szerző:
Sz. J.

Bár Szlovénia kedvelt úti cél, e hét végén nem nekünk kell útra kelnünk, ha a borait is szeretnénk felfedezni. Hozzánk jön vendégségbe délnyugati szomszédunk közel 30 pincészete, hogy 250 borral bemutatkozzon a borkedvelő magyar közönségnek és a szakmának.

Szlovénia három borvidékén (Podravje, Rosavje és Primorska), 14 régióban mintegy 22 ezer hektáron termesztenek szőlőt. Az ország legrégebbi borszőlője Podravje térségében a több mint 400 éve honos zametna crnina. Évente 80-100 millió liter bort állítanak elő, ebből nagyjából 6,5 millió litert exportálnak. Az éghajlati és természeti sajátosságok főleg a fehér boroknak kedveznek, de különleges vörösboraik is vannak.
Az ország egyik legnépszerűbb pincészete a Vipava völgyben található Vipava 1894. Több mint százéves hagyományokkal rendelkeznek a bortermelésben, kiemelkedő minőségű fehér és vörösborokat állítanak elő. 3000 hektáron 16 fajta szőlőt termesztenek, ezek közül két fajta, a zelen és a pilena csak ebben a völgyben található meg – tudtuk meg Matjaz Trost-tól, a Vipava pincészet marketing igazgatójától. A borok minőségük szerint négy márkanévben csoportosulnak:   Vipava, Ventus, Lanthieri és Storia.

Néhány résztvevő borászat

Vina Graben (Janez Sekoranja)
Stegovec Sv. Martin (Peter Stegovec)
Santomas (Larisa Zibrik)
Cotar (Branko Cotar)
Protnerjeva hisa Joannes (Bostan Protner)
Marof (Uros Valcl)
Kraner-Plateis (Mateja Kraner)
Vipava 1894
Vinokoper
Vino Kras
Edi Simcic (Martina Simcic)
Jernej Frangez, Gornja Radgona
Rojac (Uroc Rojac)
Istenic (Janez Istenic)

Egy másik nagyszerű szlovén pincészet a Santomas, az Isztriai régióból. A Santomas családi pincészet, napjainkban Tamara Glavina a pincészet tulajdonosa. A Glavina család immáron ötödik generációja 24 hektáron termeli a szőlőt a Dobrave, Certeze, Sergasi, Hrib, Izola és Poljane vidékeken. Érdemes megismerkedni az olyan különlegességeikkel, mint a malvasia vagy a refosco.

A Szlovén Nagykövetség és a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesülete támogatásával megrendezendő bornapoknak október 29-30-án a Királyi Borház és Pincemúzeum (Budai Vár, Palota út. 1.) ad otthont. Nemcsak helyi, szlovén,de világfajták is kerülnek majd a poharakba, többek között olasz és rajnai rizling, tramini, sárgamuskotály, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, barbera és syrah.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gasztro

A legjobb hazai és külföldi borok

A június 20-i eredményhirdetéssel befejeződött a 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, amelyen igen szép eredményt értek el a magyar borok.

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Más támadásokra is készült a gdanski polgármester gyilkosa

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Videó: simán felmegy a sípályán a hernyótalpas Dacia

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Pestises vaddisznóktól tartanak a Felvidéken

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Iszlamista orosz késelt meg egy nőt egy norvég plázában

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el

Elsüllyedt egy menekülteket szállító csónak, 120 ember tűnt el