Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"68ae1d94-9270-43d6-9c17-e3dbc9fe345a","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A színésznő a Pride betiltásáról és Vidnyánszky Attiláról is elmondta a véleményét. ","shortLead":"A színésznő a Pride betiltásáról és Vidnyánszky Attiláról is elmondta a véleményét. ","id":"20250426_Udvaros-Dorottya-interju","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/68ae1d94-9270-43d6-9c17-e3dbc9fe345a.jpg","index":0,"item":"f307ee8d-bd22-463a-adb0-f0fa3421a787","keywords":null,"link":"/kultura/20250426_Udvaros-Dorottya-interju","timestamp":"2025. április. 26. 11:36","title":"Udvaros Dorottya nem lépett volna fel sem a Fidesz, sem a Tisza március 15-i rendezvényén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4af78f90-6f54-4ffb-97f7-535bbdafcb0f","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Ferenc pápáról azt mondta, bátorítója, fölbujtója és biztatója volt minden békekezdeményezésben.","shortLead":"Ferenc pápáról azt mondta, bátorítója, fölbujtója és biztatója volt minden békekezdeményezésben.","id":"20250426_Orban-Viktor-Legyetek-batrak-ez-volt-a-mai-nap-uzenete","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4af78f90-6f54-4ffb-97f7-535bbdafcb0f.jpg","index":0,"item":"5b564753-0308-4a7c-a4dd-04520809f23c","keywords":null,"link":"/elet/20250426_Orban-Viktor-Legyetek-batrak-ez-volt-a-mai-nap-uzenete","timestamp":"2025. április. 26. 20:44","title":"Orbán Viktor: Legyetek bátrak, ez volt a mai nap üzenete","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1d67b627-4808-4e67-9b4b-f785c1991598","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Legalább 115-en megsérültek, amikor egyelőre ismeretlen okokból hatalmas robbanás történt szombaton az iráni Bandar-Abbász kikötőjében. A hatóságok attól tartanak, hogy halálos áldozatok is lehetnek, mivel a robbanás idején nagyon sokan tartózkodtak a kikötőben.","shortLead":"Legalább 115-en megsérültek, amikor egyelőre ismeretlen okokból hatalmas robbanás történt szombaton az iráni...","id":"20250426_Oriasi-robbanas-tortent-egy-irani-kikotoben-sokan-megsebesultek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1d67b627-4808-4e67-9b4b-f785c1991598.jpg","index":0,"item":"6423164d-d5c1-40cf-b3a6-8364a4cbd987","keywords":null,"link":"/vilag/20250426_Oriasi-robbanas-tortent-egy-irani-kikotoben-sokan-megsebesultek","timestamp":"2025. április. 26. 13:05","title":"Óriási robbanás történt egy iráni kikötőben, sokan megsebesültek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"07b4ecfe-fc29-4072-933f-d0b5fe7669a1","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"Úgy döntött, hogy nem kezeli úgy József Attilát, mintha kezelhető beteg lenne, de nem hagyja el, megpróbálja „tartani, hogy ne essen össze” – így emlékezett vissza évtizedekkel a terápia után a költő pszichoanalitikusa, Gyömrői Edit. A drámai találkozásukról készült, Reménytelenül című filmet nemrég mutatták be.","shortLead":"Úgy döntött, hogy nem kezeli úgy József Attilát, mintha kezelhető beteg lenne, de nem hagyja el, megpróbálja „tartani...","id":"20250426_hvg-gyermekke-tette-jozsef-attila-gyomroi-edit-film-remenytelenul-kolteszet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/07b4ecfe-fc29-4072-933f-d0b5fe7669a1.jpg","index":0,"item":"6c607c8d-cc4b-42fa-b748-45d0c2c6f5f1","keywords":null,"link":"/360/20250426_hvg-gyermekke-tette-jozsef-attila-gyomroi-edit-film-remenytelenul-kolteszet","timestamp":"2025. április. 26. 16:30","title":"„Nagyon nagy bajban voltam, mert tudtam, hogy József Attila gyógyíthatatlan”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4388b62-6040-4a79-9e34-3408fc228499","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A részleteket ugyanakkor még mindig homály fedi.","shortLead":"A részleteket ugyanakkor még mindig homály fedi.","id":"20250426_Zelenszkij-a-Trumppal-valo-targyalasarol-Konnyen-lehet-hogy-tortenelmi-jelentoseguve-valik-majd-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4388b62-6040-4a79-9e34-3408fc228499.jpg","index":0,"item":"3b35f506-4423-4139-9b11-ef039e92bede","keywords":null,"link":"/vilag/20250426_Zelenszkij-a-Trumppal-valo-targyalasarol-Konnyen-lehet-hogy-tortenelmi-jelentoseguve-valik-majd-ebx","timestamp":"2025. április. 