Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9a456835-e0ee-4af8-8d1c-fdd1a91bb3c8","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Kiderül, hogy ki bírja tovább a táncparketten.","shortLead":"Kiderül, hogy ki bírja tovább a táncparketten.","id":"20241226_lazar-janos-mutogatos-jatek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9a456835-e0ee-4af8-8d1c-fdd1a91bb3c8.jpg","index":0,"item":"de22e710-8d5f-40c9-9db4-b9781827c515","keywords":null,"link":"/itthon/20241226_lazar-janos-mutogatos-jatek","timestamp":"2024. december. 26. 11:33","title":"Lázár János mutogatós játékot játszott a feleségével karácsony alkalmából","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"74f9f7be-8702-4bb4-b9e6-6cb03e9775f6","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Szinghre az indiai gazdasági nyitás atyjaként is tekintenek.","shortLead":"Szinghre az indiai gazdasági nyitás atyjaként is tekintenek.","id":"20241226_Meghalt-Manmohan-Szingh-India-elso-szikh-miniszterelnoke","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/74f9f7be-8702-4bb4-b9e6-6cb03e9775f6.jpg","index":0,"item":"b5762069-ed9b-4214-912c-5b49c7764def","keywords":null,"link":"/vilag/20241226_Meghalt-Manmohan-Szingh-India-elso-szikh-miniszterelnoke","timestamp":"2024. december. 26. 21:27","title":"Meghalt Manmohan Szingh, India első szikh miniszterelnöke","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3a31e414-62f1-4e0f-a850-3aca9597afc7","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"Hiába rendelte be ismételten a nyomozóhatóság, illetve -bizottság. ","shortLead":"Hiába rendelte be ismételten a nyomozóhatóság, illetve -bizottság. ","id":"20241225_Masodszor-sem-jelent-meg-a-kihallgatason-Jun-Szogjol-del-koreai-elnok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3a31e414-62f1-4e0f-a850-3aca9597afc7.jpg","index":0,"item":"db61cd6f-c086-433a-a073-2feb6e98d8c9","keywords":null,"link":"/vilag/20241225_Masodszor-sem-jelent-meg-a-kihallgatason-Jun-Szogjol-del-koreai-elnok","timestamp":"2024. december. 25. 16:54","title":"Másodszor sem jelent meg a kihallgatáson sikertelen önpuccsa után Jun Szogjol dél-koreai elnök","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e9db0789-e807-4b84-9973-29f5629658a4","c_author":"MTI","category":"gazdasag","description":"Már 410 forint alatt van az euró árfolyama.","shortLead":"Már 410 forint alatt van az euró árfolyama.","id":"20241226_forint-erosodes-euro-arfolyam","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e9db0789-e807-4b84-9973-29f5629658a4.jpg","index":0,"item":"a8652d3e-5c10-45f2-9fc9-7d15e476e7e1","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241226_forint-erosodes-euro-arfolyam","timestamp":"2024. december. 26. 12:16","title":"Folytatódott a forint hajnal óta tartó erősödése","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"24468812-f386-40ad-947f-1d44c8bf5593","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"Azoknak is partnerük lehet az MI, akik szakértő lelki segítségre szorulnak. Mivel a gép nem alkot morális ítéletet, és nem kell előtte szégyenkezni, ilyenkor az emberek könnyebben megnyílnak. Nem is pusztán szerelmi ügyekben.","shortLead":"Azoknak is partnerük lehet az MI, akik szakértő lelki segítségre szorulnak. Mivel a gép nem alkot morális ítéletet, és...","id":"20241225_hvg-mesterseges-intelligencia-pszichologus-gepesitett-terapeuta","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/24468812-f386-40ad-947f-1d44c8bf5593.jpg","index":0,"item":"842bd2c7-1fac-4032-9988-0292b5470a19","keywords":null,"link":"/360/20241225_hvg-mesterseges-intelligencia-pszichologus-gepesitett-terapeuta","timestamp":"2024. december. 