szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Minden a görögből jön. Legalábbis ezt állítja a Bazi nagy görög lagzi című filmkomédia kedves, kissé bugyuta családfője, rendre ékes példák sorát hozva. S lám itt van ez a menta is, ami tavasztól őszig nem győz burjánozni.

Persze, hogy görög eredetű név, ráadásul egy szemrevaló nimfáé. Menthe-t meglátni és menten beleszeretni csak pillanat műve volt – Hádész elveszett, pedig nős ember létére tudhatta volna, hogy ebből baj lesz. Kárörvendő, valószínűleg nőnemű rossz nyelvek szerint, féltékeny felesége, Perszefoné változtatta gyógynövénnyé a lányt. Idealisták, romantikusok jobban kedvelik azt a változatot, hogy maga Hádesz dugta el szerelmét fűszernövény képében több mint gyanakvó feleségének bosszúja elől. Na, már ebből is kitetszik ,hogy a menta gyógyít és fűszerez, szerelemre, halál ellen sok mindenre alkalmazható. Viszont az igazi bosszút „ő” állja.

Friss menta. Nem csak Mojitoba
Ugyanis csak egyszer kell beszabadítani egy szerény kis tövet a kertbe, és többé aligha tudjuk kiirtani. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy 25 fajtája ismert, ebből Európában 10 alapfaj és 4 hibrid honos, de mi leginkább a fodormentába és a bors(os)mentába botolhatunk bele. Mindent kibír és mindent beterít. Győzhetjük szedni a koktélba valót. Mert gyanítom, hogy generációs különbség adódik mentailag nagymamák és unokák között. Míg az előbbieknek valószínűleg a gyógytea és a reumakenőcs jut róla eszébe, addig utóbbiaknak a rágógumi és a Mojito.

Ezúton szeretném eloszlatni a tévhitet, miszerint a menta a bárpulton nyílik és a mixerek termesztik. Amúgy, bár szezonja van, a piacon hiába keresnénk a primőrös ládák között, aligha fog ránk köszönni. Viszont cserépben a zöldségeseknél, a szupermarketekben, bármely kertészeti árudában beszerezhetjük. Nem szólva a rokonok, barátok, ismerősök kertjéről, akik biztosan boldogan szabadulnak meg néhány tőtől. De még az is előfordulhat, hogy jártunkban-keltünkben rábukkanunk az illatozó – már ha megdörzsöljük a fodrozodó sötét zöld vagy lilás-bordós leveleit – mentaszaporulatokra a természet lágy ölén.

Ha földbirtok híján nagyobb balkonládába telepítjük, tuti, hogy hónapokra el vagyunk látva mentával. És akkor bűvölhetjük szeretteinket mentás vajákolásokkal. Mehet frissen felaprítva túróba, dekorálhat desszerteket, megbolondíthat csokoládépudingot vagy krémet – a borsmentát angolszász nyelvterületen csokoládémentának is hívják -, ízesíthet gyümölcsleveseket, gyümölcsleveket vagy akár csak egy pohár ásványvizet,persze készülhet vele koktél, leforrázhatjuk teának. Gyárthatunk belőle szószt, fűszerezhetünk sülteket – jól viselkedik kakukkfű, izsóp, majoranna társaságában - vagy töltelékeket, keverhetjük salátába.

Tippek, receptek (Oldaltörés)

Mentaszörp

A kánikulai napok nagy kedvence lehet.

F,a
Hozzávalók: 2 kg cukor, 2 nagy csokor menta, 5 l víz, 2 kávéskanál citromsav, 2 citrom.

Felfrissülés. Fontos alapanyag
A vizet a cukorral, a citromsavval, a felkarikázott citrommal és vékonyan lehámozott héjával felforraljuk, és amikor már sziruposodik ráöntjük a mentára, amit egy jókora befőttes üvegbe ágyaztunk. Letakarva 1 napig állni hagyjuk, majd újra felforraljuk az egészet. Leszűrjük, jól záródó üvegekbe mérjük és még 1 napra takarókba, paplanba, bármi meleg holmi közé bugyoláljuk, azaz száraz dunsztoljuk. Utána viszont jöhet a kóstoltatás, de menten.

(A recept Bodrogi Eszteré, aki rovatunk egyik szerzője, s nem mellesleg Fűszer és Lélek…)

Mentabólé

Hozzávalók: maréknyi mentalevél, 3-4 citrom vagy narancs, 1 liter alma lé, 5 dl almabor, 5 evőkanál cukor.

A mentaleveleket kicsit megtörve bólés tálba tesszük, megcukrozzuk, rákarikázunk 2 citrusgyümölcsöt, a másik kettőnek a levét kifacsarva ráöntjük az alma lével, almaborral.1 szűk órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek, majd tálalásig behűtjük, füles poharakba, üvegbögrébe sok jégkockával tálaljuk.

Tipp: almabor helyett ráerősíthetünk 2,5 dl Calvados almapárlattal is, a citrom vagy narancs mellé kockázhatunk bele almát, sárgadinnyét vagy őszibarackot.

Mentás tabule

Grill partikon, könnyű nyári vacsorákhoz húsok mellé, előételnek.

Hozzávalók: 2 nagy csokor petrezselyem, maréknyi mentalevél, 20 dkg újhagyma, 2 fej zöld saláta,2 dl búzadara, 2 nagyobb paradicsom, 1 kicsi fürtös uborka, 2 evőkanál olíva, 1 teáskanál citromlé, olaj, só ízlés szerint.

A búzadarát langyos vízbe beáztatjuk, hagyjuk, hogy jól megszívja magát. Közben apróra metéljük a petrezselymet, mentát, néhány szép, ropogós levél kivételével a salátát, pici kockákra vágjuk a paradicsomot, uborkát. Egy alkalmatos tálban megágyazunk a félre tett salátalevelekkel, rátesszük az alaposan leszűrt búzadarával összekevert zöldségeket, sózzuk és meglocsoljuk a citromos-olívás dresszinggel.

Joghurt leves - Szpász (örmény recept)

Hozzávalók: 5 dl joghurt vagy kaukázusi kefír, 1 db tojás, 5 dkg liszt, 5 dl víz, 1 dl rizs, 8-10 mentalevél, só.

A lisztet, a tojást, a joghurtot jól elkeverjük, sózzuk és a vízzel hígítva feltesszük főni. Állandóan kevergetve melegítjük, ha már felforrósodott beledobjuk a rizst, és további kevergetés mellett készre főzzük (míg megpuhul a rizs). Ha kész, meghintjük az apróra metélt mentával. Langyosan, hidegen fogyasztjuk.

Mentaleves – Zuppa Di Menta (olasz recept)

Hozzávalók: 2 maréknyi mentalevél, 1 liter tiszta zöldségleves (lehet kockából is), 2,5 dl tejszín, só, bors, barnacukor ízlés szerint.

A csíkokra vágott mentaleveleket felforraljuk a levessel, fűszerezzük, cukrozzuk. Ha kicsit lehűlt, összeturmixoljuk a tejszínnel. Csészékben, mentalevéllel díszítve, krutonnal (száraz levesbetét) tálaljuk.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!