Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7af55020-cc5b-4c72-8f5b-b8db3bb544d2","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Itt a jó idő, és hétfő óta már a MÁV járatai is az előszezoni menetrend szerint közlekednek a Balatonnál. Cikkünkben összegyűjtöttük néhány hasznos információt, amely segítséget nyújthat az utazás megtervezésében. A választék ugyanis mindkét parton bőséges, hiszen vannak modern, klímás vonatok, 40 éves kocsik, és egy vonat, ami az ukrán határról indul a Balatonhoz. Segítünk eligazodni.","shortLead":"Itt a jó idő, és hétfő óta már a MÁV járatai is az előszezoni menetrend szerint közlekednek a Balatonnál. Cikkünkben...","id":"20250514_vonat-menetrend-balaton-lehetosegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7af55020-cc5b-4c72-8f5b-b8db3bb544d2.jpg","index":0,"item":"42d6a28c-2a54-4e29-beb3-74220383c5f0","keywords":null,"link":"/elet/20250514_vonat-menetrend-balaton-lehetosegek","timestamp":"2025. május. 14. 05:01","title":"Hogyan utazzunk vonattal a Balatonra?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5420d5ec-a65c-40f1-827f-3197ee7721ff","c_author":"Németh András","category":"360","description":"Egymásra licitáló ultimátumok után megnőtt az esélye, hogy egy időre megszakadjanak a harcok Ukrajnában. Miközben a világ a lehetséges tűzszüneti tárgyalásokat várja, Orbán Viktor és kormánya kabátlopási ügybe keveredett.","shortLead":"Egymásra licitáló ultimátumok után megnőtt az esélye, hogy egy időre megszakadjanak a harcok Ukrajnában. Miközben...","id":"20250515_hvg-acsarkodas-ukrajna-elszigetelodes-titkosszolgalati-jatszmak-bekeharcos-maganya","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5420d5ec-a65c-40f1-827f-3197ee7721ff.jpg","index":0,"item":"f56ace04-de95-477d-a582-609293b079b3","keywords":null,"link":"/360/20250515_hvg-acsarkodas-ukrajna-elszigetelodes-titkosszolgalati-jatszmak-bekeharcos-maganya","timestamp":"2025. május. 15. 06:30","title":"Valóban Kárpátalja megszerzésére játszana a magyar kormány?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9c85d235-4992-419c-9823-13a91843429b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A Harcosok Klubja logóját tette ki az oldalára.","shortLead":"A Harcosok Klubja logóját tette ki az oldalára.","id":"20250515_Ujabb-poszttal-jelentkezett-Orban-Viktor-kiderult-mire-utalt-a-hajnali-rejtelyes-bejegyzes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c85d235-4992-419c-9823-13a91843429b.jpg","index":0,"item":"d2b2a067-63d1-4729-92b1-7a04cfb77e20","keywords":null,"link":"/itthon/20250515_Ujabb-poszttal-jelentkezett-Orban-Viktor-kiderult-mire-utalt-a-hajnali-rejtelyes-bejegyzes","timestamp":"2025. május. 15. 12:26","title":"Újabb poszttal jelentkezett Orbán Viktor, kiderült, mire utal a hajnali rejtélyes bejegyzés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"55675633-439c-4cf6-8500-3a84f43ce81a","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Hétfőtől új öltözködési szabályokat vezetett be a kávézólánc, ami sokaknak nem tetszik.","shortLead":"Hétfőtől új öltözködési szabályokat vezetett be a kávézólánc, ami sokaknak nem tetszik.","id":"20250515_Sztrajkolnak-a-Starbucks-dolgozoi-Amerikaban-mert-betiltottak-a-mintas-ingeket","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/55675633-439c-4cf6-8500-3a84f43ce81a.jpg","index":0,"item":"104b0d5e-502c-47d9-9208-4bdc41ef5d31","keywords":null,"link":"/vilag/20250515_Sztrajkolnak-a-Starbucks-dolgozoi-Amerikaban-mert-betiltottak-a-mintas-ingeket","timestamp":"2025. május. 15. 