26. 13:39","title":"Zelenszkij a Trumppal való tárgyalásáról: Könnyen lehet, hogy történelmi jelentőségűvé válik majd","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"836d4325-d3d0-4058-9d74-b876ea11b056","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"Van, amikor kínos, van, amikor hasznos, és van, amikor veszélyes: több helyen működik sok évtizedes, elfeledettnek vélt technika. Akár az otthoni tévében is. Sorra veszünk néhány, a műszaki múzeumon kívül is életképes darabot.","shortLead":"Van, amikor kínos, van, amikor hasznos, és van, amikor veszélyes: több helyen működik sok évtizedes, elfeledettnek vélt...","id":"20250427_hvg-regi-technologiak-floppy-fax-teletext-regi-technologiak-hasznalata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/836d4325-d3d0-4058-9d74-b876ea11b056.jpg","index":0,"item":"de556eee-3236-4595-bd40-88b50ed94584","keywords":null,"link":"/360/20250427_hvg-regi-technologiak-floppy-fax-teletext-regi-technologiak-hasznalata","timestamp":"2025. április. 27. 16:30","title":"„Ha tudod, mi az a floppy, ideje eljönnöd rákszűrésre“ – Miért használnak még mindig faxot, floppyt, teletextet?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2737321d-4532-4942-aeb0-569df1048fae","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Brit és kínai kutatók közösen vizsgálták meg 3222 serdülőkorú gyerek alvási szokásait, és azt találták, hogy annál jobban teljesítenek a diákok, minél többet alszanak.","shortLead":"Brit és kínai kutatók közösen vizsgálták meg 3222 serdülőkorú gyerek alvási szokásait, és azt találták, hogy annál...","id":"20250425_serdulok-alvasi-szokasai-kutatas-vizsgalat-agyi-tevekenyseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2737321d-4532-4942-aeb0-569df1048fae.jpg","index":0,"item":"97475ac8-e8be-46a8-96e3-e2c5549abc32","keywords":null,"link":"/tudomany/20250425_serdulok-alvasi-szokasai-kutatas-vizsgalat-agyi-tevekenyseg","timestamp":"2025. április. 25. 20:03","title":"+15 perc alvás is komoly jelentőséggel bír a serdülőknél, segíthet megvédeni az agyukat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"233c730c-3f29-4228-86c4-ca3acc253456","c_author":"MTI","category":"gazdasag","description":"Magyar-amerikai kétoldalú kérdéseket, így a kettős adóztatás ügyét és az energetikai együttműködést, valamint az ukrajnai konfliktus rendezése körüli amerikai erőfeszítéseket tekintette át Magyar Levente, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Washingtonban John Coale-lal, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának európai ügyekért felelős főigazgatójával pénteken.","shortLead":"Magyar-amerikai kétoldalú kérdéseket, így a kettős adóztatás ügyét és az energetikai együttműködést, valamint...","id":"20250426_Kisebb-amerikai-atomeromuvek-Magyarorszagra-telepiteserol-targyalt-a-kormany-az-USA-ban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/233c730c-3f29-4228-86c4-ca3acc253456.jpg","index":0,"item":"af3fa86b-80f0-4d41-a3c3-9956fca7cc69","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250426_Kisebb-amerikai-atomeromuvek-Magyarorszagra-telepiteserol-targyalt-a-kormany-az-USA-ban","timestamp":"2025. április. 26. 09:36","title":"Kisebb amerikai atomerőművek Magyarországra telepítéséről tárgyalt a kormány az USA-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Az igazán bőséges gasztronómiai könyvkínálat láttán felmerülhet a kérdés – vajon lehet-e még újat adni a sütni-főzni szerető olvasóknak? Úgy tűnik, igen. A Gourmandia szerzőjének legfontosabb célja, hogy ha bárki nekifog egy recept elkészítésének, biztos sikerélménye legyen.
