, így itt érdemes ebédelni vagy vacsorázni, ha az átlagosnál magasabb ételárak nem riasztják el a látogatót. Cserében viszont tisztességes adagokat adnak a cseh konyha hagyományos fogásaiból, és meglehetősen széles a sörkorcsolyák kínálata is.

Az igazi műértők azonban a földszinten, a csapok szomszédságában telepednek le, ahol hosszasan eldiskurálhatnak a csapossal a sörök sokféleségéről és a változatosság gyönyöreiről.

Vétek György

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gasztro

Gigászi frigyek a sörpiacon

A német Beck’s és az amerikai Budweiser a hírek szerint a fuzionálás lehetőségével kacérkodik. Ebben az esetben mammutok házasságára kerülne sor, ugyanis a belga InBev és az amerika Anhauser-Bush a frigy nélkül is ott van a világ öt legnagyobb sörmulticége között.

Kovács Gábor Gasztro

Sör nélkül nem megy

Az idei Labdarugó Európa-bajnokság június 7-én a Svájc-Csehország találkozóval veszi kezdetét. Az eseménysorozat a bécsi döntővel június 29-ikén ér véget. A három hét alatt a futball szerelmesei harmincegy mérkőzést nézhetnek végig.

Vétek György Gasztro

A kulturált sörfogyasztásért

Immáron kívülállók, baráti társaságok előtt is megnyílt a Borsodi Sörgyár Zrt. által eredetileg csak vendéglátós szakembereknek létrehozott Sörakadémia.

Vétek György Gasztro

Különleges sörök: a chilistől a füstöltig

Az egy főre jutó sörfőzdék számában Ausztria megelőzi Belgiumot, Csehországot, sőt még Németországot is: világelső. Közel nyolcmillió lakosát körülbelül 140 kisebb-nagyobb sörfőzde szolgálja. Különösen népszerűek a sörfőzde-sörözők, amelyekből a legfrissebb adatok szerint 114 működik országszerte, beleértve a 12 fővárosit. Ezek közül a 7 Stern Bräu kínálata keltette fel figyelmünket.

Gasztro

Aggódnak a német sörgyártók

Az elmúlt tíz évben rohamosan csökkent a németek sörivási kedve. S a legújabb felmérések szerint a tendencia folytatódik.

Vétek György Gasztro

Cider: se sör, se bor

Magyarország akár cider-nagyhatalom is lehetne, hiszen almánk aztán bőven van. A cider ennek ellenére itthon szinte teljesen ismeretlen volt idáig. Viszont mióta a magyar lelkesen járja az EU-t, egyre többen fedezik fel a helytelenül almasörnek nevezett nedűt. Nem az, hiszen a szén-dioxidon és némi alkoholon kívül nincs benne semmi olyasmi, ami a sörben megtalálható, és ráadásul nem is gabonából készül.

Kovács Gábor Gasztro

Regensburg: milyen egy bajor sörkert?

Annak ellenére, hogy honfitársaink szép számmal száguldottak már el az autópályán a Duna-menti város mellett, kevesen tértek le, hogy meglátogassák Németország műemlékekben egyik leggazdagabb települését, Regensburgot. Pedig megéri.

Gőgh Csilla Gasztro

A Mi Sörünk, a Mi Borunk Svájcból

Igazi csodabogár Ákos István. Spagettis edényben kezdte a házi sörfőzést, mely annyira sikeresnek bizonyult, hogy ma már Bázel legnagyobb sörüzemének tulajdonosa, s igen népszerűek a szigorúan csak férfiaknak tartott sörfőző tanfolyamai. Újabban a borászkodással is kacérkodik, méghozzá magyar terepen.

Új "fegyvert" találtak a testben, amellyel a legtöbb rákbetegség legyőzhető

Új "fegyvert" találtak a testben, amellyel a legtöbb rákbetegség legyőzhető

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Megkéseltek két rendőrt Erdőkertesen

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Több mint 1800 embert öltek meg a rendőrök tavaly Rio de Janeiróban

Megnéztük, milyen autót kapott 28 millióért Áder János

Megnéztük, milyen autót kapott 28 millióért Áder János

Donald Trump részt vesz az abortuszellenes meneten

Donald Trump részt vesz az abortuszellenes meneten

Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul

Vuhant bezárták, a koronavírus terjedése még nem lassul