25. 15:45","title":"Egyszerűbb neki elmondani, mint egy pszichológusnak – a gépesített terapeuta esélyei és veszélyei","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"eef80a3f-27f9-4f81-831e-fc78b7ffea1b","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Az olasz ipari minisztérium szerint a törökök adták a legjobb ajánlatot, ami garantálja a cég jövőjét.","shortLead":"Az olasz ipari minisztérium szerint a törökök adták a legjobb ajánlatot, ami garantálja a cég jövőjét.","id":"20241227_baykar-piaggio-aerospace-felvasarlas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/eef80a3f-27f9-4f81-831e-fc78b7ffea1b.jpg","index":0,"item":"352cdab4-bb08-49e5-b2a2-c53188ef1c81","keywords":null,"link":"/kkv/20241227_baykar-piaggio-aerospace-felvasarlas","timestamp":"2024. december. 27. 13:48","title":"A Bayraktar drónok gyártója vette meg a Piaggio repülőgépgyártót","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c0c3c2e7-1d4a-4b23-bfd8-7b47f3c90e41","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Igaz, mélyről jönnek fel a tavalyi visszaesés után.","shortLead":"Igaz, mélyről jönnek fel a tavalyi visszaesés után.","id":"20241227_elelmiszeripar-novekedes-felelos-elelmiszergyartok-szovetsege","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c0c3c2e7-1d4a-4b23-bfd8-7b47f3c90e41.jpg","index":0,"item":"3459605f-0ae9-4adb-bc2a-2de48ebef06e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241227_elelmiszeripar-novekedes-felelos-elelmiszergyartok-szovetsege","timestamp":"2024. december. 27. 08:33","title":"Jobban teljesít az élelmiszeripar a gyártók szövetsége szerint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7b864490-8d88-41e9-9e36-9b5ae5d0dfe9","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"A roncsokból kiszivárgott olaj már több tucat kilométeren beszennyezte a partvidéket.","shortLead":"A roncsokból kiszivárgott olaj már több tucat kilométeren beszennyezte a partvidéket.","id":"20241225_Regionalis-veszhelyzetet-hirdettek-ki-a-Krasznodari-teruleten-az-olajszennyezes-miatt","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7b864490-8d88-41e9-9e36-9b5ae5d0dfe9.jpg","index":0,"item":"b7ce6a54-83d0-4ddb-be25-b9b40b65219c","keywords":null,"link":"/vilag/20241225_Regionalis-veszhelyzetet-hirdettek-ki-a-Krasznodari-teruleten-az-olajszennyezes-miatt","timestamp":"2024. december. 25. 19:14","title":"Az orosz tankerek balesete után vészhelyzetet hirdettek ki a Krasznodari területen az olajszennyezés miatt - videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Állítólag Kínában a kínai kaját egyszerűen csak kajának nevezik, mint ahogyan Békéscsabán is csak kolbásznak hívják a csabai kolbászt. Pedig a csabai, vagy a közeli nagy vetélytárs, a gyulai kolbász nem magyar találmány, sőt maga a kolbász, mint műfaj sem a Kárpát-medencében született meg.
A kolbász története a tudomány mai állása szerint legalább ötezer évre vezethető vissza – állítólag már a sumérok is készítettek valamilyen bélbe töltött, felaprózott húsféleséget. A római szakácskönyvíró Apiciustól pedig konkrét receptek is fennmaradtak. A kolbász népszerűsége azóta is töretlen az egész európai kontinensen. A különböző nációk legfeljebb azon kapnak hajba, hogy melyikük készít finomabb kolbászt: az olaszok, a spanyolok, a franciák, a németek, vagy esetleg a magyarok?