Bizonyára nem ismeretlen az érzés, amikor egy-egy káprázatos képanyaggal készült szakácskönyv láttán, szinte biztosak vagyunk abban, már csak ez hiányzik ahhoz, hogy mesterszakácsokká-cukrászokká váljunk. Szinte transzba esve megkezdjük a lelkes recepttanulmányozást, amit egyből a megvalósítás követ. Aztán a végeredmény minden igyekezetünk ellenére sem lesz olyan hibátlan és gyönyörű, mint a könyvben. Mikor például a keményre vert tojáshab a máglyarakás tetején még tálalás előtt összeesik, gyanakodni kezdünk: valami apró trükköt biztosan nem árultak el nekünk…
A Gourmandia könyv szerzője, Varga Gábor ( akit tavaly decemberben már bemutattunk rovatunkban) nemcsak szakmai tapasztalatokat szerzett az évek során, de az általa szerkesztett oldalon keresztül közvetlen kapcsolatba került az olvasókkal. Az ő visszajelzéseikből, kérdéseikből pontosan átlátta, hogy melyek azok a fogások és fortélyok, amelyek egy profi cukrásznak egyértelműek, de egy amatőrnek, egy háziasszonynak eszébe sem jutnak. Pedig éppen csak egy apró műhelytitok kell ahhoz, hogy a recept tökéletesen sikerüljön. A könyv a házias, mindenki által ismert, egyszerűbb édességekkel kezd, mint a tejberizs vagy a palacsinta. Kitérve az apró buktatókra, mert bizony már az alapoknál is figyelnünk kell.
A házias finomságok után a cukrászreceptek következnek. S ha jól sikerült a francia csokoládétortánk, vagy szép magasra feljött a pogácsánk, nem esett össze a máglyarakásunk, akkor bizonyára már önbizalommal telve állunk neki az ínyencrecepteknek is. Ha végighaladtunk a könyvön, már csak elhatározás kell, mert a szükséges lépéseket, fogásokat Varga Gábor átadja nekünk. A könyv közvetlen tegező hangneme is azt jelzi, hogy barátként kezeli az olvasót, a szerző szinte ott van velünk a konyhában és önbizalmat ad. Azt sugallja, hogy ha neki sikerült, akkor nekünk is, ez csak természetes. Ha szükségesnek látja, egy receptet akár 15 folyamatfotó is kísér.
A könyv illusztrációja, fotóanyaga is arról árulkodik, hogy nincs utánozhatatlannak tűnő cukrászköltemény. De nincs is hozzá gondosan berendezett háttér, a fotós Wlcsek András sem minden technikai tudását akarja fitogtatni, hanem az egyszerűségre, a megláttatásra törekszik. Az elkészült édesség fotója, legyen rétes vagy saját készítésű bonbon, nincs túlkozmetikázva, éppen olyan, ahogyan azt a sütőből kivéve feltálaljuk. Például a sült túrótorta szélén bizony van egy kis ropogós, aranybarna kéreg és nem teljesen hófehér, biztosak lehetünk benne: ez maga a valóság.
Nagy erénye a könyvnek, hogy javarészt a magyar süteményekre, desszertekre koncentrál. De a vargabéles, a mákos nudli mellett az idehaza is kedvelt tiramisu, vagy az érdekességnek számító, levendulavirággal szórt cookie is helyet kap, sőt a házi bonbon-, fagylalt- és likőrkészítés rejtelmeibe is bevezet. A szerző többször is kiemeli a minőségi alapanyagok fontosságát. Így a hozzávalóknál nem találunk margarint, és a gazdasági szempontokból csokoládé helyett használt kakaópornak is egyszer s mindenkorra búcsút inthetünk.
