szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Bár Szlovénia kedvelt úti cél, e hét végén nem nekünk kell útra kelnünk, ha a borait is szeretnénk felfedezni. Hozzánk jön vendégségbe délnyugati szomszédunk közel 30 pincészete, hogy 250 borral bemutatkozzon a borkedvelő magyar közönségnek és a szakmának.

Szlovénia három borvidékén (Podravje, Rosavje és Primorska), 14 régióban mintegy 22 ezer hektáron termesztenek szőlőt. Az ország legrégebbi borszőlője Podravje térségében a több mint 400 éve honos zametna crnina. Évente 80-100 millió liter bort állítanak elő, ebből nagyjából 6,5 millió litert exportálnak. Az éghajlati és természeti sajátosságok főleg a fehér boroknak kedveznek, de különleges vörösboraik is vannak.
Az ország egyik legnépszerűbb pincészete a Vipava völgyben található Vipava 1894. Több mint százéves hagyományokkal rendelkeznek a bortermelésben, kiemelkedő minőségű fehér és vörösborokat állítanak elő. 3000 hektáron 16 fajta szőlőt termesztenek, ezek közül két fajta, a zelen és a pilena csak ebben a völgyben található meg – tudtuk meg Matjaz Trost-tól, a Vipava pincészet marketing igazgatójától. A borok minőségük szerint négy márkanévben csoportosulnak:   Vipava, Ventus, Lanthieri és Storia.

Néhány résztvevő borászat

Vina Graben (Janez Sekoranja)
Stegovec Sv. Martin (Peter Stegovec)
Santomas (Larisa Zibrik)
Cotar (Branko Cotar)
Protnerjeva hisa Joannes (Bostan Protner)
Marof (Uros Valcl)
Kraner-Plateis (Mateja Kraner)
Vipava 1894
Vinokoper
Vino Kras
Edi Simcic (Martina Simcic)
Jernej Frangez, Gornja Radgona
Rojac (Uroc Rojac)
Istenic (Janez Istenic)

Egy másik nagyszerű szlovén pincészet a Santomas, az Isztriai régióból. A Santomas családi pincészet, napjainkban Tamara Glavina a pincészet tulajdonosa. A Glavina család immáron ötödik generációja 24 hektáron termeli a szőlőt a Dobrave, Certeze, Sergasi, Hrib, Izola és Poljane vidékeken. Érdemes megismerkedni az olyan különlegességeikkel, mint a malvasia vagy a refosco.

A Szlovén Nagykövetség és a Szlovén-Magyar Üzletemberek Egyesülete támogatásával megrendezendő bornapoknak október 29-30-án a Királyi Borház és Pincemúzeum (Budai Vár, Palota út. 1.) ad otthont. Nemcsak helyi, szlovén,de világfajták is kerülnek majd a poharakba, többek között olasz és rajnai rizling, tramini, sárgamuskotály, chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, barbera és syrah.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

A legjobb hazai és külföldi borok

A június 20-i eredményhirdetéssel befejeződött a 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, amelyen igen szép eredményt értek el a magyar borok.