Variációk kolbászra. Pinktől a mazsolásig
m.blog.hu
Ráadásul a kolbász össztársadalmi jelenség, bizonyos értelemben a jólét, a gazdagság jelképe is lett, gondoljunk csak a kolbászból font kerítésre. A kolbász nem társadalmi réteg-függő, frissen sült változatában megtalálható az egyszerű piaci bódékban és a Michelin-csillagos éttermekben is. Ugyanakkor a kolbász lehet egyféle politikai hovatartozás, nemzeti érzés kifejezése is. Zilahy Ágnes Valódi magyar szakácskönyvében például így írja: „kolbásztöltő segítségével töltsük meg a kolbászhoz való beleket, ügyelve, hogy lehetőleg szép hosszú szálakban maradjanak a húsok, mert a párba osztott kolbászok nagyon németesek s inkább hasonlítván virslihez, igazi magyar házakban csak fitymálást idézne elő, ha olyan kis silány, araszos kolbászkákat tálalnának az asztalra”.
A több kolbászfélét is ismerő rómaiaktól a germánok vették át a kolbászkészítés tudományát, sőt azt a középkor folyamán egyre tökéletesítették. A kolbászféléket Európa-szerte régóta tartósítják füstöléssel, de a sózás és a hűvös levegőn szárítás is elterjedten hagyományos eljárás.
A magyar kolbász elnevezés az ótörök nyelvből származik, ahol a qalbuz szó harapást, falatot jelent. Régi nyelvemlékeink tanúsága szerint a Mátyás előtti magyar konyha már bizonyosan ismerte a kolbász különböző változatait, a következő évszázadokban pedig az alapanyag-felhasználás és a fűszerezési formák tovább gazdagodtak. A napjainkban ismert hazai kolbászfélék döntő többsége azonban már a magyar konyha „fűszerpaprika-korszakában” keletkezett, vagyis inkább visszalépést jelent hajdani kolbászkultúránkhoz képest.
A legegyszerűbb, alapfűszerezésű sütőkolbászhoz megfelelő arányban sót, finomra tört fehér borsot és kevés cukrot adnak. Ezt a különböző vidékeken más és más módon ízesítik tovább. A sváb Bauernbratwursthoz például kevés frissen reszelt citromhéjat is kevernek (ezt citromos kolbász néven a magyar konyha is ismerte), Toulouse környékén pedig némi őrölt szerecsendiót adnak hozzá. Nevezetes a rövidke, legfeljebb 2,5 dekás majoránnás, kakukkfüves, tört szegfűszeges nürnbergi kolbász, és persze a magyarok fokhagymás-fűszerpaprikás változata. Az észak-olaszok Emilia-Romagna tartományban parmezánt kevernek a húsmasszához, a lombardok pedig fehérborral ízesítik a sütnivaló kolbászt. Dél-Olaszországban chilipaprika, fokhagyma és édesköménymag keverékével fűszereznek.
A Csabai kolbász sajátossága az őrölt házi pirospaprikával, fokhagymával, köménymaggal és sóval való együttes fűszerezés, nyersanyaga pedig a természetes takarmányon tartott, körülbelül 200 kilogrammos háztáji sertés. A klasszikus – egyébként a betelepített szlovákok által hozott – recept szerint az igazán jó Csabai kolbászhoz a sertés minden húsrészéből kell venni. Ha ez a feltétel fennáll, akkor plusz zsiradék hozzáadása nem is szükséges. Kolbász készítésére – Magyarországon – hagyományosan legalkalmasabb a decembertől februárig terjedő időszak.
Az elkészült kolbászt minél hamarabb, minél frissebben ki kell sütni. A sütésre szánt idővel nem érdemes spórolni, a kolbász minél lassabban süljön, de ne száradjon ki. A szárazkolbásznak szánt adagot hűvös helyen lógatva pár napig szárítani kell, majd mehet a füstölőbe. Füstölés után következik a megfelelő hőmérsékleten és páratartalom melletti érlelés, ami ideális esetben hat-nyolc hónap, a csabai szárazkolbász ekkor éri el „csúcspontját”.
Szokatlanok, amelyekre érdemes rászokni
A biopiacokon járva leltünk rá a hortobágyi halgazdaság „uszonyos” kolbászaira, főleg busából. Az igen ízes,paprikás szamárkolbásszal pedig éppen a hagyományos Csabai pátriájában, a magyar vendéglátásban újabban remeklő békéscsabai Brill bisztróban találkoztunk.
