szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lyoni Bocuse d'Or Desszert-világbajnokságon az idén magyar cukrászok is indulnak: Mihályi László, Nesztovidisz Zoltánné cukrászok és Tóth Zsolt jégszobrász alkotják a magyar csapatot - tudta meg az MTI munkatársa Molnár B. Tamástól, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökétől.

Január 23. és 29. között a világ gasztronómiája Lyonra figyel. Bár több szakács- és cukrászbajnokságot szerveznek világszerte egy évben, a legrangosabb ezek között az, amely Paul Bocuse-nek, a francia konyhaművészet pápájának nevét viseli. Akik itt vállalják a megmérettetést és bekerülnek a döntőbe, azok előtt nyitva áll az út a világhír felé. 

A magyar cukrászcsapat már tavaly megkezdte a versenyzést, ekkor kezdődtek ugyanis az "elődöntők". Az év végére derült el, melyik az a 22 ország, amelynek cukrászai bekerülnek a január 25-26-i döntőbe. Amint Nesztovidisz Zoltánné, az Intercontinental mestercukrásza elmondta, három feladatpárt kell teljesíteni: jégszobor és parfétorta, cukormunka és csokis-gyümölcsös torta, csokoládékompozíció és egy tányérdesszert.

A feladatokhoz csak kis mértékben lehet itthon előkészülni. Bár a tervek, a receptek már régen megszülettek, a munkák nagy részét ott a helyszínen, hétfőn reggel fél 7-től este fél 6-ig kell elvégezni, az egyes kötelező feladatokat pontosan időre elkészíteni. Közben a 12 tagú nemzetközi zsűri folyamatosan kóstol majd, bírál és pontoz, az ízek mellett a cukor- és csokoládémunkák küllemét, esztétikumát, találékonyságát, eredetiségét értékelve. A verseny kétnapos lesz, a magyarok a második versenynapon, hétfőn kerülnek sorra. A zsűri ezután dönt majd a versenyzők tudásáról.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!