szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Nincs az a borkedvelő, aki csillogó szemmel, lelkesedve ne tudná hosszan fejtegetni, miért kerülhet egy palack borritkaság akár pár százezer forintba is. De az, hogy egy üveg sör húszezernél is többet kóstáljon, mégpedig bolti áron, bizony még újgazdagéknál is kiveri a biztosítékot.

Pedig létezik ez a sörkategória is, csak nem éppen a szupermarketek polcain kell keresni a képviselőit. Hanem speciális sörboltokban, vagy éppen a sörfőzdékben – és jobbára nem Magyarországon, bár az utóbbi években néhány drágaság – a gyűjtők örömére – már itthon is fellelhető.

Az átlagosnál soszorosan magasabb ár nem indokolatlan. Egyrészt, mert ezeknek a söröknek az alkoholtartalma jóval magasabb, általában 7-8 százalék feletti, szemben az átlagsörök 3,5-5,5 százalékos alkoholtartalmával. Másrészt lényegesen költségesebb technológiával készülnek. Nem utolsó sorban pedig sokkal kevesebbet főznek belőlük, és minderre jön még egy kis marketing, sznobság és gyűjtőszenvedély is.

Westvleteren.
A világ legjobb söre?
Magas(abb) alkoholtartalmú sört készíteni nem csak elhatározás kérdése. Mivel az erjesztés előtti sörcefre cukortartalma és a végtermék alkoholtartalma szoros összefüggésben van egymással, alacsony cukortartalmú sörcefréből nyilvánvalóan nem lehet magas alkoholtartalmú sört készíteni. Az átlagos sörök erjedés előtti cukorfoka általában 10-13 százalék, amit Balling foknak is szoktak nevezni. Erősebb söröket általában legalább 15-18 B°-os sörcefréből kiindulva szoktak készíteni, de találunk példát 24, 26, sőt 33 B°-os extrakttartalomra is.

Természetesen az sem mindegy, hogy mennyire engedik elerjedni az eredeti cukortartalmat. Az erjedésnek azonban egy ponton mindenképp véget vet az a tény, hogy a sörélesztő – bár az alkoholképződésért dolgozik – maga nem nagyon bírja az alkoholt, és 7-8 százalékos alkoholtartalom környékén elpusztul. Második, esetleg harmadik erjesztéssel és friss élesztő bevetésével ugyan még valamivel feljebb lehet srófolni ezt az értéket, azonban 9 százalékos szesztartalom környékén a sörélesztő végleg csődöt mond.

Hétpróbás sörfőzőmesterek eszén azonban nem lehet ilyen egyszerűen túljárni: a második (harmadik) erjesztéshez sok esetben már whisky- vagy/és pezsgőélesztőt használnak, ami immúnisabb az alkohollal szemben. Ez esetben azonban már az is probléma, hogy a sörlében rendelkezésre álló, alkohollá feldolgozható cukor kevésnek bizonyul, ezért némi bevitt cukorral fel kell tuningolni a sörcefrét. Erre leginkább az erjedés során könnyen bomló, egyszerű cukrok alkalmasak. A több lépcsőben erjesztett sört ez után általában még több hónapig érlelik, s csak ezt követően palackozzák.

Mivel az eljárás eléggé bonyolult, és hosszú időt vesz igénybe, ezekből a sörökből viszonylag kevés készül. Nem egyszer adott sörfőzde évente csak egy alkalommal készít ilyen különlegességet, azt is limitált szériában.
Az erős sörök jóval tovább eltarthatók, mint hétköznapi társaik. Arra is akad példa, hogy egy sörfőzde javasolja a vásárlóknak, a lepalackozott sört – megfelelő körülmények között – még érleljék pár évig, s csak azután fogyasszák el.

A magas alkoholtartalmú sörök természetesen nem a baráti, meccsnézős sörözések egész estét betöltő alanyai. Nem véletlen, hogy általában 0,25 vagy 0,33 literes palackokban kerülnek forgalomba. Fogyasztásukat jeles alkalmakra javasolhatjuk, ünnepi menüsorba illesztve pedig aperitívként vagy digestívként, esetleg desszertekhez – természetesen mindig az adott sörmárka saját poharában.


Drága ritkaságok(Oldaltörés)


Samichlaus

Az osztrák Samichlaus, a Schloss Eggenberg főzete 14 százalékos alkoholtartalmú. Minden évben csak egyszer, december 6-án főzik. Majd az erjedést követően tíz hónap elteltével palackozzák, s csak ezután kerül az üzletekbe, a sörözőkbe. (Bécs néhány sörszentélyében időnként fellelhető.)

