szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Már nemcsak a világ legjobb éttermét, az El Bullit vezeti a spanyol-katalán konyhaművészet mestere, Ferran Adriá: jelentős gasztronómiai elismerést vehetett át március 26-án New York Cityben.

Az Egyesült Államok és a nemzetközi konyhaművészet meghatározó szervezete, az Amerikai Kulináris Intézet (The Culinary Institute of America - CIA) 2009-ben Ferran Adriának adományozta a kitüntető Augie-díjjal járó Chef of the Year, az Év Séfje címet.

El Bulli. A szentély.
A rangos elismerést Ferran Adriának a gasztronómia fejlesztésében kifejtett nagyívű munkásságáért ítélték oda. A díjátadásra, amelyen a nemzetközi gasztrovilág ötszáz kiemelkedő személyisége vett részt, a Manhattan szívében található Cipriani étteremben került sor.

Az Augie-díjat a tradicionális francia konyhát népszerűsítő és megújító Auguste Escoffier (1846-1935) emlékére alapította az Amerikai Kulináris Intézet, amely 1946-os megalakulása óta az amerikai séfek képzésében és minősítésében is kulcsszerepet játszik. Az Év Séfje címen kívül évente két másik jelentős elismerését is kiosztanak. Alumnus of the Year, az Év Öregdiákja címet ezúttal Grant Achatz, a chicagói Alinea étterem séfje és tulajdonosa érdemelte ki. Míg az amerikai Colavita cég elnökét és alapítóját, John J. Profacit választották be a Hall of Fame-be, a Hírességek Csarnokába.

Az Év Séfje
A május 17-én negyvenhetedik életévébe lépő, teljes nevén Ferran Adriá Acosta Katalónia második legnagyobb városának, Hospitalet de Llobregatnak a szülötte. Már évek óta a világ legjobb szakácsaként emlegetik a „konyha alkimistáját”. A barcelonai egyetem díszdoktora (2007). A Time magazin szerint a világ legjelentősebb tíz újítójának egyike (2004). Folyton kísérletező és rendkívül kreatív egyéniség, egyesek szerint „isteni adottsággal” is rendelkezik. Ragaszkodik az ételek egyszerű, természetes külsőségek közötti megjelenítéséhez a terített asztalon, hogy a figyelem a különleges ízeké maradjon. „Jobb egy jó szardínia, mint egy rossz homár” – vallja egyebek mellett. Földije, a nagy szürrealista festő- és életművész után gyakran emlegetik a „konyha Salvador Dalijaként”.

Ferran Adriá
A katalán szakácskirály messze földön ismert étterme, az El Bulli (Kis Buldog) Rosesben, egy Földközi- tenger melletti kis öbölben található. Adriá társtulajdonosként házigazdája a Costa Brava három Michelin-csillagos kulináris szentélyének, amely az angol Restaurant magazin toplistája szerint a világ legjobb étterme. Az egyszerű, piros cseréptetős, fehér falú hacienda-étterem közel 25 éve tanúja annak, minként űzi a konyhai mágiát a molekuláris gasztronómia képviselője, s alkalmaz olyan új eljárásokat, mint pl. a deconstrucción (szó szerinti jelentése: leépítés).

Minden évben április végétől szeptember végéig- a legmelegebb nyári hónapokban csak napi három órában - irányítja a keze alatt dolgozó szakácsgárdát a Kis Buldogban, ahová a bejutáshoz nemcsak vaskos pénztárca szükséges, de hónapokkal korábbi asztalfoglalás is. Az év nagyobbik részében barcelonai alkotóműhelyében receptjei tökéletesítésén dolgozik, utazik és vendégeskedik a nagyvilágban. Több könyv szerzője és kiadója, saját iskolája van, rendszeres résztvevője a nagy gasztronómiai eseményeknek. Mielőtt New Yorkba érkezett az Augie-díj címének átvételére, a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban járt más spanyol szakácshírességekkel együtt. A Salón Millésime rendezvényén tartott előadást és a dominikai elnöktől, Leonel Fernándeztől vette át az El Cocinero más Influyente del Mundo, a Világ Legtekintélyesebb Szakácsa díjat.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!