Az igazi meglepetést az őszi Budai Pálinka és Kolbászfesztivál szolgáltatta a Bélben az igazság című gasztro projekttel. Akik ezt megelőzően a Budavári Borfesztiválon a Csirke osztrigája elnevezésű ínyencprogram részesei voltak, azoknak (is) ismerősen csengenek a „szerzői nevek”: Takács Lajos (Olimpia), Litauszki Zsolt (21), Kerekes Sándor (Gold illetve novembertől már a Hold bisztró), Bernát Dániel (U26) és az XXL Catering.
A kolbászolásban csatlakozott hozzájuk a tavalyi Golden Blog gasztro kategória győztes Malackaraj, azaz Péter Anna is, magáénak vallva a mottót: nem a paprika teszi a kolbászt. Hogy mennyire nem, azt a Takács-Kerekes duó füstölt mustárral kínált pacalos, csülkös kolbásza is bizonyította. Az Olimpia színeiben egyéniben indult az erdei gombás szárnyas kolbász wasabi mustárral, míg Kerekes külön rukkolt ki kakukktojás helyett a mazsolás, törkölypálinkás véres hurkával, mi mást pöttyentve mellé, mint fügés mustárt. Bernáth Dániel a narancsos, diós vaddisznókolbászához áfonyás mustárt ajánlott. Péter Anna pinkben adta elő báránykolbászát céklával és sütőtökös tormával. Az XXL Catering a petrezselymes fehérkolbásza mellé azért letette az asztalra az enyhén füstölt paprikás-fokhagymást is. Gy.Zs.
Az európai kolbászok többsége – a fűszerezés különbözőségeitől eltekintve – hasonló elvek alapján készül. Ha döntően friss, sütnivaló kolbász a cél, akkor viszonylag fiatal, 100 kilogramm súlyú sertésből kell kiindulni. Ha inkább szárazkolbászt készítenénk, akkor lehet az állat valamivel idősebb és súlyosabb is. A lényeg az, hogy húsa ne legyen vizes, mert az kolbászkészítésre alkalmatlan. Ugyancsak alkalmatlanok az inas húsok, vagyis inkább alaposan lerontják a leendő kolbász élvezeti értékét.
Máig vitatott, hogy darálni, vagy inkább késsel felvagdalni jobb-e a kolbászhúst? A minőségi szempontok a kézzel való aprítást szorgalmaznák ugyan, de ma már kevesen vállalkoznak arra a nem könnyű feladatra, hogy több kiló húst és szalonnát felaprítsanak 4-5 milliméteres kis kockákra. Többnyire tehát marad a daráló nagy lyukú tárcsával. Nagyon fontos, hogy a kolbászhús ne legyen agyondarálva, mert akkor a kolbász könnyen kiszárad, és olyan lesz, mint a fűrészpor.
A jó kolbász receptjében nagyon fontos a hús és a zsír megfelelő aránya. Ez természetesen függ a hús zsírtartalmától is. A legjobb alapanyag kolbászhoz a lapocka és a kemény hátszalonna. Az is nagyon fontos, hogy a hússal csak hidegen, 0-1 fok körül szabad dolgozni, a szalonnát pedig mínusz 4-5 fokra érdemes hűteni. A keverék hőmérséklete a feldolgozás során sem emelkedhet plusz 2-3 fok fölé.
Kolbászt természetesen nem csak sertéshúsból, hanem gyakorlatilag bármiből, birkából, szamárból, lóból, nyúlból, de akár kacsából, galambból, vagy halból, és ezek belsőségeiből is lehet készíteni. Hazai séfjeink élmezőnyéből a hagyomány és evolúció követői épp mostanában feszegetik a kolbász kategória határait, így ne csodálkozzunk, ha erdei gombás galamb, vaníliás vagy épp csokoládés kolbászokkal is találkozhatunk.