szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szerdától kapható a 2010-es Európai Michelin Kalauz, amelyben a Costes étterem csillaga és további négy budapesti vendéglátóhely Bib Gourmand elismerése révén Budapest külön említést érdemelt.

Az olvasókat megragadja az a gyors gasztronómiai fejlődés, amely Budapesten ment végbe - emelte ki a Michelin internetes oldalán megjelent sajtóközlemény az angol nyelvű kötetről, amely húsz ország 44 városát veszi számba.

Budapesten a Costes étterem érdemelte ki az első Michelin-csillagot, további négy vendéglátóhely - az Arcade Bistro, a 21 étterem, a Bock Bistro, illetve a Csalogány 26 étterem - pedig Bib Gourmand elismerésben részesült.

A Bib Gourmand szimbólumrendszer a Michelin csillag előtti legmagasabb szint. A minősítés az éttermeket elsősorban ár-érték szerint rangsorolja, a kiváló minőség mellett meghatározó szempont, hogy az étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon, és kellő figyelmet fordítson az ételek elkészítésére. Az ilyen éttermek Michelin Bibendum (Michelin kabalafigura) jelzést kapnak elismerésül - tájékoztatta az Arcade Bistro közleményben az MTI-t.

Európában összesen 231 Bib Gourmand jelzésű étterem működik, közülük idén 58 érdemelte ki az elismerést.  2010-ben egyetlen egy étterem kapott újonnan három Michelin-csillagot, mégpedig Alain Ducasse sztárszakácsnak a londoni Dorchester Szállóban működő étterme. Vele együtt Európában 15 három csillagos étterem várja a vendégeket. (Érdekesség, hogy Ducasse párizsi étterme szintén három Michelin-csillagos.)

A kétcsillagosok száma Európában 55, ebből öt - egy-egy párizsi, barcelonai, madridi, stockholmi és londoni étterem - új. Az egycsillagosok 271-en vannak, 2010-ben 41 új vendéglátóhely - köztük Costes - kapott csillagot. Csillaghullás is volt: a két csillagosok közül az ítészek ötöt töröltek, míg az egycsillagosok közül 25-öt. A Bib Gourmand elismerést 26 étteremtől vették el.

A híres csillagokat névtelen ellenőrök osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeit is.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató a legkiválóbb éttermekről nyújt tájékoztatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

LMP: Kósa Lajos vesztegetési pénzt kaphatott a "csengeri örököstől"

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Hallható ajándékot kap a Spotify minden fizetős felhasználója

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór