Ördögük van a villányiaknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szép, elegáns bordói cuvéek méltán elismertek a Villányi borvidéken. A napokban egy olyan újdonság került ki innen, amely a helyi fajtákból építkezik, és jelképezi a borvidék régi-új arculatát, ízeit.

A kisharsányi pincészetnek ördöge lett Ipacs Szabó István főborász jóvoltából. Egy régóta dédelgetett álmot valósított meg: új bor hagyománytisztelő házasítással. A születésnek a 2007-es évjáratban jött el az ideje, az újszülött neve: Ördög 2007 (Vylyan). Hogy milyenre sikeredett, azt mostantól tapasztalhatják meg a borkedvelők.

A szakértők szerint a bor lendületes, tartalmas, vibráló, karakteres. Nem annyira kifinomultsága, mint inkább életereje az, ami rabul ejti a kóstolót. Húsos gyümölcsösségét (a szeder, a fekete ribizli, az érett meggy jegyei) a Kékfrankos, a Zweigelt és a Kadarka adja, amihez a Merlot markáns struktúrája szolgál alapul.

De igazán ördöngössé a hordós érlelés teszi. A bort egy év után palackozták. Ajánlott fogyasztási hőmérséklete 14-15 fok. Leginkább a paprikás ételek, olasz tészták, sültek, raguk és nem túl erős ízű sajtok méltó kisérője.

A névadó a harsányi ördögszántotta hegy legendájának szerelmes Ördöge, akinek a gyönyörű Harka nem adta magát, a Boszorkány pedig túljárt az eszén. Bánatában ezért eltűnt a föld gyomrában, s most előbukkant, hogy a meghiúsult ördögi házasság emléke ebben az ördögi házasításban éljen tovább.