Westvleteren

Královská Zlatá Labut. Limitált széria
Pár évvel ezelőtt, egy internetes szavazáson a westvletereni trappista sört a világ legjobb sörének választották. Lett is erre akkora kereslete, hogy ma már csak előzetes telefonos regisztráció után lehet vásárolni a kolostorban – amikor épp kapható. Egy vevő maximum egy rekesszel vásárolhat, ráadásul azt is meg kell ígérnie, hogy a sört nem adja tovább. Az egy-egy palack Westvleterenért bezsebelhető summa azonban már sokakat csábított e fogadalmuk megszegésére… Így hébe-hóba még Magyarországon is hozzá lehet jutni ehhez a nagyon ritka sörhöz 5-6 ezer forint körüli áron.

X33

A prágai U medvidků először 2005-ben főzött söre. A 0,33 literes, csatos palackba töltött „maláta-esszenciát” bolti áron 111 cseh koronáért (körülbelül 1200 Ft.) árusítják a tett helyszínén. A sörviszonylatban kifejezetten drága ital különleges gyártástechnológiával készül.

Az erjesztés után 200 napig érlelik tölgyfa hordóban, majd palackozzák. Eredeti extrakttartalma 33%, alkoholtartalma 12,6 százalék. Ezzel ez a legbrutálisabb, vagyis a legerősebb cseh sör. Színe egészen sötét barna, némi rubintos beütéssel. Habja gyakorlatilag nincs. Likőrszerűen „olajos” mozgású, ízében dominánsan alkoholos, még meglehetősen sok ki nem erjedt cukorral. Mindent egybevetve, nagyon különleges, de egyelőre még inkább kísérleti fázisban levő sörital. (Beszerzési hely: U medvidků, Prága)

Královská Zlatá Labut

Szintén Csehországban, csodálatos természeti környezetben, a Vltava és az Otava összefolyásánál, egy középkori vár szomszédságában működik a Pivovarsky Dvůr Zvíkov. Zlatá Labut, vagyis Arany Hattyú márkájának topsöre 26 Balling-fokos, alkoholtartalma 12 százalék. Ezer koronás árában (körülbelül 11 ezer forint) az egy éves érlelési idő mellett sokat nyomhat a latba az erősen limitált széria. Mindössze 150 számozott palackot bocsátanak forgalomba. Igaz, a szépen megmunkált fadobozba a csiszolt, csatos üveg mellé két pohár is kerül. (Kizárólag a sörfőzdében kapható – ha jókor érkezünk.)

Thomas Hardy’s Ale

Samuel Adams Utopias. A világ legerősebbje
Eredetileg Thomas Hardy író halálának 40. évfordulójára főzte az Eldridge Pope sörfőzde. Egyszeri alkalomra szánták, de végül azóta is minden évben egyszer lefőzik. Jelenleg az O’Hanlon’s Brewing Co. Ltd. gyártja, alkoholtartalma 11,7 százalék. Színe a mély rubinvörös és mahagóni átmenete. Gyakorlatilag nincs habja, illata gyümölcsös-csokis-vaníliás. Ízre elsőként nagyon száraz sherryre emlékeztet, némi cigánymeggy beütéssel. Nagyon összetett, mégis kerek, harmonikus. Mondják, 25 éves korára leegyszerűsödik, megvékonyodik. Ezt inkább nem vártuk meg. (Legközelebbi biztos beszerzési helye a londoni Borough Market, ára 3,5 angol font.)

Samuel Adams Utopias

Végezetül említsük meg a világ legerősebb sörét, amit hol másutt is főzhettek volna, mint az Egyesült Államokban. A bostoni Samuel Adams sörfőzde Utopias nevű sörének alkoholtartalma nem kevesebb, mint 25-27 százalék! (Évente változó.) A sörcefre extrekttartalma 42-45 százalék, amihez könnyen bomló, egyszerű szénláncú, természetes cukrokat adagolnak. Az Utopias-t acéltartályban pezsgő- és whiskey-élesztőkkel két menetben erjesztik, majd az utóerjedés 200 literes bourbonos vagy sherry-s tölgyfahordókban zajlik. Az eredmény egy likőrszerű „sör”, amelyet magas alkoholtartalma miatt a tagállamok negyedében nem is engednek sör néven forgalmazni.

Az Utopias-t először 1999-ben főzték, majd 2002, 2005 és 2007-ben, alkalmanként 12 ezer palackkal. Így aki hozzájutott egy-egy palackhoz igazán szerencsésnek érezhette magát, még akkor is, ha ezért az érzésért 100 dollárt kellett leperkálnia. Ha pedig igazak a hírek, az idén év végén ismét érdemes lesz sorba állni a bostoni sörfőzde előtt, mert már készül az Utopias 2009!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

A sörivók zarándokhelyén jártunk

Frankföldet a sörivók zarándokhelyének is tekinthetjük. Itt, Bajorország északi részén olyan sűrűn találhatók a sörfőzdék, mint sehol másutt a világon. A sörtúrák álomvárosa Bamberg.