06:11","title":"Sztrájkolnak a Starbucks dolgozói Amerikában, mert betiltották a mintás ingeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2d3caa18-f12b-4b16-8329-cd35c1e03e44","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az Orbán-kormány egy putyini mintára készült törvénycsomaggal minden eddiginél durvább támadást indított a tőle független szervezetek, köztük a független sajtó ellen. Erre reagálva öt nagy elérésű szerkesztőség közös, három és fél órás műsorral jelentkezett szerdán. Az alábbi részben a HVG két munkatársa, Kacskovics Mihály Béla és Tóth Jakab beszélgetett a kialakult helyzetről és a független média szerepéről – amelynek jelentőségére a végén még Bede Zsolt feltűnése is rávilágított.","shortLead":"Az Orbán-kormány egy putyini mintára készült törvénycsomaggal minden eddiginél durvább támadást indított a tőle...","id":"20250515_berangatnak-egy-olyan-politikai-terbe-ahol-semmi-keresnivalonk-nincs-video-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2d3caa18-f12b-4b16-8329-cd35c1e03e44.jpg","index":0,"item":"1bc6e0e3-9c73-4c5b-a204-05cbd2673eaa","keywords":null,"link":"/itthon/20250515_berangatnak-egy-olyan-politikai-terbe-ahol-semmi-keresnivalonk-nincs-video-ebx","timestamp":"2025. május. 15. 13:40","title":"Berángatnak egy olyan politikai térbe, ahol semmi keresnivalónk nincs","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8386abac-aff0-4f4d-92f7-350a41d7b28f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Donald Trump nemrég arról beszélt, nem szeretné, ha az Apple Indiában gyártaná le az amerikai piacra szánt iPhone-okat.","shortLead":"Donald Trump nemrég arról beszélt, nem szeretné, ha az Apple Indiában gyártaná le az amerikai piacra szánt iPhone-okat.","id":"20250515_apple-iphone-gyartasa-india-donald-trump-kina-vamhaboru-tim-cook","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8386abac-aff0-4f4d-92f7-350a41d7b28f.jpg","index":0,"item":"7c933efe-1c90-458d-bf35-5273a50f165e","keywords":null,"link":"/tudomany/20250515_apple-iphone-gyartasa-india-donald-trump-kina-vamhaboru-tim-cook","timestamp":"2025. május. 15. 15:03","title":"Leállítaná az Apple indiai terjeszkedését Donald Trump","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"33ea04db-3b79-49d8-b354-9e0f62514d0e","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A világelső teniszező még versenyben van a római tenisztornán.","shortLead":"A világelső teniszező még versenyben van a római tenisztornán.","id":"20250514_vatikan-xiv-leo-papa-audiencia-tenisz-jannik-sinner","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/33ea04db-3b79-49d8-b354-9e0f62514d0e.jpg","index":0,"item":"730df2c1-da64-4599-8247-bb338c551057","keywords":null,"link":"/elet/20250514_vatikan-xiv-leo-papa-audiencia-tenisz-jannik-sinner","timestamp":"2025. május. 14. 18:06","title":"XIV. Leó pápa audiencián fogadta Jannik Sinnert, de ütögetni nem mert – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"314582d2-5968-4908-b68b-e400532f8e5a","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A kormányzati plecsniket a webshopokra is ki kell rakni.","shortLead":"A kormányzati plecsniket a webshopokra is ki kell rakni.","id":"20250515_drogeriak-arresstop-rendelet-tajekoztato-tabla-matrica-Magyar-Kozlony","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/314582d2-5968-4908-b68b-e400532f8e5a.jpg","index":0,"item":"fa824d81-9cbd-4ee5-ae29-ef1804755c1f","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250515_drogeriak-arresstop-rendelet-tajekoztato-tabla-matrica-Magyar-Kozlony","timestamp":"2025. május. 15. 08:45","title":"Kijött a rendelet arról, hogy a drogériákat is tele kell rakni az árrésstopos tájékoztatókkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az ország egyik legjobb pastryséfjeként tartották számon, amikor gondolt egyet, és 2008 márciusában, minden hírverés nélkül megnyitotta tenyérnyi desszertszalonját Vácon. Legközelebb akkor hallatott magáról, amikor harmadmagával az idei Open de Desserts de France cukrász-világbajnokság döntőse lett. Ezek szerint a világranglista 20. legjobb cukrásza most nálunk kínálja süteményeit. Mihályi Lászlóval a lyoni versenyről, az alapanyag szentségéről és a magyar cukrászszakmáról beszélgettünk.
hvg.hu: Hogy került ki a magyar csapat a lyoni desszertvilágbajnokságra?
M. L.: 2008-ban volt a kvalifikációs verseny, az ott elért második hellyel jutottunk a döntőbe.
hvg.hu:Ilyen versenyen részt venni nagyon költséges dolog, mind a felkészülést, mind a kiutazást, mind az ott tartózkodást figyelembe véve. Kik finanszírozták a csapatot?