A könyv tipográfiája kifinomult, letisztult és mégis elegáns, látványos és áttekinthető – a kötet tervezőjének, Vida Évának az ízlését és munkáját dicséri. Egyetlen dolgot hiányolhatunk csak: az indexet, ami praktikusan segíthetne eligazodni a közel 100 recept között. A könyvet készítő csapat nem akart trendi lenni.Mégis nagyszerű, jól használható, szemet gyönyörködtető kötetet tett az asztalunkra-polcunkra az Aréna 2000 kiadó .Mindenkinek ajánljuk, aki el akar jutni Gourmandiába!
[[ Oldaltörés (Receptek) ]]
Meggyes tejpite
A tejpite sokak nagy kedvence, amit legtöbben talán még a nagymama konyhájában kóstoltak először. Igazi házi sütemény! A tésztája hasonló a palacsintáéhoz. Befőttel, friss gyümölccsel kedvedre ízesítheted, de betét nélkül is igazán finom.
Hozzávalók (6 adaghoz)
90 g porcukor 3 db egész tojás 1 teáskanál vaníliaeszencia vagy 1 vaníliarúd belseje 150 g liszt (BL-55) 300 ml tej 200 ml tejszín fél csipet só 350 g magozott meggybefőtt, vagy magozott friss meggy
Elkészítési idő kb. 60 perc.
Egy kb. 30x25 cm-es tepsit vékonyan vajazz és lisztezz ki. Szórd bele az átmosott, lecsurgatott meggybefőttet vagy a megmosott, kimagozott friss meggyet. A tojásokat kezdd el habosítani. Ha már kissé habos, akkor add hozzá a csipet sót és a porcukrot két részletben, majd habosítsd tovább a tojásokat - összesen kb. 10 percig.
Ha a tojások kihabosodtak, alacsony fordulaton keverd hozzá a tejet és a tejszínt. Utolsó lépésben kézi habverőel – kis részletekben adagolva – forgasd bele a lisztet a híg masszába. Ügyelj arra, hogy a masszát csomómentesre keverd! Végül a vaníliaeszenciával vagy a vaníliarúd magjaival ízesítsd be a masszát. Ezután a kész masszát öntsd rá a tepsiben lévő meggyre, és előmelegített, 180 fokos sütőben süsd készre kb. 30 perc alatt, légkeverés nélkül. Ha teljesen kihűlt, szeleteld felés vékonyan hintsd meg a tetejét porcukorral.
Panna cotta szamócával
A panna cotta egy olasz tejpuding. Lényegében mindenki ugyanúgy készíti, de én megbolondítottam egy kis kardamommal és szamócaszósszal. Könnyű és mennyei! Ki ne hagyd!
A szamócás szószhoz:
150 g szamóca 40 g kristálycukor
A tejpudinghoz:
250 ml tej 250 ml tejszín 50 g kristálycukor 5 g lapzselatin 1 db vaníliaeszencia, vagy 1 db vaníliarúd belseje 2 szem zöld kardamom
Elkészítési idő kb. 40 perc + 6 óra hűtés
Először a szamócás szószt készítsd el. A szamócát és a kristálycukrot tedd egy fazékba. Kis lángon, folyamatos keverés mellett kb. 10-15 perc alatt főzz darabos szószt belőle. Vigyázz, mert könnyen leég! A kész szószt oszd el a poharak aljában. Végül a szósszal együtt tedd a poharakat fagyasztóba. A megfagyott szószt nem fogja felkavarni majd a tejpuding, mikor rátöltöd. Most maga a panna cotta, azaz a tejpuding elkészítése következik. A tejet a tejszínnel, valamint a kardamommal és a vaníliával forrald fel, majd húzd le a tűzhelyről. Ezután tedd bele a kristálycukrot és a lapzselatint.
Keverd legalább 5 percig, míg a cukor és a zselatin teljesen feloldódik. Szobahőmérsékletre hagyd visszahűlni a keveréket, rendszeresen átkeverve azt. Ha visszahűlt, adagold a szamócaszószra a poharakba egy kiskanál segítségével. A kiskanálra azért van szükség, hogy a tejpuding ne kavarja fel a szószt a pohár aljáról.
A tejpuding ilyenkor még hígan folyós. Ez ne ijesszen meg, a hűtőben meg fog kötni, aggodalomra semmi ok! Ha elkészültél, tedd őket a hűtőbe, és hagyd kb. 6 óra alatt teljesen megkötni a tejpudingot.