M. L.: A legfőbb szponzorunk a Centrál Kávéház, illetve Somody Imre volt. Ezen kívül a Magyar Gasztronómiai Egyesület és az Arena Catering vezetője, Harmath Csaba támogatott minket anyagilag, a fennmaradó költségeket saját zsebből fizettük.
hvg.hu: Az anyagiakon kivül milyen más nehézségekkel kellett megküzdenie a csapatnak?
M. L.: Elvben a háromfős csapat mindhárom tagjának cukrásznak kellett volna lennie. De jelenleg Magyarországon még nincs jégszobrász cukrász, így mi csak két cukrásszal - a társam Nesztodivisz Zoltánné volt - és egy jégszobrásszal indultunk. Bár Tóth Zsolt rendkívül szép jégszobrot készített, a verseny alatt fennmaradó nyolc órányi időben a további szakmai munkához nem tudott hozzájárulni – ez borzasztóan nagy hátrány volt, amit nem lehetett ledolgozni. Természetesen annak is nagyon örülünk, hogy a magyarok közül elsőként egyáltalán ki tudtunk jutni, és megoldani a feladatot. Az utolsó pillanatokban dőlt el, hogy mit csináljunk. Mivel először vettünk részt ilyen világversenyen, a biztonság volt a legfőbb szempont Azt szerettük volna, hogy munkáink mindvégig kint legyenek a kiállítási asztalon – ezt sikerült is teljesítenünk. Miközben például a hollandok, az amerikaiak vagy a spanyolok versenyműveinek a dísze összeomlott. A célunkat elértük: megmutattuk, hogy Magyarország is létezik ebben a kategóriában.
hvg.hu: Ez azt jelenti, hogy legközelebb nem a biztonságra mennek,hanem inkább valami bonyolultabb produkcióval állnak elő?
M. L.: Természetesen nagyon sok minden szóba került a januári verseny óta. Már most el kell kezdenünk dolgozni azon, hogy a jövőben nagyobb kockázatot vállalhassunk. Próbáljuk felhívni a figyelmet a gyenge pontokra, és reméljük, hogy tartós változásokat indíthatunk el, hiszen egy év alatt például biztosan nem lesznek képzett jégszobrász cukrászaink.
hvg.hu: Művészetnek tartja a cukrászatot?
M. L.: Bizonyos szinten igen. Látszik a verseny kapcsán is, hogy a díszmunkák, a dekorációs elemek, a cukor, a csokoládé, a jégszobor, ezek már művészi alkotások. Van, akinek az jelenti a legnagyobb feladatot, hogy kitalálja, mit is fog csinálni, van, aki már az anyagban meglátja a formát. Nekem munka közben születnek az ötleteim.
hvg.hu: Mi volt a verseny legfontosabb tanulsága?
M. L.: Mintha a magyar szakma sötét szobában ült volna eddig, és most megláttunk némi fényt a kulcslyukon keresztül , miközben a többiek már a kertben dolgoznak. Körülbelül. itt tartunk.
hvg.hu: A versenyt követően kapott felkérést a Centrál Kávéház süteménykínálatának megújítására. Az eddigi törzsvendégeknek le kell mondaniuk a klasszikusokról?
M. L.: Bár én modernebb változatban készítem el a süteményeimet, ez nem azt jelenti, hogy a hagyományoknak teljesen hátat fordítanék. Továbbra is kaphatók, sőt, az eredetihez közeli receptúrákkal készítjük az olyan mindig is népszerű desszerteket, mint a Dobos vagy az Esterházy.
Sokba kerül a kézimunka (Oldaltörés)
hvg.hu: A magyar cukrászat forradalmasítójaként beszélnek önről.
M. L.: Természetesen amikor reggelente bejövök a műhelybe, nem azt gondolom, hogy most sztárcukrász leszek, és forradalmat csinálok. Egyszerűen megpróbálok jót készíteni. Ha ezt forradalomnak nevezzük, akkor az egy dologról szólhat: küldetésemnek tekintem, hogy csak kíváló, tiszta alapanyagokból készítsek süteményeket – ami Magyarországon nem jellemző. Különböző szintetikus porokból, krémporokból, ízfokozókból, állagjavítókból dolgoznak nagyon sok helyen – ennek fordítottam hátat, és kezdtem a nagyapáinknál és a világon nagyon sok helyen látott utat követni. Öreg mestereim mindig azt mondták, ami jár bele, azt bele kell tenni – még ha az az árrés rovására megy is . Talán sokan drágának találják a Centrál süteményeit, de valójában maguk az összetevők kerülnek sokba. Számos országból hozunk be alapanyagokat, mert azok vagy egyáltalán nem kaphatók idehaza, vagy minőségben, mennyiségben nem képes előállítani a hazai háttéripar. Ráadásul ezek a desszertek sok-sok kemény munkaóra alatt, kézi munkával készülnek. A váci Desszerszalon esetében még kiélezettebb a helyzet. Vidéki környezetben ennél magasabbra nem lehet tolni az árakat – ami természetesen a haszonkulcs kárára megy. De nem is az a cél, hogy az üzlet most hozzon kiemelkedő anyagi eredményeket. Egyelőre maradjon talpon, formáljon ízlést, és ha már eljutott nagyon sok emberhez, biztosan lesznek olyan tudatos vásárlók is, akik megértik, ha e sütemények ára a jövőben emelkedni fog.
hvg.hu: Szó esett a nagy elődökről és a nem túl hízelgő hazai példákról. Van egyáltalán ma minőségi magyar cukrászat?
A magyar cukrászkirály
Mihályi László a Fórum Hotel Bécsi Cukrászdájában kezdte a pályafutását, majd a kilencvenes évek végétől külföldön szerzett tapasztalatokat. 2004-es hazatérése után a Four Seasons Hotel, majd a Sofitel főcukrászaként dolgozott. 2008 márciusában nyitotta meg saját boltját, a Váci Desszertszalont. 2009 januárjában Nesztovidisz Zoltánnéval, az Intercontinental cukrászával és M. Tóth Zsolt jégszobrásszal közösen, Magyarországot elsőként képviselve vett részt a Coupe du Monde de la Pátisserie 2009 cukrász világbajnokságon. Jelenleg a Centrál Kávéház vezető cukrásza.
M. L.: Van bizony! A magyar szakemberek nagyon jók, csak sajnos körülöttük elfajzott a világ az utóbbi 20-30 évben. A privatizációs időkben a vállalkozások különböző kényszerpályákra szorultak: egyszerűsítések, létszámleépítések, satöbbi – ennek lett a következménye az adalékkánaán. Amikor elküldik az embereket, nyilván helyettesíteni kell valahogy a mesterek kézimunkáját. Nemrég ellátogatott hozzám egy idős házaspár Vácra, hogy megkóstolják a tonkababos csokoládétortát. Miközben én, aki 1970-ben születtem, Párizsban találkoztam a tonkababbal először, a férj gyermekkora ízeit ismerte fel a süteményben – mi mást bizonyít mindez, mint hogy a magyar cukrászok ismerték és használták az ilyen alapanyagokat. Én csak visszatérek a gyökerekhez.
hvg.hu: Alig nyitotta meg a saját cukrászdáját, elvállalta a Centrál kínálta feladatot. Milyen tervei vannak még?
M. L.: Rövid távú terveim vannak. Egyaránt fontos számomra, hogy a Centrál minél jobban beinduljon, és hogy a váci üzlet megtartsa kuriózumát, mindig tudjon nyújtani valamit, amiért érdemes oda is ellátogatni. Természetesen közben azon is dolgozom, hogy a hazai cukrász szakmában történjen valamilyen előrelépés, ezért foglalkozom tehetséges fiatalokkal. Mindez annyi feladatot ad, hogy két-három évig biztosan kitölti a napjaimat.
hvg.hu: Cukrásznak születni kell, vagy kemény munkával lehet azzá válni?
M. L.: Nyilván kell némi tehetség, de az alakítható, formálható. A kemény munka sokkal fontosabb, bár még az sem mindig elég. Kell, hogy párosuljon mellé alázat, szenvedély, szorgalom és kitartás, olyan dolgok, amelyek egyébként kevés mai fiatalban vannak meg. Sokat kell tanulni, világot járni, más nyelveket, kultúrákat megismerni.
Hvg.hu: Összegfoglalná egyetlen mondatban az ars poeticáját?
M. L.: Tiszta, természetes alapanyagból makulátlan minőséget, szenvedéllyel!
Hajnali horgászatot, szalonnasütést és sok beszélgetést tervez 300 kilométeres, Nagyváradig tartó útja során Magyar Péter. Az első napon Pécelig jutottak, mi pedig elkísértük őket. Videóriport.